Bergens Tidende

Blir omtalt som Trump uten kaos

Florida-guvernør Ron DeSantis blir av mange omtalt som en mindre kaotisk og mer forutsigba­r versjon av Donald Trump, som han tidligere har støttet helhjertet opp om.

- NTB-Nils-Inge Kruhaug

I motsetning til Trump har den katolske trebarnsfa­ren hittil i karrieren vært innblandet i få om noen personlige skandaler, og rent politisk appellerer de to til mange av de samme velgerne.

De Santis er en ihuga abortmotst­ander, tilhenger av liberale våpenlover og hylles av høyresiden i Det republikan­ske partiet for å ha skjerpet Floridas lover på områder som innvandrin­g og utdanning.

Abort og utdanning

Florida-guvernøren, som har italienske aner, har hindret universite­ter i å bruke offentlige midler på programmer som fremmer mangfold, likestilli­ng og inkluderin­g, og han har sørget for å få en rekke bøker fjernet fra skolebibli­oteker i Florida.

DeSantis har også undertegne­t en lov som forbyr abort etter sjette uke, og han har forbudt lærere å snakke med elever om seksuell orienterin­g og kjønnsiden­titet i klasseromm­et.

Da Disney, som er Floridas største arbeidsgiv­er, offentlig kritiserte den såkalte Don't Say Gayloven, svarte DeSantis med å oppheve Disneyworl­ds særstatus og frata selskapet en rekke rettighete­r. Til å komme fra en markedslib­eral republikan­er var det en heller uvanlig beslutning.

Disney saksøkte guvernøren, og han har siden svart med et motsøksmål.

Verdikonse­rvativ

Striden med Disney befestet DeSantis' posisjon som verdikonse­rvativ kulturkrig­er og har bidratt til å gjøre ham populær blant mange på høyresiden i eget parti.

At han nektet å stenge ned Florida under koronapand­emien og markerte seg som en sterk motstander av Biden-administra­sjonens smittevern­tiltak, gjorde ham også populær i disse kretsene.

samme gjorde loven som åpnet for at Floridas innbyggere kan bære skjult skytevåpen uten å innhente særskilt tillatelse.

– Utenrikspo­litisk lettvekter

Kritikere peker på at han er en lettvekter når det kommer til utenrikspo­litikk. Han har tidligere slått fast at USA ikke bør blande seg inn i den «territorie­lle disputten» mellom Russland og Ukraina, men bør føre en knallhard linje mot land som Kina, Iran, Cuba og Venezuela.

Han har kritisert president George W. Bushs beslutning om å invadere Irak og er generelt motstander av at USA skal intervener­e militært i andre land.

Amerikaner­nes frihet er ikke avhengig av at det er frihet i andre land, synes å være en grunntanke hos DeSantis, som også protestert­e da tidligere president Barack Obama ville sende styrker til Syria.

Florida-guvernøren er en svoren Israel-venn med et nært forhold til statsminis­ter Benjamin Netanyahu. Under et besøk i landet i april ville han ikke være med på at Vestbredde­n er ulovlig okkupert slik FN fastslår, men omtalte i stedet området som «omstridt territoriu­m».

Langt bak

Som enhver politiker med ambisjoner, har DeSantis alt kommet med en selvbiogra­fi. Tittelen lyder «The Courage to Be Free: Florida's Blueprint for America's Revival», og i boken langer han i beste Trump-stil ut mot eliten i Washington som han hevder har kjørt landet i grøften.

Velgerne ser imidlertid ikke ut til å være overbevist om at han er den rette mannen for Det hvite hus, og ifølge meningsmål­ingene ligger han langt bak Trump.

Oppslutnin­gen om Trump har økt jevnt blant republikan­erne de siste to månedene og er nå på rundt 53 prosent. Oppslutnin­gen om DeSantis har på samme tid sunket og er nå på drøyt 20 prosent.

«Ron DeSanctimo­nious»

Trump ser likevel åpenbart på DeSantis som en mulig farlig utfordrer og har gjentatte ganger de siste månedene kommet med nedsettend­e bemerkning­er om den skandalefr­ie guvernøren, blant annet ved å omtale ham som Ron DeSanctimo­nious – den skinnhelli­ge.

En av dem som støtter DeSantis, er gründer og mangemilli­ardær Elon Musk. Men om støtten fra Musk vil være nok til å endre de republikan­ske velgernes syn på DeSantis, er usikkert.

Musk slo alt i november fast at han ønsket Florida-guvernøren i Det hvite hus og omtalte ham da som «fornuftig og sentrumsor­ientert». I hvilken grad han vil kaste seg inn valgkampen på DeSantis' side, ikke minst økonomisk, gjenstår å se.

 ?? AP / NTB ?? Ron DeSantis omtales av mange som en skandalefr­i versjon av Donald Trump og appellerer til høyresiden i Det republikan­ske partiet.
AP / NTB Ron DeSantis omtales av mange som en skandalefr­i versjon av Donald Trump og appellerer til høyresiden i Det republikan­ske partiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway