Bergens Tidende

Basslegend­e klar for Bergen i kveld

– Vi ble kalt «jazzens Beatles». Jeg likte ikke det så godt, men forstår sammenlikn­ingen, forteller bergensakt­uelle Stanley Clarke.

- Frank Johnsen frank.johnsen@bt.no

71-åringen er hovednavn på Nattjazz fredag.

Den udiskutabl­e basslegend­en har med seg noen av USAs fremste unge musikere for å dykke ned i musikken til Return to Forever, det banebryten­de bandet han var med å starte opp tidlig på 1970-tallet sammen med Chick Corea.

– Danset rundt jorden

Clarke, som har spilt med «alle», inkludert Keith Richards og Paul McCartney, besøkte Bergen sist i 2016. Han påstår å huske alt fra den konserten, unntatt hvem som spilte trommer.

– Det var en tid da jeg hadde noen trommeslag­ere i løpet av en kort periode på grunn av timeplanen. Fordi musikken har et så bredt dynamisk omfang, krever det en utrolig åpen og velstudert trommeslag­er som behersker mange musikalske språk, sier Clarke.

Han har en usedvanlig tett turne i mai og juni, og spiller mer eller mindre over hele Europa. Dagen før Bergen står Stockholm på planen. Men Clarke prøver å få tid til å se stedene han besøker.

– Min kone Sofia er ofte med. Hun tvinger meg til å forlate hotellromm­et og «lukte på rosene», som de sier. Sofia elsker mennesker og elsker å utforske det forskjelli­ge land og kulturer har å tilby. Vi har virkelig danset rundt jorden mange ganger.

Kjærlighet­saffære

Han understrek­er at musikken til Return to Forever, som spilte sin egen miks av jazz og rock, alltid vil ha en spesiell plass i hjertet hans – hovedsakel­ig på grunn av musikerne som skapte den og menneskene som elsker den.

Bandet ga ikke ut ny musikk etter 1977, men han, Corea, Al Di Meola og Lenny White hadde gjenforeni­ngskonsert­er frem til Coreas død i 2021.

– Det var litt av en kjærlighet­saffære – en videreføri­ng og samtidig en gjenfødels­e av nye ideer i instrument­al musikkverd­en. En unik kulminasjo­n av alt som kom før det. Bander var et komponistb­and, og Chick Corea var vår fryktløse leder.

– Return to Forever sluttet å spille inn ny musikk i 1977. Hvorfor?

– Jeg husker en forfatter i USA som kalte oss for «jazzens Beatles». Jeg likte ikke det så godt. Men jeg forsto sammenlikn­ingen, sier Clarke før han svarer på spørsmålet:

– Begge gruppene hadde fire medlemmer og ble mystisk splittet opp. Jeg syntes ikke oppløsning­en vår var så mystisk. Det var rett og slett fire gutter som gikk i fire forskjelli­ge retninger, musikalsk og sosialt. Vår første virkelige ferie fra hverandre, var da vi splittet opp.

– Alder er bare et tall

71-åringer peker på at de trolig bare burde tatt et års pause, med intensjon om komme tilbake igjen.

– Noen ekteskap kan ha godt av pauser innimellom, spesielt når partene er sterke og ekstremt kreative individer, mener Clarke.

Han synes det er gøy å gjenskape musikken nå med nye generasjon­er av musikere, men understrek­er at det krever mye øving for å henge med i svingene.

– I kunstverde­nen er «alder bare et tall», for det meste. Pianisten vår, Beka Gochiashvi­li, er fortsatt i tjueårene, men han spiller som om han er i førtiårene eller femtiårene, er svært erfaren. For sangene er vanskelige. Det er ikke noe unge musikere kan lære umiddelbar­t.

– Liker gjengen din å øve? – Ja, jeg tror de synes det er den morsomme delen. Som med klassisk musikk, gir øvingen innsikt i komponiste­n og musikken han prøver å formidle. Det er mye læring i den prosessen.

 ?? BALAZS MOHAI / AP ?? Stanley Clarke har vunnet fem Grammy-priser og laget musikk til 50 filmer.

BALAZS MOHAI / AP Stanley Clarke har vunnet fem Grammy-priser og laget musikk til 50 filmer. 

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway