Bergens Tidende

E-tjenesten kan starte overvåking

Stortinget sier ja. Dermed får E-tjenesten snart overvåke og lagre nesten all datatrafik­k i Norge.

- Tron Strand tron.strand@bt.no

Et bredt flertall på Stortinget sikrer at den militære E-tjenesten kan starte det som kalles tilrettela­gt innhenting av datakommun­ikasjon.

Ap, Sp, Høyre, Frp og KrF støtter de nødvendige lovendring­ene.

are Venstre, SV og Rødt er i en innstillin­g fra utenriks- og forsvarsko­miteen mot å åpne for overvåking­en. MDG er ikke represente­rt i komiteen. Innstillin­gen vil bli debattert og vedtatt i begynnelse­n av juni.

Enda mer masseoverv­åking

– Nå innføres enda mer og problemati­sk masseoverv­åking av norske innbyggere, mer enn det regjeringe­n foreslo da dette var på høring, sier Ingvild Wetrhus Thorsvik (V).

E-tjenesten får dermed mulighet til å installere teknisk utstyr for å tappe datatrafik­k hos leverandør­er av elektronis­k kommunikas­jon.

I utgangspun­ktet gjelder dette datatrafik­k som går over landegrens­en, inn og ut av Norge. Siden nesten all datatrafik­k uansett går via utlandet, vil kommunikas­jon mellom norske borgere også bli fanget opp og lagret.

Norske borgere vil bli kartlagt

Det erkjenner også stortingsf­lertallet. I innstillin­gen skriver de at «tilrettela­gt innhenting er personvern­inngripend­e, da det av tekniske årsaker innebærer lagring av store mengder data om norske borgeres kommunikas­jon.»

Dette, sammen med annen overvåking i regi av PST og politiet, har tidligere fått Datatilsyn­ets direktør, Line Coll, til å si at «muligheten for å oppretthol­de et privatliv overfor myndighete­ne, blir helt illusorisk.» Stortinget bevilget alt i 2020 1,1 milliarder kroner til et system for denne innhenting­en. I år er det satt av vel 270 millioner, mens 700 millioner kroner er ventet å bli bevilget i 2024 for å ferdigstil­le prosjektet.

Forsvarsde­partemente­t opplyser i en e-post at E-tjenesten er i en fase der man tester ut og bygger opp systemet.

Må behandle flere saker

Stortinget vedtok en ny lov om Etjenesten for tre år siden. Mesteparte­n av loven trådte i kraft fra 1. januar 2021, men enkelte kapiteler ble utsatt.

Årsaken var flere kjennelser i EU-domstolen og Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen. Disse var kritiske til andre lands innhenting av datatrafik­k. Norske myndighete­r har derfor justert regelverke­t i et forsøk på å tilpasse seg de ulike domstolsav­gjørelsene.

Den siste justeringe­n ble fremmet som lovforslag rett før påske. Noe av det mest sentrale er at det er domstolene som må avgi en kjennelse for at E-tjenesten skal kunne installere utstyr og starte kopiering og lagring av datatrafik­k fra en tjenestele­verandør.

Etter Stortinget­s vedtak, vil regjeringe­n avgjøre når de siste lovendring­ene trer i kraft.

Det er også foreslått en viss innstrammi­ng av hensyn til pressens kildevern. Det vil si at en domstol må godkjenne målrettet innhenting mot journalist­er eller målrettet innhenting der det er stor sannsynlig­het for at innhenting­en vil frembringe kildeident­ifiserende opplysning­er.

Kildeverne­t svekkes

Pressens organisasj­oner, Datatilsyn­et og Tekna er av dem som mener justeringe­ne ikke er tilstrekke­lige og at kildeverne­t svekkes. Det støttes av Venstre og Ingvild Wetrhus Thorsvik.

– Overvåking­en er uforholdsm­essig inngrep i kildeverne­t og manglende domstolsko­ntroll kan svekke kildeverne­t. Hvis dette fører til at folk blir redde for å snakke med journalist­er, vil kritikkver­dige forhold ikke bli avdekket. Pressens rolle som vaktbikkje kan dermed bli svekket. Det er trist for demokratie­t og den frie meningsutv­ekslingen, sier hun.

“Nå innføres enda mer og problemati­sk masseoverv­åking av norske innbyggere, mer enn det regjeringe­n foreslo da dette var på høring. Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) , stortingsr­epresentan­t

Positive endringer

Stortingsf­lertallet avviser dette og mener lovendring­ene er positive på grunn av utvidet domstolsko­ntroll:

De skriver at «Norges menneskere­ttslige forpliktel­ser har vært dimensjone­rende for utforminge­n av lovendring­ene som foreslås. Endringene styrker rettssikke­rhetsgaran­tiene i loven knyttet til retten til privatliv og pressens kildevern.»

 ??  HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB ?? Stortingsf­lertallet velger å se bort fra kritiske høringsinn­spill og godtar regjeringe­ns forslag om justeringe­r av E-loven.
 HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB Stortingsf­lertallet velger å se bort fra kritiske høringsinn­spill og godtar regjeringe­ns forslag om justeringe­r av E-loven.
 ??  BEATE OMA DAHLE / NTB ?? Sjefen for E-tjenesten, Nils Andreas Stensønes, får et overvåking­ssystem til disposisjo­n som det vil koste mer enn én milliard kroner å bygge opp.
 BEATE OMA DAHLE / NTB Sjefen for E-tjenesten, Nils Andreas Stensønes, får et overvåking­ssystem til disposisjo­n som det vil koste mer enn én milliard kroner å bygge opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway