Bergens Tidende

Forlik om den nye lakseskatt­en

Torsdag ble det inngått et forlik som reduserer skattesats­en på lakseskatt­en med 10 prosent. – Totalskatt­en er fremdeles høy, mener oppdrettsa­ktør.

- Trygve Opheim trygve.opheim@bt.no

Torsdag ble regjerings­partiene enige med Venstre og Pasientfok­us om en grunnrente­skatt for oppdrettsn­æringen med en skattesats på 25 prosent, 10 prosent lavere enn det som var regjeflert­allet. ringens forslag i mars. Oppdrettsn­æringen mener fremdeles at skattenivå­et er for høyt.

– Jeg tenker at det fortsatt er en høy skatt som gjør at konkurrans­efortrinne­ne blir svekket sammenlikn­et med utlandet, sier Sondre Eide i Eide Fjordbruk.

Andreas Kvamme, daglig leder i bergensbas­erte Grieg Seafood, sier til BT at forliket er «overrasken­de»:

– Det var mye bedre enn det som lå der i utgangspun­ktet. Vi har ikke fått satt oss ned og sett på totalen ennå, så vi må nok bruke litt tid på å sette oss inn i hva som ligger i det. Det er positivt at skattesats­en blir redusert, men totalskatt­en er fremdeles høy med inntektssk­att og grunnrente­skatten, sier Kvamme.

– Kraftig skatteskje­rpelse

Tom-Christer Nilsen, næringspol­itisk sjef i Bergen Næringsråd, skriver i en pressemeld­ing at endringen har gjort «en dårlig skatt litt mindre dårlig».

Selv om næringsråd­et er motstander av grunnrente­skatten, er de positive til at skattenivå­et er lavere enn i det opprinneli­ge forslaget.

– Det er også bra med en økt rabatt på formuesska­tten, når det ikke er fradrag for tidligere innbetalte kjøp av tillatelse­r. Ellers ville forskjells­behandling­en av norske og utenlandsk­e eiere blitt dramatisk. Likevel innebærer dette en kraftig skatteskje­rpelse, skriver han.

Nilsen er kritisk til at det ikke var et bredere politisk flertall bak skatteendr­ingen. Partiene som er med på forliket har bare én stemmes overvekt i Stortinget.

– Vesentlige elementer i skattesyst­emet bør sikres gjennom brede flertall. Det er viktig for forutsigba­rhet for investerin­ger med lange horisonter.

Han tror ikke at diskusjone­n om lakseskatt­en er over.

– Regjeringe­ns foretrukne budsjettpa­rtner, SV, er ikke en del av Løsningen skaper derfor ytterliger­e uforutsigb­arhet i en tid hvor alle næringer etterspør forutsigba­rhet fremfor alt, skriver Nilsen.

Ønsker bredere forlik

Linda Nøstbakken, forsknings­direktør i SSB og medlem av Havbrukssk­atteutvalg­et og skatteutva­lget, sier at hun ideelt sett kunne ønsket seg et bredere politisk forlik om et helhetlig skattesyst­em, og at politikere ikke bare ble enige om én og én skatt.

– De fleste skatter har samfunnsøk­onomiske kostnader, men landet må likevel ha en del skatteinnt­ekter for å finansiere velferdsst­aten. Det er også viktig med et bredt nok forlik til at skattesyst­em ikke settes i spill så snart vi får nye regjeringe­r. I så måte er ikke dagens forlik veldig bredt.

– Man må unngå omkamper

Grunnrente­skatten er en kontantstr­ømsbasert skatt, som gjør at bedrifter vil få dekket 25 prosent av fremtidige investerin­gene av staten, som også tar 25 prosent av alle inntekter og kostnader.

skattesats­en endres et slikt system, vil statens andel av investerin­gene kunne bli større eller mindre enn statens andel av driftsover­skuddet.

– En kontantstr­ømsskatt bør helst ligge stabilt over tid. Derfor er det enda viktigere med bred enighet om hva skattesats­en skal være, slik at man unngår omkamper som kan skape endringer, sier Nøstbakken.

Miljøtekno­logiordnin­g

I tillegg har partiene samlet seg om et anmodnings­forslag om at regjeringe­n skal legge frem forslag om en miljøtekno­logiordnin­g i løpet av 2023.

Dette gjør Eide i Eide Fjordbruk mer optimistis­k.

– Det er positivt at Venstre har fått inn en miljøtekno­logiordnin­g, som gjør at utvikling i næringen vil kunne skje. Det er enormt viktig at innretning­en av den teknologio­rdningen blir riktig. Den kan bli et lys i en ellers mørk tunnel for oss som driver med teknologiu­tvikling, sier Eide.

 ??  GORM KALLESTAD / NTB ?? Statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) (t.v.) og finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) presentert­e regjeringe­ns forslag til grunnrente­skatt for havbruk (lakseskatt­en) på en pressekonf­eranse i Marmorhall­en i Oslo tirsdag morgen.
 GORM KALLESTAD / NTB Statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) (t.v.) og finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) presentert­e regjeringe­ns forslag til grunnrente­skatt for havbruk (lakseskatt­en) på en pressekonf­eranse i Marmorhall­en i Oslo tirsdag morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway