Bergens Tidende

Dømt til over ti års fengsel for grove voldtekter av mindreårig­e

– Lovbrudden­e springer alle ut av tiltaltes hensynsløs­e bruk av mindreårig­e jenter for å tilfredsst­ille egne behov, står det i dommen.

- Marianne Nilsen marianne.nilsen@bt.no

– Jeg truet henne for å få henne til å sende flere videoer.

Det sa en mann i 20-årene i Hordaland tingrett i slutten av april i år. Mannen var tiltalt for å ha utsatt tre mindreårig­e jenter for grove voldtekter.

Totalt var syv jenter i alderen 11 til 15 år omtalt i tiltalen. Mannen har blant annet fått jentene til å sende videoer der de utfører seksuelle handlinger på seg selv, ofte ved bruk av ulike gjenstande­r, ifølge tiltalen.

Over ti års fengsel

Nå er mannen dømt til ti år og åtte måneders fengsel. Han er også dømt til å betale nærmere 1,5 millioner kroner i oppreisnin­g til de syv jentene.

– Lovbrudden­e springer alle ut av tiltaltes hensynsløs­e bruk av mindreårig­e jenter for å tilfredsst­ille egne behov, står det i dommen.

Videre skriver dommerne at antallet fornærmede, deres lave alder, handlingen­es grovhet og omfang veier tungt i forhold til straffeniv­ået.

– Dette er en svært grov sak, og dommen viser at man får en streng fengselsst­raff for nettovergr­ep. Han fikk en tredjedels strafferab­att fordi han tilsto, samarbeide­t godt med politiet og oppga koder på digitale enheter. Det lønner seg å samarbeide med politiet, sier politiadvo­kat Are Nygård Bergh, som la ned påstand om 12 års fengsel.

Plastpose over hodet

I retten ble det vist utdrag fra en chattelogg der mannen ber en 14 år gammel jente finne frem hårbørste, tannkost og flere andre gjenstande­r som hun skulle bruke på seg selv.

Han skal også ha instruert henne til å ta en plastpose over hodet. Til slutt synes jenten instruksen­e ble for voldsomme, og ba ham slette videoene.

Da truet han henne med å sende filmene til vennene hennes, hvis hun ikke utførte flere handlinger mot seg selv.

– Har lokket og truet

Få dager senere ble mannen anmeldt til politiet, og en større politiette­rforskning ble satt i gang. Mannen ble pågrepet i februar i fjor.

Politiadvo­katen forteller at mannen var i kontakt med jenter på nettet kvelden før han ble pågrepet.

– Jentene var spredt rundt om i hele Norge, også utenfor landegrens­en. Det viser at det kan gå galt når dette først starter, og at det er viktig at politiet etterforsk­er godt for å få stoppet personer som driver med nettovergr­ep, sier Bergh.

Dommerne mener mannen først har lokket og deretter truet de fornærmede jentene, vel vitende om deres alder, til å filme mens de hadde seksuell omgang med seg selv og så sende opptakene til ham.

Vile ikke anke

– Han truet med å sende materialet til vennene deres, satte korte frister for det de måtte gjøre, instruerte dem om spesifiser­te, krenkende handlinger. Dette selv om jentene ga uttrykk for ubehag og at det gjorde vondt. Instruksen­e ble gradvis verre, står det i dommen.

Det ble også tatt beslag i minst 450 mediefiler av jenter under 18 år som poserer seksuelt eller utfører seksuelle handlinger med seg selv. Mannen ble også dømt for dette.

Mannens forsvarer, Bertil Christian Hast Rønnestad, sier at mannen ikke ønsker å anke dommen.

– Han har valgt å bli ferdig med saken. Dommen er rettskraft­ig, sier Rønnestad.

 ??  TOR HØVIK (ARKIV) ?? Aktor Are Nygård Bergh og bistandsad­vokat Beate Hamre på rettssaken­s første dag.
 TOR HØVIK (ARKIV) Aktor Are Nygård Bergh og bistandsad­vokat Beate Hamre på rettssaken­s første dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway