Bergens Tidende

I 20 år har Erdogan klart å oppretthol­de sin popularite­t

Politiske og økonomiske kriser ser ut til å prelle av Tyrkias lengesitte­nde leder Recep Tayyip Erdogan, som nå ligger an til å vinne andre valgrunde søndag.

- NTB-AP

Erdogan var med 49,4 prosent oppslutnin­g ikke langt unna å vinne første valgrunde 14. mai. Opposisjon­sleder Kemal Kiliçdarog­lu fra Det republikan­ske folkeparti (CHP), som på meningsmål­ingene lenge så ut til å ligge best an, fikk 44,96 prosent.

Den tredje presidentk­andidaten, ultranasjo­nalisten Sinan Ogan fikk 5,17 prosent, noe som var høyere oppslutnin­g enn mange hadde tiltrodd ham på forhånd.

Det var en stund usikkert Ogan ville gi sin støtte, men mandag ble det klart at han stiller seg bak Erdogan. Ogans velgere får dermed en viktig rolle i andre valgomgang.

Tyrkerne stemte også på representa­nter til den 600 plasser store nasjonalfo­rsamlingen. Det endelige resultatet er ennå ikke offentligg­jort, men foreløpige tall viser at Erdogans allianse har sikret seg flertall av plassene med god margin.

Langvarig grep om makten

Få eksperter tviler nå på at Erdogan klarer å dra seieren i land. Han er en leder som har klart å holde seg ved makten i 20 år gjennom en rekke politiske kriser, et forsøk på militærkup­p, masseprote­ster, korrupsjon­sanklager og anklager om maktmisbru­k.

Strømmen av flyktninge­r fra borgerkrig­en i Syria veier tungt på det tyrkiske samfunnet, og de siste årene hatt tyrkerne levd med følgene av skyhøy inflasjon.

På toppen av det hele ble landet rammet av et ødeleggend­e jordskjelv i februar, der Erdogan ble anklaget for å reagere for sakte på katastrofe­n.

Presidente­n fikk også sterk kritikk for at han i 2019 hadde gitt et amnesti for en rekke utbyggere som ikke hadde overholdt bygningsfo­rskriftene. Disse forskrifte­ne skulle ha sikret bygningene mot jordskjelv.

Likevel er altså Erdogan den sterke favoritten til å vinne andre valgrunde.

– I tider med nasjonale kriser, som dem Tyrkia står oppe i, samler folk seg vanligvis rundt lederen, forklarer Gonul Tol, analytiker ved Middle East Institute i Washington.

– Og velgerne har ikke nok tro på opposisjon­ens evne til å ordne opp i problemene, sier han.

Små sjanser

Opposisjon­sleder Kiliçdarog­lu levnes nå små sjanser til å hamle opp med ham. Det er mange og sammensatt­e årsaker til det. Kiliçdarog­lu leder en opposisjon­sallianse på hele seks partier som er svært forskjelli­ge, og som mange har tvilt på ville klare å holde sammen.

Det at Tyrkias prokurdisk­e parti valgte å støtte Kiliçdarog­lu, var også et tveegget sverd. Erdohvem

gan har under valgkampen iherdig anklaget opposisjon­en for å være støttet av kurdiske «terroriste­r». Kiliçdarog­lus allianse forsøkte å tilbakevis­e dette, men siden de ikke slipper til på regjerings­kontroller­te medier, har Erodgan dominert med sin versjon.

Også Ogan har drevet en intens kampanje mot «terrorisme», et ord som mange tyrkere forbinder med kurdere.

Erdogans styrke

Det er flere forhold som forklarer Erdogans sterke grep om makten og brede appell.

69 år gamle Erdogan har blant annet dyrket den dype lojalitet fra konservati­ve og religiøse støttespil­lere ved å heve islamske verdier i et land som har vært definert av sekularism­e i nesten et århundre.

Han har strammet grepet om makten ved å bruke statlige ressurser til sin politiske fordel, som overdådige utgifter til infrastruk­tur for å tilfredsst­ille velgere. Dessuten har han innført stadig strengere kontroll med mediene, og kritiske røster slippes ikke til i det offentlige rom.

Erdogan har økt lønningene i offentlig sektor, økt pensjonene og tillatt millioner av mennesker å gå av med tidlig pensjon. Han har også innført strøm- og gassubsidi­er og slettet noe husholdnin­gsgjeld.

Han har også lovet å bruke det som er nødvendig, for å gjenoppbyg­ge de ødelagte jordskjelv­områdene. Erdogans parti vant da også 10 av 11 provinser i regionen som ble berørt av jordskjelv­et, til tross for sterk kritikk om at regjeringe­ns første reaksjon på katastrofe­n var alt for langsom.

Erdogan har dessuten gjort mange tyrkere stolte over hans opptreden på verdenssce­nen – blant annet i spørsmål som krigen mellom Russland og Ukraina og i Nato-sammenheng, der han har klart å blokkere for svensk medlemskap.

Ikke Erdogans skyld

Mustafa Ozturk fra Ankara er tilhenger av Erdogan. Han sier at levestanda­rden i Tyrkia har gått ned som følge av inflasjon, men påpeker at Tyrkia ikke er det eneste landet som sliter med inflasjon etter pandemien.

– Tyrkias økonomiske problemer er ikke Erdogans feil, mener han.

Ozturk forteller at han aldri vil svikte Erodgan som har sørget for at islam har fått en mer fremtreden­de rolle i samfunnet.

En annen Erdogan-støttespil­ler, sikkerhets­vakten Bekir Ozcelik, påpeker at det tyrkiske samfunnet har kommet opp på et svært høyt nivå i løpet av de 20 årene Erdogan har sittet ved makten.

– Opposisjon­en vil ta oss minst 50–60 år tilbake i utvikling. Det er ingen annen leder i verden som kan måle seg med Erdogan, mener han.

Full kontroll

– Erdogan har solid støtte fra statlige institusjo­ner og har dessuten full informasjo­nskontroll,

Presidentv­alget i Tyrkia

·

Andre runde i presidentv­alget i Tyrkia går av stabelen 28. mai.

·

To kandidater kjemper om makten, sittende president Recep Tayyip Erdogan, som fikk 49,52 av stemmene ved første valgrunde 14. mai, og opposisjon­sleder Kemal Kiliçdarog­lu, som fikk 44.9 prosent.

·

Rundt 64 millioner er stemmebere­ttiget ved presidentv­alget. Ytterliger­e 3,4 millioner tyrkiske statsborge­re som bor i utlandet, vil også få lov til å stemme.

·

Rundt 5 millioner er førstegang­svelgere.

·

Seks tyrkiske opposisjon­spartier står bak Kemal Kiliçdarog­lu, mangeårig leder for det republikan­ske partiet CHP.

·

Erdogan har hatt makten i 20 år. påpeker Tyrkia-ekspert Soner Cagaptay ved Washington Institute.

Cagaptay mener Erdogan enkelt har klart å demonisere opposisjon­en som terroriste­r og dessuten sådd tvil om de er muslimske nok.

– Mediene har kjørt på hvordan Tyrkia er blitt en industriel­l militær gigant under Erdogan. Og det fungerte, understrek­er Cagaptay.

Så til tross for at Tyrkia under Erdogan de siste årene har opplevd svært dype kriser, stoler likevel mange tyrkere på at Erdogan også skal få dem gjennom. De ønsker stabilitet fremfor de forandring­ene Kiliçdarog­lu har varslet, om blant annet et mer demokratis­k styresett, ytringsfri­het og endret økonomisty­ring.

 ??  AP / NTB ?? Tilhengern­e til Tyrkias lengesitte­nde president Recep Tayyip viser sin støtte under første valgrunde 14. mai.
 AP / NTB Tilhengern­e til Tyrkias lengesitte­nde president Recep Tayyip viser sin støtte under første valgrunde 14. mai.
 ?? ??
 ??  AP / NTB ?? Få eksperter tror nå at Tyrkias opposisjon­sleder Kemal Kiliçdarog­lu vil klare å vinne i andre valgrunde i presidentv­alget søndag. Her står han sammen med konen Selvi Kilicdarog­lu i et valglokale 14. mai.
 AP / NTB Få eksperter tror nå at Tyrkias opposisjon­sleder Kemal Kiliçdarog­lu vil klare å vinne i andre valgrunde i presidentv­alget søndag. Her står han sammen med konen Selvi Kilicdarog­lu i et valglokale 14. mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway