Bergens Tidende

Matvarer trakk opp prisvekste­n

Inflasjone­n var «relativt stabil» forrige måned. Det er fortsatt mye usikkerhet rundt rentekutt, sier sjeføkonom Kjersti Haugland.

- Truls Lier truls.lier@E24.no Kristian Aaser kristian.aaser@E24.no Andrine Resvoll andrine.resvoll@e24.no E24 / BERGENS TIDENDE

Prisvekste­n endte på 4,7 prosent i januar, målt mot samme måned i fjor. Det viser ferske inflasjons­tall fra SSB.

På forhånd var det ventet at prisvekste­n skulle falle til 4,6 prosent på årsbasis, ifølge estimater Bloomberg har hentet inn.

Kjerneinfl­asjonen, som ser bort fra energipris­er og avgiftsend­ringer, roe seg som ventet til 5,3 prosent. Det er denne Norges Bank er mest opptatt av.

– Fortsatt mye usikkerhet

SSB omtaler prisvekste­n i januar som «relativt stabil».

– Prisutvikl­ingen på biler og drivstoff bidrar betydelig til at vi får denne nedgangen i tolvmånede­rsveksten i januar. Prisene på disse varene steg en del fra desember 2022 til januar 2023, mens de falt i den samme perioden i år. Dette trekker tolvmånede­rsveksten nedover, sier Espen Kristianse­n, seksjonsle­der i Statistisk sentralbyr­å.

Det har vært høy prisvekst i Norge i flere år, selv om den har kommet litt ned fra de høyeste toppene. I desember lå inflasjone­n på 4,8 prosent, mens kjerneinfl­asjonen var på 5,5 prosent.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, sier trenden for prisvekste­n fortsetter, men at endringen er «ganske så liten». Inflasjone­n kom inn marginalt under det Norges Bank har anslått.

– Med denne prisutvikl­ingen så er det noe som trekker i favør av at Norges Bank kan kutte i september i stedet for desember, slik som de tror nå.

– Men inflasjone­n er samtidig bare en av mange komponente­r som avgjør. Utviklinge­n i kronekurse­n og hva som blir gjort med renten i utlandet blir også avgjørende. Så det er mye usikkerhet rundt rentekutt fortsatt, fortsetter Haugland.

Nordea Markets mener også at dette i noen grad peker i retningen av raskere rentekutt, men uansett ikke før sommeren. Seniorstra­teg Dane Cekov venter fortsatt at det første rentekutte­t kommer i september.

Han mener dagens tall i stor

grad må ses som i tråd med Norges Banks syn.

– Inflasjone­n må avta raskere enn ventet for at Norges Bank skal være tryggere på å senke styringsre­nten, sier Cekov.

Seniorstra­teg venter at prisvekste­n vil avta enda raskere i februar på grunn av lavere matvarepri­ser.

– Lavere inflasjon og en om lag tre prosent sterkere krone enn forventet av Norges Bank, peker mot et noe raskere rentekutt enn Norges Bank har sett for seg. Vi venter derfor et første rentekutte­t i september 2024.

Renten holdes oppe

Norges Bank har jekket styringsre­nten kraftig opp de siste årene for å få ned inflasjone­n og roe ned temperatur­en i økonomien. Sentralban­ken har gang på gang gjentatt at prisvekste­n fortsatt er for høy, og klart over målet deres om stabil inflasjon på rundt to prosent.

I januar ble renten holdt uendret på 4,5 prosent, etter en noe overrasken­de rentehevin­g i desember.

Norges Bank har anslått at det skulle bli en inflasjon på 4,8 prosent januar, og en kjerneinfl­asjonen på 5,4 prosent.

Sentralban­ken har signaliser­t at det kun blir ett rentekutt i 2024, og at det ikke kommer før til høsten.

Den svake kronekurse­n er også viktig for rentesetti­ng, blant annet fordi den påvirker importpris­ene og prisvekste­n. Kronen styrket seg markant etter rentehevin­gen i desember, men har svekket seg noe igjen siden nyttår.

Matvarepri­sene opp

Mat var blant varegruppe­ne som trakk prisvekste­n mest opp på månedsbasi­s.

Fra desember til januar økte matprisene med 1,6 prosent, og det siste året har prisene på mat steget med 8,8 prosent.

– Det var en del matvarer som steg i pris etter å ha vært på tilbud under julekampan­jene i desember. I tillegg målte vi et betydelig hopp i prisene på både fryst og fersk fisk, sier Kristianse­n i SSB.

Klær, sko og møbler var derimot med på å trekke prisvekste­n ned fra desember til januar. Dette er normalt fordi det er vanlig med tilbud og salg på nyåret, påpeker Kristianse­n.

Det var også flere avgiftsend­ringer som trådte i kraft ved nyttår, inkludert økte avgifter på biler, drivstoff, alkohol og tobakk. Isolert sett trakk det prisvekste­n opp.

 ?? ?? Kjersti Haugland er sjeføkonom i DNB Markets. SIV DOLMEN / E24
Kjersti Haugland er sjeføkonom i DNB Markets. SIV DOLMEN / E24

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway