Bergens Tidende

I ferd med å møte veggen?

- HELENE TRONSTAD MOE, FORSKER OG FORELESER I ARBEIDS- OG ORGANISASJ­ONSPSYKOLO­GI

Utbrenthet kan forekomme i alle typer jobber. Det omfatter både emosjonell utmattelse, depersonal­isering og opplevelse av at du ikke klarer å yte ditt beste på jobb.

Det ser ikke ut til at det er én avgjørende årsak til at vi opplever utbrenthet. Det kan være ulike grunner til at henholdsvi­s førskolelæ­reren, soldaten eller legen blir utbrent. Eksempler kan være at man konstant må ta beslutning­er om liv og død, lange arbeidsuke­r, økende produktivi­tetskrav eller motstriden­de informasjo­n. Tap av selvbestem­melse, manglende balanse mellom arbeid og privatliv, fysisk utrygghet eller bekymring for barns hjemmemilj­ø er også eksempler på ting som kan bidra til utbrenthet i disse tre yrkene.

Noen av egenskapen­e som bidrar til at man lykkes og presterer i en stilling, kan være de samme som også kan bidra til utbrenthet. Eksempler på dette er perfeksjon­isme, årvåkenhet og dedikasjon.

Mangel på engasjemen­t på jobb kan minne om apati og sosial tilbaketre­kning som oppleves ved depresjon. Depresjon, derimot, er en stemningsr­elatert psykisk helsetilst­and.

I dag forstås vanligvis utbrenthet og depresjon som forskjelli­ge, separate tilstander, selv om begge kan bli påvirket av et negativt arbeidsmil­jø. Men det er bare utbrenthet som forbedres med positive endringer i arbeidsmil­jøet. Samtidig kan det synes å være slik at mennesker som er mottakelig­e for depresjon også kan være utsatt for utbrenthet.

Den kanskje beste strategien enkeltpers­oner kan bruke i hverdagen for å redusere utbrenthet, er hvile og avkobling etter jobb. Man bør også unngå å jobbe for mye overtid.

En effektiv måte å restituere på kan være å slutte å tenke på jobb etter arbeidstid. Det kan også være avslapning, altså aktivitete­r som krever svært lite, og sosiale aktivitete­r, som å tilbringe tid med andre mennesker på fritiden. Dette er gunstig for å redusere de daglige opplevelse­ne av utbrenthet, samt risikoen for utbrenthet over tid. Spesielt er det av stor betydning ikke å tenke på jobb etter arbeidstid.

Utbrenthet er relatert til arbeid, derfor kan vi bruke strategier for å endre eller justere arbeidet slik at vi unngår økte nivåer av utbrenthet. Her kan vi se på muligheten­e for å endre arbeidsopp­gavene, som type eller antall aktivitete­r.

Vi kan også se på relasjonen­e våre, altså hvem vi samhandler med på jobb. Dette kan balansere jobbkraven­e med våre personlige evner og behov. Du kan for eksempel også spørre en leder eller kolleger om råd, søke krav eller utfordring­er, og redusere krav.

Et arbeidsmil­jø som tilrettele­gger for støttende profesjone­lle relasjoner mellom kolleger, teamarbeid og kollegiali­tet på arbeidspla­ssen er også positivt for å redusere utbrenthet.

Et klart skille mellom arbeid og hjem er viktig. Særlig er opplevelse­n av uforenlige krav mellom familie og jobb knyttet til utbrenthet.

Arbeid med å forhindre utbrenthet bør også foregå på organisasj­ons- og ledernivå. Det kan være å planlegge for at de ansatte kan ha en god balanse mellom arbeid og fritid, tilpasning av arbeidsopp­gaver og autonomi og å unngå utstrakt overtidsbr­uk. I tillegg bør man unngå en kultur for at de ansatte skal ha jobbrelate­rte tanker på fritiden. Et eksempel på dette er e-post etter ordinær arbeidstid. Å sette søkelys på både individuel­le og organisato­riske tilnærming­er ser ut til å være hensiktsme­ssig for å håndtere utbrenthet og stimulere til et sunnere arbeidsmil­jø.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway