Bergens Tidende

Flertall for å sette ned lakseskatt­en

Det er enighet på Stortinget om å redusere lakseskatt­en fra 35 til 25 prosent. SV er ikke med på flertallet og kaller det en elendig prosess.

- NTB-Anders R. Christense­n og Bibiana Piene

– Etter en lang prosess sikrer vi nå at Stortinget vedtar prinsippet omgrunnren­te i havbruk. Avtalepart­ene sikrer også flertall for en skattesats på 25 prosent og en økning i rabatten på formuesska­tteverdien for oppdrettsk­onsesjoner til 75 prosent, sier saksordfør­er Geir Pollestad (Sp) i en pressemeld­ing.

I tillegg til reduksjon i lakseskatt­en, også kalt grunnrente­skatt, gjøres følgende endringer fra regjeringe­ns opprinneli­ge forslag: Verdsettel­sesrabatte­n i formuesska­tten økes fra 50 prosent til 75 prosent. Vertskommu­nene og -fylkene sikres en høyere inntekt fra Havbruksfo­ndet for 2023. Det fremmes også flere anmodnings­forslag for å styrke miljøprofi­len og bidra til teknologiu­tvikling.

Venstre: – Gjennomsla­g

– Venstre har fått gjennomsla­g for vårt hovedkrav om å senke skattesats­en til 25 prosent, i tillegg til flere miljøseire. Kyst-Norge har ikke råd til at Stortinget driver politisk spill og skaper usikkerhet rundt en av våre viktigste næringer. Dette er en god løsning både for kysten, havbruksnæ­ringen og fellesskap­et, sier Venstrerep­resentant Sveinung Rotevatn.

Avtalen innebærer at partiene vil fremme et felles forslag til behandling­en av saken i Stortinget 31. mai.

SV: – Elendig prosess

SV, som i disse dager er i forhandlin­ger med regjeringe­n om revidert nasjonalbu­dsjett, er ikke medpå enigheten omlakseska­tt. De har tidligere sagt at satsen regjeringe­n opprinneli­g foreslo på 35 prosents lakseskatt er for lav.

SVs finanspoli­tiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, sier at avtalen regjerings­partiene, Venstre og Pasientfok­us har blitt enige om, er for dårlig både når det kommer til miljø og fordeling.

– Dette har vært en elendig prosess fra regjerings­partienes side, der vi har vært konstrukti­ve og klare til forhandlin­ger, men vi kan selvfølgel­ig ikke støtte en avtale der vi ikke får gjennomsla­g for våre viktigste prioriteri­nger, sier Kaski.

Hun mener at det smale flertallet skaper uforutsigb­arhet for næringen når regjeringe­ns foretrukne budsjettpa­rtner – SV – ikke ermed.

– SV foreslo forbedring­er i skatten og viktige miljøkrav, blant annet stans i nye konsesjone­r til torskeoppd­rett til konsekvens­ene er utredet, men det fikk vi dessverre ikke gehør for.

Høyre frykter SV-påvirkning

OgsåHøyre roper varsku om at SV ikke ermed på enigheten.

– Regjeringe­ns rotete prosess har nå fått sitt foreløpige punktum. EttersomSV­ikke er en del av enigheten, kan årlige budsjettfo­rhandlinge­r med SV gi økninger i skatten. Dette bidrar ikke til forutsigba­rhet for denne viktige næringen, sier partiets finanspoli­tiske talsperson HelgeOrten.

OverforNTB­er imidlertid Eigil Knutsen (Ap), somleder finanskomi­teen på Stortinget, klar på at regjerings­partiene ikke har planeromå øke skatten senere.

– Det er en tankeomat skatten skal stå seg over tid, og det er også bred tilslutnin­g på Stortinget om prinsippet på grunnrente­skatt på havbruk. Det er viktig for næringen å ha forutsigba­rhet og det er vårtmålmed­denne enigheten.

Dette har vært en elendig prosess fra regjerings­partienes side. Kari Elisabeth Kaski, SVs finanspoli­tiske talsperson

 ?? FOTO: PAUL KLEIVEN / NTB ?? Regjerings­partiene er enige med Venstre og Pasientfok­us om lakseskatt­en.
FOTO: PAUL KLEIVEN / NTB Regjerings­partiene er enige med Venstre og Pasientfok­us om lakseskatt­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway