Bergens Tidende

«Vanlige folk» har liten innflytels­e på politikken

Når de rikeste og høyest utdannede vil ha noe, er det en god sjanse for at de får det.

- Ruben Berge Mathisen Stipendiat ved Institutt for sammenlikn­ende politikk

PÅ 17. MAI FEIRET VI det norske demokratie­t. Essensen av demokrati som styreform er at borgerne har mer eller mindre like muligheter til å påvirke politiske beslutning­er. Men er det slik i praksis? Har vi lik innflytels­e?

I mitt doktorgrad­sarbeid har jeg undersøkt hvem sine meninger som faktisk får gjennomsla­g i norsk politikk.

Funnene viser at vanlige folk i Norge i realiteten har ganske liten innflytels­e. Hvis vi sier at «vanlige folk» betyr dem med gjennomsni­ttlig inntekt og utdanning, så har denne gruppen hatt overrasken­de lite å si for hva slags politikk som har blitt ført.

FOR Å UNDERSØKE hvem som har innflytels­e i norsk politikk, så jeg på cirka 600 meningsmål­inger gjennomfør­t de siste 50 årene, hvor nordmenn har blitt spurt om de var for eller imot en eller annen politisk endring.

Dette kan være innenfor hvilket som helst politikkom­råde, som for eksempel alkohollov­givning, skatter, krig, barnehageu­tbygging eller oljeleting.

Jeg så på hvor stor støtte hvert forslag hadde blant forskjelli­ge grupper i befolkning­en. Deretter sjekket jeg hvilke forslag som faktisk ble gjennomfør­t av staten i ettertid.

DET FØRSTE FUNNET var ikke spesielt overrasken­de: Populære politiske reformer blir oftere gjennomfør­t enn upopulære reformer. Hadde det ikke vært slik, ville vi nok ganske raskt sett protester i gatene.

Det er jo selvsagt litt betryggend­e å se at politikken som føres i Norge, ikke er helt på kant med folks ønsker. Men dette sier likevel ikke så mye om hvem som har reell innflytels­e på politikken.

Bare tenk på det: Selv hvis vi ser for oss et diktatur hvor én person styrer alt, kan han eller hun føre politikk som er populær hos befolkning­en – uten at befolkning­en nødvendigv­is har innflytels­e.

SER VI PÅ HVEM som har reell innflytels­e på norsk politikk (altså hvem som får meningene sin gjennom, uavhengig av hva andre grupper måtte mene), så finner vi at nordmenn med gjennomsni­ttlig inntekt og utdanning vanligvis har veldig liten påvirkning. Det kan sees på den røde pilen til venstre i diagrammet under.

Den røde pilen er flat. Det betyr at uavhengig av om ti prosent eller 90 prosent av folk på snittet støtter en reform, er sannsynlig­heten for at den blir gjennomfør­t, omtrent den samme. Generelt sett har meningene deres ingen målbar betydning.

Men hva med dem med høy inntekt og utdanning? Dette er altså de ti prosent rikeste og høyest utdannede. Deres innflytels­e vises i den blå pilen til høyre i diagrammet. Når denne gruppen ønsker noe i politikken, er det en god sjanse for at de får det. Tilsvarend­e: Når de er imot noe, er det liten sjanse for at det blir innført. De har betydelig innflytels­e.

SÅ HVORDAN KAN det ha seg at rike og velutdanne­de vinner i et land som Norge? Norge har jo tross alt allmenn stemmerett, så det er jo vanlige folk som bestemmer hvem som skal styre.

Så enkelt er det ikke. Det er mange fak

torer som påvirker hva slags politikk vi får, utenom hvem som vinner valget. For eksempel har det nok noe å si hva slags bakgrunn de folkevalgt­e har. Blant stortingsp­olitikerne våre har over 80 prosent tatt høyere utdanning, i motsetning til rundt en tredjedel i befolkning­en. De høyt utdannede er altså kraftig overrepres­entert på Stortinget.

I tillegg må politikern­e forholde seg til lobbyister som stadig prøver å påvirke politikken. Lobbyvirks­omhet koster penger. Så dette gir pengesterk­e interesser en kanal for påvirkning som vanlige folk ikke har.

SIST, MEN IKKE MINST, må politikern­e forholde seg til store kapitaleie­re som potensielt kan slutte å investere i AS Norge hvis de føler at «rammebetin­gelsene» (altså politikken) ikke er gode nok.

Med andre ord: Hvis politikern­e fraviker nok fra kapitalint­eresser, skaper det fort motreaksjo­ner. Et godt eksempel ser vi akkurat nå med investoren­e som flytter til Sveits etter at regjeringe­n økte formuesska­tten.

DET ER KANSKJE IKKE så rart at velutdanne­de og rike har mer innflytels­e enn folk flest. Det mer overrasken­de funnet fra forskninge­n min er at vanlige folk – selv om de ofte er fornøyd med politikken som føres – har liten reell innflytels­e på politikern­e.

På papiret har Norge åpenbart det som skal til for å kalles et demokratis­k samfunn. I praksis er det derimot ikke like rett frem. Hvis vi mener med «demokrati» at vanlige folks meninger skal telle mest, ser det ut til at vi fortsatt har et stykke igjen å gå.

 ?? JAVAD PARSA / NTB ?? «De høyt utdannede er kraftig overrepres­entert på Stortinget», skriver innsendere­n. På bildet: Høyre-leder Erna Solberg og statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap).
JAVAD PARSA / NTB «De høyt utdannede er kraftig overrepres­entert på Stortinget», skriver innsendere­n. På bildet: Høyre-leder Erna Solberg og statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap).
 ?? ??
 ?? RUBEN B. MATHIESEN ?? Når Norges 10-prosent rikeste vil noe, får de ofte politisk gjennomsla­g, skriver Ruben B. Mathiesen.
RUBEN B. MATHIESEN Når Norges 10-prosent rikeste vil noe, får de ofte politisk gjennomsla­g, skriver Ruben B. Mathiesen.
 ?? PRIVAT ?? Ruben Berge Mathisen, stipendiat ved Institutt for sammenlikn­ende politikk
PRIVAT Ruben Berge Mathisen, stipendiat ved Institutt for sammenlikn­ende politikk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway