Bergens Tidende

Buitrago vant kongeetapp­en

Santiago Buitrago tok igjen Derek Gee kort før mål og vant fredagens etappe i Giro d'Italia. De to beste i sammendrag­et kom sammen til mål.

-

Primoz Roglic sprengte feltet rundt den rosa trøyen på de siste kilometern­e, men greide ikke å riste av seg sammenlagt­leder Geraint Thomas. Da Roglic tilsynelat­ende resignerte, tok også flere av de andre i tetsjiktet seg opp igjen.

På de aller siste meterne fant Thomas krefter til et rykk og parkerte alle andre enn Roglic, som svarte og passerte mål noen meter foran briten. Han slo ham med tre sekunder, og det skiller dermed 26 mellom dem med to etapper igjen.

– Det var en vanskelig dag med bratte motbakker, kulde og regn mot slutten. Det er viktig å spare krefter til slutten, og jeg fikk til et godt angrep, sa Roglic i et intervju vist på Eurosport.

João Almeida tapte 20 sekunder og er nesten minuttet bak Thomas i sammendrag­et.

Slapp i høyden

Andreas Leknessund holdt seg i gruppen med ledertrøye­n helt til det gjensto bare et par kilometer av den siste stupbratte stigningen opp mot mål i vel 2300 meters høyde, men da måtte han slippe. Han tapte 1.24 minutt til Roglic og falt til 9.-plass sammenlagt.

Nordmannen ble passert av Thymen Arensman og er nå 6.08 bak lederen.

Derek Gee stakk fra tetgruppen i den siste stigningen og så ut til å ha skaffet seg et forsprang stort nok til å vinne sin første Grand Tour-seier, men Santiago Buitrago ville det annerledes. Han tok ubønnhørli­g innpå og tråkket forbi helt på tampen. Til mål kom han i ensom majestet.

– Det har vært en tøff Giro for meg, med tunge stunder, og dette kom i rett øyeblikk. Det var stort for meg å kunne heve armene her, sa colombiane­ren.

Han slo Gee ned 51 sekunder, men canadieren var på mange måter dagens mann.

– Jeg gikk i brudd for å få klatrepoen­g, men så fikk jeg større og større luke, og jeg måtte innstille meg på å prøve å holde unna til mål. Jeg hadde ingen sjanse til å følge Buitrago da han tok meg igjen. Det var ikke mye oksygen, og det gjorde vondt i høyden, sa Gee i et intervju vist på Eurosport.

Frisk kamp

Den 183 kilometer lange kongeetapp­en fra Longarone til Tre Cime di Lavaredo besto av ikke mindre en fem kategorise­rte stigninger. Målgangen var lagt til toppen av den siste av dem.

Kampen om å komme seg med i og etablere et brudd ble ualminneli­g frisk. Etter en times sykling hadde rytterne holdt en gjennomsni­ttsfart på rett under 50 km/t i et terreng med mest slak motbakke, og fortsatt pågikk bruddkampe­n for fullt.

Jumbo-Visma-laget rundt Roglic var offensive og satte tidlig press på mannskapet til sammenlagt­leder Thomas, men Ineos sto imot.

Leknessund kan fortsatt ta Norges beste sammenlagt­plassering i et Grand Tour-ritt noen gang. Carl Fredrik Hagens 8.-plass i Vuelta a España i 2019 er bestenoter­ing. Leknessund er bare 14 sekunder bak Lennard Kämna på 8.-plass.

Etter fredagens tøffe etappe venter en krevende fjelltempo lørdag. På søndagens flate avslutning inn til Roma er det ikke ventet at det blir endringer i sammendrag­et.

 ??  MARCO ALPOZZI, LAPRESSE VIA AP / NTB ?? Giro d'Italia-feltet i fjellene under fredagens etappe.
 MARCO ALPOZZI, LAPRESSE VIA AP / NTB Giro d'Italia-feltet i fjellene under fredagens etappe.
 ??  MASSIMO PAOLONE, LAPRESSE VIA AP / NTB ?? Santiago Buitrago jubler som vinner av kongeetapp­en i Giro d'Italia.
 MASSIMO PAOLONE, LAPRESSE VIA AP / NTB Santiago Buitrago jubler som vinner av kongeetapp­en i Giro d'Italia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway