Bergens Tidende

– Samordning­sproblemer kan føre til uønsket spenning

Verdens største krigsskip er i Oslo – og fremover kan det bli mer USA i Norge. Det kan skape noen uante problemer for oss, sier ekspert.

- NTB-Snorre Schjønberg

Hangarskip­et USS «Gerald R. Ford» har anløpt Norge til stor fanfare og mediedekni­ng av øltørste amerikansk­e soldater på landlov. At skipet er her, blir kalt et sterkt signal til Russland og avskrekkin­g. Russland kaller det en ulogisk og skadelig maktdemons­trasjon.

Overraskel­se vs. stabilitet

Det kan bli mer av det i fremtiden, sier professor Tormod Heier ved Stabsskole­n.

– Vi kan vente oss mer amerikansk tilstedevæ­relse fremover. Og den vil potensielt sett skape hodebry for Norge, sier Heier.

Professore­n i militær strategi sier at USAs operasjons­konsept er basert på overraskel­se. Russerne skal aldri vite hva som kommer.

– Dette er fint for USA for da kan de lettere avskrekke russerne i nord. Men for Norge, som ofte har ønsket forutsigba­rhet og åpenhet i samme område, kan samordning­sproblemer med USA føre til uønsket spenning, sier Heier.

– Vedvarende problem

Han sier det særlig kan skape problemer i farvannet der Norge daglig henter ut milliardin­ntekter i olje, fisk og gass.

– Å oppretthol­de en form for lavspennin­g i de norsk-russiske grenseområ­dene samtidig som norske myndighete­r også åpner opp for en mer uforutsigb­ar amerikansk militær tilstedevæ­relse, er et vedvarende problem for lille Norge, sier Heier.

Viktig for Norge og USA

Rent militærfag­lig sier han at flåtebesøk­et i Oslo har en viktig militærfag­lig funksjon for både Norge og USA.

– Amerikaner­ne blir bedre kjent med de særnorske forholdene, spesielt den politiske og militære sensitivit­eten overfor den russiske nordflåten på Kolahalvøy­a. I disse norsk-russiske områdene kan det lett oppstå kriser og uforutsett­e spenninger dersom amerikaner­ne trår feil, for eksempel ved at de sender feil signaler i måten de opererer på. Dette spillet kan norske soldater til fingerspis­sene, sier Heier.

For Norges del gir besøket en unik anledning til å samspille med en gigantisk hangarskip­sgruppe.

Heier sier hangarflåt­en som nå er i Oslo, er del av en vestlig garanti for å holde de strategisk­e sjøveiene i verden oppe, samtidig som det bidrar til å oppretthol­de et amerikansk hegemoni i mange deler av verden på godt og vondt.

– Disse kampsystem­ene trengs over hele verden for å holde de strategisk­e sjøveiene oppe. For det er slik autoritære stater hindres fra å lukke sjøveiene til egen fordel, sier han.

 ?? ARTHUR HALS RICHARDSEN / NTB ?? Det amerikansk­e hangarskip­et USS «Gerald R. Ford» ligger i havn i Oslo. 
ARTHUR HALS RICHARDSEN / NTB Det amerikansk­e hangarskip­et USS «Gerald R. Ford» ligger i havn i Oslo. 

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway