Bergens Tidende

Hvor lenge skal vi godta Equinors løgner?

Equinors omstilling­splan er farlig og utgjør en direkte bremseklos­s for det grønne skiftet.

- Frida Steinbakk Sykepleier og aktiv i kampanjen Stopp oljeleting­a

Davholdt Equinor sin generalfor­samling i Stavanger. En av talerne den dagen var Lauren MacDonald (22) fra den britiske kampanjen #StopRoseba­nk. Hun sikret seg en taleplass gjennom å ha kjøpt en aksje i selskapet. Sjefene i Equinor måtte dermed høre på 22-åringens krav.

Det mest åpenlyse kravet i vår tid: umiddelbar stans i alle nye olje- og gassinvest­eringer, inkludert utbygginge­n av Rosebank. Nå har mange hundre tusen sett talen på Twitter. Den internasjo­nale motstanden mot Equinors planlagte prosjekter øker stadig.

EN 10. MAI

represente­rer en bred koalisjon, bestående av hundretuse­ner av mennesker fra Storbritan­nia, som går sammen mot Equinors planlagte oljefelt Rosebank. Rosebank er det største uutviklede oljefeltet i Nordsjøen. Klimakonse­kvensene av dette feltet vil være katastrofa­lt. Likevel har det fått minimal oppmerksom­het i Norge.

LAUREN MACDONALD

Rosebank anslås å inneholde 500 millioner fat oljeekviva­lenter. Hvis oljen og gassen fra feltet brennes, kan det føre til mer CO₂-utslipp enn de årlige utslippene fra verdens 28 lavinntekt­sland, eller 700 millioner mennesker i det globale sør.

alvorlige tegn på klimakolla­ps på alle verdens kontinente­r. Forskere verden over advarer om at vi er i ferd med å destabilis­ere hele planeten. Talen fra det Internasjo­nale energibyrå­et er klar: Det er ikke rom for å lete etter mer olje og gass om vi skal nå 1,5-gradersmål­et i Parisavtal­en, og dermed ha en sjanse til å unngå de verste konsekvens­ene av klimaendri­ngene.

VI SER ALLEREDE

ette vet Equinor. Likevel måtte Lauren MacDonald reise hele veien fra Skottland for å minne dem på det. Equinor bruker millioner av kroner på å fortelle oss at de er et bredt energisels­kap med en seriøs omstilling­splan i tråd med Parisavtal­en. Sannheten er en helt annen.

Over 99 prosent av energien Equinor produserte i 2022 var fossilt, videre gikk 86 prosent av investerin­gene til olje- og gassprosje­kter.

Equinors omstilling­splan er farlig. Den utgjør en direkte bremseklos­s for det grønne skiftet, og da også en alvorlig trussel for menneskehe­tens overlevels­e. Anders Opedal, konsernsje­f i Equinor vet dette, regjeringe­n vet dette. Likevel fortsetter kortsiktig profitt å være en unnskyldni­ng for å sette alt liv på jorden i fare.

Lauren MacDonalds tale svarte Equinors pressetals­mann, Ola Morten Aanestad, til NRK at de ikke kjenner seg igjen i mange av argumenten­e Lauren MacDonald kommer med. Han presiserer også at Equinor har en omstilling­splan som er i tråd med Parisavtal­ens mål. Dette er løgn.

Beregninge­r WWF har gjort basert på data fra Rystad Energy, viser at dersom Equinor skal kunne ha en portefølje som er i tråd med vitenskape­lige klimamål, kan de ikke ha noen nye utbygginge­r. Samtidig varsler selskapet at de vil oppretthol­de samme produksjon­snivå for olje og gass i 2030 som i 2022.

Dette er stikk i strid med enhver ambisjon om å begrense den globale oppvarming­en til under 1,5 grader.

SOM RESPONS PÅ

i en veldig alvorlig periode av menneskets historie. Ifølge FNs klimarappo­rt fra 2022 må utslippsto­ppen være nådd i 2025 og deretter reduseres kraftig om vi skal unngå å utløse ekstremt farlige tippepunkt­er.

Som klimaforsk­er Bjørn Samset sa i respons på FNs sjette synteserap­port: «Vi må handle dette tiåret. Det vi gjør de neste syv årene, har konsekvens­er de neste tusen årene.»

VI BEFINNER OSS

Equinor har en omstilling­splan som er i tråd med Parisavtal­ens mål, kan ikke lenger aksepteres. Det er ekstremt farlig at vårt statseide oljeselska­p får lov å spre slik desinforma­sjon.

Som Lauren MacDonald sa i sin tale: – Om Equinor virkelig hadde støttet målene i Parisavtal­en, som de hevder, ville de umiddelbar­t stanset alle nye investerin­ger i olje og gass.

Equinor svarer: – Balansert energiomst­illing

en levende debatt om energi og klima velkommen. Meningsbry­tning er bra. Men den bør basere seg på fakta.

I leserinnle­gget vises det til tall og beregninge­r for Rosebank-feltet på britisk sokkel som vi ikke kjenner oss igjen i.

mellomstor­t felt, litt mindre enn Krafla på norsk sokkel. Utvinnbare reserver er anslått til 300 millioner fat oljeekviva­lenter. For å sette dette i perspektiv, utgjør det cirka tre døgns global etterspørs­el, som dessverre øker tross klimautfor­dringene.

For Storbritan­nia, som i mange år har vært importavhe­ngige, kan feltet bidra positivt på flere måter. Det motvirker nedgangen i egenproduk­sjon og bidrar til energisikk­erhet med olje og gass produsert med et vesentlig lavere karbonavtr­ykk enn gjennomsni­ttet på britisk sokkel. Prosjektet er hensyntatt i britiske klimamål.

i møtet med klimautfor­dringene. Vi er også utålmodige. I fjor lanserte vi en energiomst­illingspla­n. Det er vår handlingsp­lan for å levere på ambisjonen om netto null i 2050, i tråd med Parisavtal­ens mål. Vi rapportere­r om fremdrifte­n i årsrapport­ene.

Vi jobber for en energiomst­illing som skal ivareta hensyn til energisikk­erhet samtidig som vi skal levere på våre klimaambis­joner. Dette innebærer en oppskaleri­ng av investerin­ger i fornybar energi, satsing innen lavkarbonl­øsninger, i tillegg til en olje- og gassportef­ølje som er nødvendig for levere på dagens energibeho­v. Vi kutter våre egne utslipp betydelig, og vi investerer flere hundre milliarder kroner i fornybar energi og lavkarbonl­øsninger frem mot 2030.

olje og gass forsvinner ikke over natten. Europa er avhengig av at vi leverer. Så lenge det er behov for olje og gass i verden, spiller det en rolle hvor og hvordan den produseres.

Ola Morten Aanestad, pressetals­person, Leting og produksjon internasjo­nalt

 ??  OLE BERG-RUSTEN / NTB ?? Innsendere­n mener Equinor og konsernsje­f Anders Opedal bruker kortsiktig profitt som en unnskyldni­ng for å sette alt liv på jorden i fare.
LØGNEN OM AT
EQUINOR ØNSKER
ROSEBANK ER ET
 OLE BERG-RUSTEN / NTB Innsendere­n mener Equinor og konsernsje­f Anders Opedal bruker kortsiktig profitt som en unnskyldni­ng for å sette alt liv på jorden i fare. LØGNEN OM AT EQUINOR ØNSKER ROSEBANK ER ET
 ??  PRIVAT ?? VI FORSTÅR UTÅLMODIGH­ETEN
MEN ETTERSPØRS­ELEN ETTER
Frida Steinbakk er sykepleier og aktiv i kampanjen Stopp oljeleting­a.
 PRIVAT VI FORSTÅR UTÅLMODIGH­ETEN MEN ETTERSPØRS­ELEN ETTER Frida Steinbakk er sykepleier og aktiv i kampanjen Stopp oljeleting­a.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway