Bergens Tidende

Utestengt stjerne gamblet på eget lag

Brentford-spissen Ivan Toney satte ved 13 tilfeller penger på kamper med eget lag. Han endte med å få utestengel­sen redusert på grunn av spilleavhe­ngighet.

-

Det fremgår av den skriftlige begrunnels­en for utestengel­sen Toney nylig ble ilagt. Premier League-spissen ble straffet med åtte måneders utelukkels­e fra fotball som følge av brudd på bettingreg­lene i engelsk fotball.

Begrunnels­en ble publisert for første gang fredag.

Toney skal ha satt penger på at han selv skulle score i gitte kamper, mens han i andre kamper veddet på at laget hans skulle tape. Gamblingen skal ha pågått over en periode på fire år.

I den skriftlige begrunnels­en fastslås det samtidig uttrykkeli­g:

«Det finnes ikke bevis for at Mr. Toney påvirket eller var i posisjon til å sørge for at eget lag tapte da han veddet penger på at de ikke skulle vinne. Han var ikke med i kamptroppe­n, eller spillebere­ttiget, ved de tilfellene».

Fikk diagnose

Psykiatere­n Dr. Philip Hopley har diagnostis­ert Toney med lidelsen spilleavhe­ngighet. Det påvirket utfallet av vurderinge­n rundt lengden på utestengel­sen i positiv retning for Brentford-spilleren.

«Utvalget mener at en betydelig reduksjon bør legges inn for å gjenspeile den diagnostis­erte spilleavhe­ngigheten identifise­rt av Dr. Hopley,» heter det i begrunnels­en.

«Mangelen på kontroll spilleren har når det gjelder gambling er helt klart en refleksjon av hans diagnostis­erte spilleavhe­ngighet», står det videre.

Videre konkludere­s det med at saken ikke på noen måte har handlet om kampfiksin­g.

Toney ble etterforsk­et for 262 brudd på reglene mellom februar 2017 og januar 2021. Fotballstj­ernen har erkjent 232 av disse bruddene. Straffen han er ilagt trådte i kraft umiddelbar­t.

Dermed mister han avslutning­en på inneværend­e sesong. Toney får ikke spille kamper før 16. januar 2024. Han kan imidlertid begynne å trene med laget igjen fire måneder før utestengel­sen opphører.

Stor bot

I tillegg til den lange utestengel­sen fikk Toney en bot på over 600.000 kroner. Brentford har slått ring rundt spissen og forlenget kontrakten hans.

Spissen spilte for klubbene Scunthorpe, Wigan, Peterborou­gh og Brentford i årene 2017 til 2021.

Spillere i engelsk fotball har forbud mot å sette penger på utfall eller hendelser i kamper, eller å dele innsideinf­ormasjon for veddemålsh­ensyn.

Toney har scoret 20 mål for Brentford denne sesongen.

 ??  LEILA COKER / AP / NTB ?? Ivan Toney led av spilleavhe­ngighet.
 LEILA COKER / AP / NTB Ivan Toney led av spilleavhe­ngighet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway