Eiking: – Rart å kjøre proffløp i egen by, men ekstremt artig

– En kjempemoti­vasjon for syklistene, sier arrangøren om sykkelløp i Norge.

- Steffen Johan Johnstad sporten@bt.no Paul S. Amundsen paul.amundsen@bt.no NTB

Mange husker nok etappen opp Fløyen under sykkel-VM i 2017.

Fredag var syklistene tilbake i Bergen for å bestige Fløyen i prologen av Tour of Norway.

Flere nordmenn stilte til start. En av dem var askøyværin­gen Odd Christian Eiking. Han kjørte inn til 14.-plass.

Eiking hadde selv håpet å komme blant de fem beste og var skuffet etter løpet. Selv om syns han det var kjekt. Han sier det er surrealist­isk å kjøre løp på hjemmebane.

– Jeg sa «jeg må klype meg selv i armen» til lagkompise­ne mine da vi kjørte mot Bergen. Det er rart å kjøre proffløp i egen by, men ekstremt artig, sa han.

– Vi vil vise frem sporten

Tour of Norway er et sykkelritt som arrangeres årlig i Norge. Flere av lagene som deltar, bruker rittet som oppkjøring til Tour de France.

Rittet består av en prolog og tre etapper. Prologen er en tempoetapp­e på 7,4 km hvor rytterne starter individuel­t. Løpet startet på Bryggen.

Daglig leder i Tour des Fjords AS, Roy Hegreberg, var fornøyd etter fredagens løp. Tour des Fjords AS arrangerer Tour of Norway.

– Vi er eid av sykkelklub­ber i Norge. Vi vil vise frem sykkelspor­ten til den norske befolkning­en. Det er en kjempemoti­vasjon for rytterne å kunne kjøre foran venner og familie, sa han.

– Det er gøy

En av de fremmøtte var Iben Straumøy (6) som så løpet sammen med pappa Christophe­r Straumøy, morfar Gunnar Leirvik (74) og mormor Anita Vathne (66)

– Det er gøy å se på at de sykler forbi og oppover! Jeg sykler ikke så mye selv, men jeg vil bli god, sa Iben.

Også på plass var far og datter, Jan Turøy (49) og Sara Turøy (16). De er sotraværin­ger, men heier på Odd Christian Eiking.

– Vi har hytte på Askøy, så det går fint, sa pappa Jan.

– Det er fantastisk å ha slike

ritt her i Bergen. Jeg håper de kan fortsette med det. Vi reiser rundt på forskjelli­ge ritt her i Norge og følger med på alle de store internasjo­nalt, sa han.

Heiet på kjæresten

Andrine Øverland Hatling (23) fra Skjold på Fana var på plass for å heie på en helt spesiell person. Kjæresten hennes er Ådne Holter (22) fra Lillehamme­r, som kjører for det norske laget Uno X Pro Cycling.

– Det er veldig spennende og gøy å følge med! Jeg tror ikke han har så høye forhåpning­er, men jeg tror han kan gjøre det veldig bra, sa hun underveis.

Mamma Randi Holter (62) var den man hørte høyest da Ådne Holter raste forbi.

Ådne Holter fra Uno-X tok en sterk 4.-plass.

Til slutt var det briten Ben Tulett fra Ineos-laget som vant tempoprolo­gen i sykkelritt­et Tour of Norway.

Første etappe kortere

Som følge av utfordrend­e vær ble den første etappen av sykkelritt­et Tour of Norway kortet kraftig ned. Starten på den 206 kilometer lange etappen skulle gå fra Jondal til Hovden lørdag, men på grunn av værforhold­ene ble starten flyttet til Røldal. Den forkortede etappen ble dermed på 85,2 kilometer.

Mike Teunissen på Intermaché vant spurten foran DSMs Tobias Lund Andresen og BORAHansgr­ohes Jordi Meeus. Uno-X' Tobias Halland Johannesse­n ble beste norske på 6.-plass.

Nys vant andre etappe

Søndag skulle syklistene ta seg fra Valle til Stavanger på en 165,7

kilometer lang fjelletapp­e. I den siste stigningen var den belgiske Trek Segafredo-rytteren Thibau Nys den sterkeste i hovedfelte­t. Edward Planckaert endte på 2.-plass, mens Ben Tulett tok 3.-plassen. Uno X-rytter Tobias Halland Johannesse­n ble beste norske med sin 5.-plass.

– Jeg mistet Alexander Kristoff og Rasmus Tiller i bunn, og det var kaos. Jeg hadde veldig gode bein, men jeg var altfor langt bak den siste kilometere­n, så det kostet noe jævlig, sa Johannesen til TV 2 etter løpet.

Rittet avsluttes med en 151,2 kilometer lang etappe rundt Stavanger mandag.