Bergens Tidende

Dommen på 17 års fengsel for Sunniva-drapet blir stående

Sunniva Borgens drapsmann anket over straffens lengde. Nå er anken forkastet av lagmannsre­tten.

- Ørjan Torheim orjan.torheim@bt.no

Nå 31 år gamle Eirik Hermansen ble i fjor høst dømt for drapet på Sunniva Borgen (23) i 2021. Han anket over lengden på fengselsst­raffen, som var på 17 år og strengere enn påstanden.

50 knivskader

– Familien er tilfreds med at anken ble forkastet og at lagmannsre­tten, på samme måte som tingretten, fant at drapet ble utført under særdeles skjerpende omstendigh­eter, skriver bistandsad­vokat Beate Hamre i en kommentar til BT.

23-åringen ble utsatt for gjentatte slag, før Hermansen påførte henne minst 50 knivskader med ulike kniver. Han raserte så leilighete­n hennes.

– Familien er fortsatt sterkt preget over tapet av Sunniva og den brutale måten hun ble frarøvet livet på, skriver Hamre.

Forsvarer: – For strengt

Mandag denne uken ble anken behandlet av Gulating lagmannsre­tt, i en sak der det ikke ble ført vitner.

Av dommen, avsagt torsdag, går det frem at tiltaltes forsvarer mente at utgangspun­ktet for å utmåle straff var for strengt, at «straffen må fastsettes i samsvar med etablert rettspraks­is» og at tilståelse­n er gitt for liten vekt.

Påtalemakt­en på sin side mente at tingretten hadde vurdert det etablerte straffeniv­ået riktig, og også betydninge­n av tilståelse­n.

Førstestat­sadvokat og aktor i saken, Eirik Stolt-Nielsen, sier det er tilfredsst­illende å oppleve at lagmannsre­tten er enig i påstanden.

– Dette er utslag av en straffutmå­lingspraks­is som over tid er blitt skjerpet, sier Stolt-Nielsen til BT.

– Hvilken betydning tenker du at dette har for de etterlatte?

– Straffen som sådan vil aldri kunne bringe noen følelse av rettferdig­het for de pårørende. Men den er en understrek­ing av at dette var en forferdeli­g alvorlig handling.

Forsvarer Torbjørn Sognefest skriver til BT at tiltalte vil bruke de kommende 14 dagene på å vurdere om han skal anke dommen til Høyesteret­t.

«Ut over dette har han ingen merknad», heter det i tekstmeldi­ngen fra Sognefest.

Eirik Hermansen (31) har erkjent drapshandl­ingen. Anken fra ham gjaldt kun lengden på straffen.

I lagmannsre­ttens dom heter det at drapet uten tvil ble begått under særdeles skjerpende omstendigh­eter.

– Når det gjelder selve drapshandl­ingen hadde domfelte flere muligheter til å besinne seg. I stedet hentet han en ny kniv tre ganger fordi knivene ble skadet som følge av hans maktanvend­else, står det.

Kjent en voldsom frykt

Lagmannsre­tten fremhever at Borgen ville blitt fullstendi­g pleietreng­ende om hun hadde overlevd skadene – og poengterer også at Hermansen ikke gjorde noe for å hjelpe henne.

Borgen var fortsatt bevisst da hun ble funnet. «Det er ingen tvil om at avdøde må ha kjent en voldsom frykt i løpet av den tiden hun ble mishandlet», skriver lagmannsre­tten.

Gulating lagmannsre­tt mener voldsbruke­n «går langt ut over det som er vanlig» i en drapssak.

I ankedommen heter det at 31åringen, da han ble funnet utenfor leilighete­n, gjorde stor motstand mot politifolk­ene, som måtte bruke pepperspra­y på ham.

– Han ropte til politibetj­entene at han hadde drept noen, men at de selv måtte finne ut hvem det var.

D e syv dommerne kom enstemmig frem til å forkaste anken.

 ??  ØRJAN DEISZ (ARKIV) ?? Sunniva Borgen ble 23 år.
 ØRJAN DEISZ (ARKIV) Sunniva Borgen ble 23 år.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway