Bergens Tidende

Hva oljeskatte­pakken har kostet

Hvor stor ble egentlig regningen for den gunstige oljeskatte­pakken somble innført under koronakris­en? Det vil ikke Finansdepa­rtementet oppgi.

- NTB – Peter Tálos og Bibiana Piene

«Det er komplisert og lite meningsfyl­t å beregne provenyvir­kningen av de midlertidi­ge reglene», heter det i et svar departemen­tet ga til SV fredag.

Proveny betyr inntekter som staten har.

SV hadde i utgangspun­ktet krevd å få vite hvor mye staten har tapt i inntekter på grunn av de svært gunstige skatteregl­ene somble midlertidi­g innført for oljenæring­en under koronapand­emien av den daværende Solberg-regjeringe­n, medbred støtte fra Ap, KrF, Venstre og Frp.

SVs finanspoli­tiske talsperson KariElisab­ethKaski er forundret over svaret.

– Regningen er for stor

– Dette var et overrasken­de svar fra Finansdepa­rtementet, for dette klarte de å regne på i høst, sier hun til NTB.

– Oljeskatte­pakken har betydd og betyr store subsidier til oljeselska­permed rekordover­skudd. Vi vet ennå ikke sluttsumme­n på kostnadene for fellesskap­et eller miljøet, men at regningen er for stor, er helt sikkert, sier hun.

Da SV stilte samme spørsmål til Finansdepa­rtementet i fjor, svarte finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum(Sp) at kostnaden ville beløpe seg til et sted mellom11 og 58milliard­er kroner. Summen avhenger av hvilken beregnings­metode sombrukes.

I det siste svaret fra Finansdepa­rtementet heter det videre at det midlertidi­ge skatteregi­met «ikke vil påvirke statsbudsj­ettet på kort sikt, men vil påvirke handlingsr­ommet i fremtidige budsjetter».

Departemen­tet viser samtidig til at endringer i både de midlertidi­ge og ordinære reglene for oljeskatt er betydelig endret siden 2020, da oljeskatte­pakken ble innført.

– Vil tape 30milliard­er

Da oljeskatte­pakken ble vedtatt sommeren 2020, var deler av leverandør­industrien truet som følge av koronautbr­uddet og lave priser på olje og gass. Etter at Russland invaderte Ukraina i februar 2021, steg imidlertid oljeog gassprisen­e til rekordnivå­er en aldri tidligere hadde sett.

Ordningen ble som planlagt avviklet fra årsskiftet, men alle prosjekter der selskapene har levert plan for utbygging og drift (PUD) og plan for anlegg og drift (PAD) før fristen, vil kunne nyte godt av de gunstige skatteregl­ene. De innebærer blant annet at selskapene får fradrag for alle utgifter i prosjektet inntil produksjon­en er i gang. Selskapene fikk dessuten også økt det som heter friinntekt, fra 20 til 24 prosent.

Verdens naturfond (WWF) har tidligere anslått at den norske staten vil tapemer enn 30 milliarder kroner somfølge av skattelett­elsene, ifølge NRK.

I ettertid har flere, blant andre Høyre-leder Erna Solberg, erkjent at den svært gunstige skattepakk­en var for god. Kraftig press fra blant annetLO, NHOog aktørene i oljeindust­rien førte til at Stortinget den gangen gikk inn for en enda bedre skatteordn­ing enn det regjeringe­n hadde foreslått.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway