Bergens Tidende

Det er ikke for sent å lage en bedre bybane

Vi er i ferd med å lage Bergen sentrum om til et plankryss for tog i minst tre retninger.

- Freddy Frydenbø Sivilingen­iør Tom Gustavsen Sivilingen­iør Geir L. Kjersem Sivilingen­iør/siviløkono­m

Phar til nå vært basert på et konsept om at banene i størst mulig grad skal gå i åpent lende. Dette har fungert godt for de nåværende linjene 1 og 2 som er forstadsba­ner inn mot sentrum.

dette konseptet synes imidlertid å ha blitt uoversiktl­ige ved bruk for de kommende bybane-traseene gjennom sentrum – både mot Åsane og mot Dokken/Laksevåg.

Manglende konsekvens­utredning for fremtidige bybanelinj­er gjennom det historiske sentrum av Bergen er i ferd med å gi mange overraskel­ser.

Kostnadene og usikkerhet­ene har allerede økt, og det har vært luftet behov for vendesløyf­er og en videre trasé mot Dokken, som kan medføre skinnelegg­ing for Bybanen rundt Smålungere­n, rundt teateret og over den historiske Torgallmen­ningen, som strekker seg hele veien fra Torget og opp til Kong Olav Vs Plass.

med veiplaner mot sentrum har oppstått, deponi for sprengstei­n-masser nær boligområd­er gir store konflikter, alt planleggin­gsarbeid for fremtidig byutviklin­g av Laksevåg er stoppet, og ikke minst, planskisse­r viser at området rundt Den Nationale Scene og videre mot Sjøfartsmo­numentet skal absorbere nær all trafikk for bybane, syklister, gående og biltrafikk.

sentrum vil på sikt fremstå som et plankryss for tog i minst tre retninger. I tillegg kommer behov for traseer for biltrafikk, syklende og gående. Fra Torgallmen­ningen til Torget, samt til Vågsallmen­ningen, er det en nesten kontinuerl­ig strøm av gående.

Når alle de tre foreslåtte toglinjer en gang er etablert foran Sjøfartsmo­numentet, så vil et bybane-tog passere gjennom dette området nesten hvert minutt. Bybanen i Bergen har en historie med en del ulykker. Det må forventes en høyere ulykkesfre­kvens med en bybane i åpent lende gjennom sentrums travle gater, enn i de oversiktli­ge traseene inn mot sentrum.

DET FREMTIDIGE BERGEN

som svært kaotisk hva angår planleggin­g, med store og uante konsekvens­er for byen. Kommunens planer må innebære etablering av en ny, grundig og uavhengig konsekvens­utredning, hvor det også blir lagt frem et realistisk alternativ, hvor Bybanen legges i tunnel gjennom sentrum.

ved NTNU er en internasjo­nalt anerkjent kapasitet på bergteknik­k og driving av tunneler. Han har gjennomgåt­t og vurdert forslaget for bybane i tunnel mot Laksevåg og Åsane, som foreningen Bergen Sentrum 2050 har utviklet de siste to årene med bistand fra en rekke fagekspert­er.

Professor Bruland bekrefter i sin vurdering at tunnel-forslaget er fullt gjennomfør­bart, blant annet fordi geologi og fjellgrunn i Bergen er velegnet for tunneldrif­t.

I tillegg vil den foreslåtte tunnelløsn­ingen være fleksibel for plassering av stasjonsut­ganger, vil ha god publikumsd­ekning og vil gi lite forstyrrel­ser for byens dagligliv.

Linjen mot Nøstet vil blant annet kunne få et attraktivt stopp rett under Torgallmen­ningen, der hele banen vil kunne bli boret ut i fast fjell. I tillegg vil områdene Ladegården/Breistølen få lettere tilgang til Bybanen.

fullprofil­boring med Tunnelbore­maskin (TBM) som beste drivemetod­e i bergensk fjell. Kun 0,8 prosent av samlet tunnelleng­de vurderes som utfordrend­e. TBM vil også være kostnadsef­fektivt, og 90 prosent av steinmasse­ne kan lett tas ut på Nøstet for bruk som direkte utfylling i sjø for byutvidels­en på Dokken, ifølge Brulands vurdering.

Steintrans­porten vil skje via en midlertidi­g anleggstun­nel som med lave kostnader senere kan oppgradere­s til bruk som Bybanens fremtidige linje mot Laksevåg.

Kostnadsbe­regninger Bergen Sentrum 2050 har utført med bistand fra entreprenø­rer, viser at dette tunnelalte­rnativet vil være rimeligere enn kommunens forslag.

PROFESSOR BRULAND ANSER

de siste årene, i effektiv stillhet, utviklet sin hypermoder­ne, førerløse bybane «Metro», både mot forsteder og gjennom det historiske sentrum, samtidig som interessen­e fra byens befolkning, gående, syklister og biltrafikk er ivaretatt.

Nøkkelen er at denne bybanen er lagt i tunnel under Københavns historiske sentrum, samtidig som de mange utgangene er tilpasset lokal arkitektur. Et overordnet premiss har vært en utforming med høy sikkerhet og minimal risiko for personskad­er.

Erfaringen til nå viser nesten ingen rapportert­e ulykker der togene er utformet for avganger cirka hvert 1,5 minutt. Vi anbefaler et besøk til Københavns Metro-system.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: NORDWEST3D ?? LANLEGGING­EN AV BYBANEN
KONSEKVENS­ENE VED
UNØDVENDIG­E KONFLIKTER
OPPSUMMERT OPPLEVES DETTE
PROFESSOR AMUND BRULAND
KØBENHAVN HAR I
Slik mener innsendern­e det kan se ut ved Torgallmen­ningen når Bybanen til både Dokken/Loddefjord og Åsane er bygget ut. Da er det bedre å legge banen i tunnel, mener de.
ILLUSTRASJ­ON: NORDWEST3D LANLEGGING­EN AV BYBANEN KONSEKVENS­ENE VED UNØDVENDIG­E KONFLIKTER OPPSUMMERT OPPLEVES DETTE PROFESSOR AMUND BRULAND KØBENHAVN HAR I Slik mener innsendern­e det kan se ut ved Torgallmen­ningen når Bybanen til både Dokken/Loddefjord og Åsane er bygget ut. Da er det bedre å legge banen i tunnel, mener de.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway