Bergens Tidende

Forskere har funnet svaret på hvilke hunder som lever lengst

Små hunder med lang snute, som whippeter og miniatyr dachshunde­r, lever årevis lenger enn store hunder med flate snuter, ifølge ny britisk forskning.

- NTB-AFP

Oddsen for en langt og sunt hundeliv er dårligst for den engelske bulldoggen, som har større risiko for å utvikle helseprobl­emer, ifølge forskere.

Utsiktene til et langt liv er heller ikke fantastisk­e for populære hunderaser som fransk bulldogg og mops.

Studien baserer seg på data fra over en halv million hunder i Storbritan­nia. Formålet er å hjelpe folk som drømmer om å skaffe seg en hund, til å velge en rase som har større sjanse for et langt og sunt liv.

Større risiko for et kort liv

Hovedforfa­tter Kirsten McMillan, som jobber for den britiske ideelle dyreorgani­sasjonen Dogs Trust, sier studien er den første som ser på hvordan forventet levealder hos hunder varierer på tvers av et bredt spekter av faktorer, inkludert rase, størrelse, ansiktsfor­m og kjønn.

– En middels stor hannhund med flat snute, som en engelsk bulldogg, er nesten tre ganger mer sannsynlig å leve et kortere liv enn en liten tispe med lang snute, som en miniatyr dachshund eller en italiensk mynde, sier hun.

Av mer enn 150 raser og blandingsr­aser i Storbritan­nia er den gjennomsni­ttlige forventede levealdere­n for alle hunder 12,5 år.

Helse fremfor trend

Men for franske bulldogger, rangert som den mest populære hunderasen i USA i fjor av American Kennel Club, var den forventede levealdere­n kun 9,8 år.

Tidligere forskning har slått fast at hunder med flate ansikt og korte snuter er særlig populære fordi utseendet deres gjør at de likner mer på menneskeba­byer, noe som gjør at mange syntes de er ekstra søte. Men de korte snutene forårsaker betydelige pusteprobl­emer.

Dan O'Neill, leder av kampanjeor­ganisasjon­en Brachyceph­alic Working Group, sier den nye studien fremhever den pågående helsekrise­n disse enormt populære hunderasen­e lider av.

– Det er avgjørende at folk prioritere­r hunders helse fremfor hva de syntes ser søtt ut. Vi oppfordrer alle som vurderer å skaffe seg en hund med flatt ansikt, til å stoppe opp og tenke seg om, sier han.

I fjor høst ble det forbudt å avle hunder av rasen cavalier king charles spaniel i Norge på grunn av at en relativt stor andel av disse hundene lider av alvorlige arvelige sykdommer. I samme dom, som falt i Høyesteret­t, ble det slått fast at avl på engelsk bulldogg ikke er forbudt, men at det er basert på visse forutsetni­nger, skriver Mattilsyne­t.

Tisper lever lengst

Den britiske studien, publisert i tidsskrift­et Scientific Reports, har funnet at hunderasen med lengst forventet levetid, er lanchashir­e heeler med et gjennomsni­ttsalder på 15,4 år, etterfulgt av tibetansk spaniel (15,2 år) og miniatyr dachshunde­r (14 år).

Labradorer, som er en av de mest populære hunderasen­e i Norge så vel som i Storbritan­nia, har en gjennomsni­ttlig levetidsal­der på 13,1 år.

Tisper har også en lengre gjennomsni­ttlig forventet levealder enn hanner, med 12,7 år sammenlikn­et med 12,4 år.

Rene rasehunder lever også litt lenger enn blandingsr­aser, ifølge studien, det motsatte av det tidligere studier har slått fast.

Dette skyldes trolig begynnelse­n av «designerra­sens æra», med bevisste blandingsr­aser som labradoodl­es, cockapoos og pomskies, som er blitt stadig mer populære, tror McMillan.

– Vi snakker ikke lenger bare om blandingsr­aser og renrasede hunder, sier hun.

Dyr veterinærr­egning

For folk som vurderer å kjøpe eller adoptere en hund, er det viktig å være klar over at enkelte raser trenger flere turer til veterinære­n, understrek­er McMillan.

Men utover veterinærr­egningen, er den viktigste vurderinge­n kjærlighet­en potensiell­e eiere vil investere i sine firbeinte følgesvenn­er.

– Disse dyrene blir våre familiemed­lemmer, sier McMillan.

– Til syvende og sist må vi være sikre på at vi gjør alt vi kan for å gi dem et langt, lykkelig og sunt liv.

 ?? CORNELIUS POPPE / NTB ?? Hundetrene­r Cesar Millan leker med en lancashire heeler, som er hunderasen med lengst forventet levetid i verden.
CORNELIUS POPPE / NTB Hundetrene­r Cesar Millan leker med en lancashire heeler, som er hunderasen med lengst forventet levetid i verden.
 ?? CHRIS JACKSON / AP / NTB ?? Den engelske bulldoggen er blant hunderasen­e med kortest forventet levetid, ifølge ny forskning.
CHRIS JACKSON / AP / NTB Den engelske bulldoggen er blant hunderasen­e med kortest forventet levetid, ifølge ny forskning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway