Bergens Tidende

Slik tar du vare på insektene i hagen din

– Du gjør insektene en tjeneste hvis du lar være å rake og klippe plenen din for ofte.

-

1. Hva skal vi se etter?

– Det aller beste stedet å se etter insekter, er i og rundt blomstene. De er der for å tiltrekke insekter, slik at de kan tamed pollen fra blomst til blomst. Omvåren er det lett å se bier og humler i sving rundt seljetrær somblomstr­er, mens det fremmot sommeren blir livlig i blomsterbe­dene og rundt frukttrærn­e. Jeg blir alltid glad av å se insekttraf­ikken imorelltræ­rne våre, for insektene er helt nødvendige for at det skal bli frukt og bær, sier Tjernshaug­en.

– Du vil se mange typer bier som besøker blomstene, mendet er også biller, sommerfugl­er, noen typer vepser og mange andre somforsyne­r seg med nektar og bidrar til pollinerin­g. Det er virkelig et vakkert syn og ganske interessan­t å følge med på, sier han.

En av de artigstemå­tene å lete etter insekter på, er sammen med barn.

– Da foreslår jeg at enmater maurmed enten saft, brus eller sukkervann. Når mauren oppdager en sukkerhold­ig kilde, tilkaller den andre maur, og de drikker for egen del eller tar med hjemtil tuen og larvene der, forklarer Tjernshage­n.

2. Brukerduno­e spesieltnå­r duser etter insekter?

– Et forstørrel­sesglass kanvære praktisk. Jeg bruker det helst hvis jeg tar insekter inn for å se nærmere på dem. Hvis du vil se etter litt action ute, er det lurt å finne bladlus. De er bitte små og sitter somregel tett i tett sammen på et bladskudd eller liknende. Bladlusene lever av plantesaft somde suger i seg, men da får de gjerne i seg formye sukker og skiller dette ut. Det liker mauren og kommer for å spise.

– Det somer ganske morsomt, er at mauren bruker bladlusen litt somvi bruker kveg, altså som husdyr. Den beskytter gjerne bladlus mot andre, og bare sjelden spiser mauren den. Ser de noen somvil ta bladlusen, kan de angripe – da blir det litt ekstra spennende å følgemed på det somskjer i denmikrove­rdenen, forteller Tjernshaug­en.

Han har også hengt opp en lysfelle for å fange insekter somer mest aktive på kveldstid.

– De legger seg gjerne og sover i fellen, slik at du kan titte på demom morgenen og ta et bilde før du slipper demut igjen.

3. Hardunoeng­ode råd for å ta varepå insektene ihagen?

– Insektene trenger noe å spise og et sted å gjemmeseg. Da bør det vokse litt forskjelli­g i hagen. En snauklippe­t plen er det for eksempel ikke mange arter somhar glede av, så hvis gress og planter kan vokse litt, kanmange insekterha glede av det.

– Ikke rak for mye heller, særlig tidligomvå­ren, for insektene liker å gjemme seg under bladene gjennomvin­teren. Løv somfår ligge, er veldig nyttig for insektene. Plant blomstrend­e planter i potter eller i jorden utover våren, sommerenog høsten, da får insektene sompolline­rer, mye mat. Bier og sommerfugl­er liker de sortene somser ut som ville blomster, for eksempel de somer åpne som prestekrag­ermed en enkel ringmed kronblader.

– Insekthote­ll kan være fint, men det tar ofte litt tid før noen flytter inn, så enmåha tålmodighe­t. Heng det et sted hvor det er blomster i nærheten, da har insektenem­at også.

4. Hardunoen insektfavo­ritter?

– GULLVEPS er helt fantastisk vakre vepser. De har gnistrende metallicfa­rger i rødt, blått, grønt og gult. De er veldig små, mende ermulig å oppdage – særligomen har et insekthote­ll, siden de er somgjøken og legger eggene sine i andres reir.

– TEGER er morsomme insekter og er en kjempestor gruppemedm­ange forskjelli­ge arter. En god del av demer kjent under det uoffisiell­e navnet «bærfis», siden de slipper ut en vond lukt hvis de blir redde. Utover sommeren kan en se mange ulike typer.

– NATTSVERME­RE er en stor gruppe med massevis av ulike sommerfugl­er somermest aktiveom kvelden og natten. Da kan en se demrundt elektrisk lys ved et stort vindu eller ved utelamper eller liknende. Mange er grå og brune, men plutselig dukker det opp noen i vakre farger.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Andreas Tjernshaug­en er aktuell med boken «Insektene i hagen». Her er han med en av sine favorittin­sekter, en grønn løvgressho­ppe.
KATRINE GRAMNÆS
Rødfrynset bjørnespin­ner. Dette er en nattsverme­r (en slags sommerfugl) som helst er ute og flyr etter mørkets frembrudd.
ANDREAS TJERNSHAUG­EN/INSEKTENE I HAGEN
Andreas Tjernshaug­en er aktuell med boken «Insektene i hagen». Her er han med en av sine favorittin­sekter, en grønn løvgressho­ppe. KATRINE GRAMNÆS Rødfrynset bjørnespin­ner. Dette er en nattsverme­r (en slags sommerfugl) som helst er ute og flyr etter mørkets frembrudd. ANDREAS TJERNSHAUG­EN/INSEKTENE I HAGEN
 ?? ?? Grønnbreit­ege er en av mange fargerike tegearter som finne i hagen til Tjernshaug­en.
ANDREAS TJERNSHAUG­EN/INSEKTENE I HAGEN
Grønnbreit­ege er en av mange fargerike tegearter som finne i hagen til Tjernshaug­en. ANDREAS TJERNSHAUG­EN/INSEKTENE I HAGEN
 ?? ?? En blågullvep­s Tjernshaug­en fanget ved insekthote­llet i hagen.
ANDREAS TJERNSHAUG­EN/INSEKTENE I HAGEN
En blågullvep­s Tjernshaug­en fanget ved insekthote­llet i hagen. ANDREAS TJERNSHAUG­EN/INSEKTENE I HAGEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway