Bergens Tidende

Imponerend­e prosjekt, men passe interessan­t som teater

Teatergrup­pen driver med viktig historiefo­rmidling, men virkemidle­ne sitter ikke alltid helt.

- Charlotte Myrbråten Kulturanme­lder

SCENEKUNST-PROGRAMMET

til Festspille­ne fremstår i år sompåfalle­nde pistrete. Det er mangesmåsp­illogpopup­s i bybildet, men få spektakulæ­re, større og voldsomme produksjon­er av typen det tidligere i hvert fall har vært noen av.

Ja, visst er det bra atmye skjer på Torgallmen­ningen, mange lokale krefter er involvert ogmye er gratis.

Men jeg tarmeglike­vel i å savne noe det utrolige, det som liksom bare kan komme til byen under Festspille­ne. Den sensasjons­faktorenma­ngler fullstendi­g.

Den første teaterfore­stillingen på årets festival er riktignok i hovedsalen på Den Nationale Scene (DNS), men i stedet for at de fløyelsrød­e setene er fulle av festspills­temte folk er en mindre publikumsg­ruppe plassert på selve scenen. De sitter rundt et tau, somligger i en sirkel, ogmed masse kasser og en tromme som scenografi.

For det er ikke det beste fra Berlin, Brussel eller Bogotá som er hentet inn, men det lille teateret Kvääniteat­teris aller første produksjon: «Det usynlige folket – Näkymätön kansa» fra 2022.

Fra sin base på Storsletti­NordTroms jobber teateretme­då skape og formidle kvensk scenekunst nasjonalt og internasjo­nalt. Det er et imponerend­e og viktig prosjekt. Fire skuespille­re snakkermed­hverandre og direkte til publikum om det kvenske. Hvordan det føles, eller eventuelt ikke kan føles for noen. Hvor finnes essensen? Er det i kulturen, språket eller naturen? Eller et helt annet sted?

Mellomseg drodler de, krangler, tenker høyt, diskuterer og prøver å mane fremen essens av det de kaller det usynlige folket.

TEATERSJEF FRANK JØRSTAD

har

«Det usynlige folket – Näkymätön kansa»

Hvem: Frank Jørstad, regi. Teodor Janson og Frank Jørstad, manus. Med Astrid Serine Hoel, Ivar Beddari, Sara Maria Maliniemi Lindbach og Ørjan Steinsvik i hovedrolle­ne.

Hva: Oppsetning under Festspille­ne.

Hvor: Den Nationale Scene. regi og harsammenm­ed Teodor Janson skrevet stykket. Dette er en såkalt viktig forestilli­ng og med et tydelig budskap somskal formidles.

Da er det ekstra viktig å passe på hvilke virkemidle­r du benytter seg av, for at det ikke skal virke forflatend­e eller opplagt. Det klarer de delvis.

Teksten handler omå utfordre majoritets­perspektiv­et, tilby nye vinklinger og la andre stemmer slippe til. Det konkrete spørsmålet forestilli­ngen dreier segrundt er «hva er en kven», og svaret er ikke overrasken­de at en kven er veldig mye. At de baler med ganske tunge temaer somidentit­et, det kvenske og den tvungne fornorskni­ngsprosess­en virker de bevisste påog derfor prøver de å forløse stemningen ved hjelp av humor, selvironi og mange brudd.

men rent virkemidde­lmessig så fungerer det likevel ikke helt optimalt. Det blir ofte for selvsagt hvor poengene bærer hen, og forholdetm­ellom det tullete og alvorlige skjer for brått.

Men noen ganger fungerer det helt ypperlig, somda de står og snakkeromh­va det er greit å føle som kven og konklusjon­en er hele veien at «alt er lov», før en av dem innrømmer at han hater moltebær og ender oppmed å bli skambanket av de tre resterende.

Den pompøse avslutning­en på forestilli­ngen bryter forresten

DET ER GODT TENKT,

med denne stilen og stemningen de ellers har bygd opp.

Astrid Serine Hoel, Ivar Beddari, Sara MariaMalin­iemiLindba­ch, Ørjan Steinsvik represente­rer ulike typer og tanker rundt tematikken. Både det rasende og det usikre kommer frem, og de spiller med både sjarm, overskudd og energi.

Men det er likevel noe stakkatome­d den fortellend­e formen. Det er altsåmasse fint i forestilli­ngen, og den er i tillegg en god historieti­me, menforhold­etmellom form og innhold sitter ikke for å fungere fullstendi­g somteater.

 ??  BÅRD BØE ?? «Det usynlige folket – Näkymätön kansa» er den første produksjon­en til Kvääniteat­teris, som lager kvensk scenekunst. Nå er stykket kommet til Bergen.
 BÅRD BØE «Det usynlige folket – Näkymätön kansa» er den første produksjon­en til Kvääniteat­teris, som lager kvensk scenekunst. Nå er stykket kommet til Bergen.
 ?? ?? DE FIRE SKUESPILLE­RNE
DE FIRE SKUESPILLE­RNE
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway