Bergens Tidende

– Livet falt fullstendi­g i grus

Stian Angermund sier til NRK at han har avlagt positiv dopingprøv­e.

- Ørjan Nilsson orjan.nilsson@bt.no Mathias Brandt mathias.brandt@bt.no

Angermund (37) ble senest i juni i fjor verdensmes­ter i fjelløp. Varegg-løperen føk oppover bakkene i Innsbruck-Stubai og slo Thomas Roach fra Storbritan­nia, som kom på andreplass, med over to minutter.

I et intervju med NRK lørdag forteller Angermund at han og konen kom hjem fra sykehuset med sin nyfødte sønn noen måneder senere, 20. oktober.

Samme dag fikk han e-posten som forandret det meste.

Forbudt stoff i urinprøven

Den var fra Det franske antidoping­byrået.

– De hadde funnet et forbudt stoff i min urinprøve, sier han til kanalen.

Stoffet det skal være snakk om er chlorthali­done.

– Jeg får ikke lov til å løpe konkurrans­er. Jeg får ikke lov til å være i nærheten av et idrettsarr­angement. Jeg kan ikke drive treningsve­iledning, som jeg gjør ved siden av løpingen. Jeg kan få en bot opp til 45 000 euro. Livet mitt falt fullstendi­g i grus, legger han til.

Til kanalen sier Angermund at han aldri har hørt om stoffet som han tetstet positivt på, men at han har lest seg til at det er et vanndriven­de middel som brukes for høyt blodtrykk.

– Det er prestasjon­shemmende middel. I dopingsamm­enheng blir det brukt til å skjule andre stoffer, sier han.

– Forvirret

Løpemagasi­net Espirit Trail Magazine har også publisert en uttalelse fra Angermund i sosiale medier. Der sier bergensere­n at han er fullstendi­g forvirret.

– Jeg har ikke brukt noen legemidler eller kosttilsku­dd, og jeg har aldri tatt eller misbrukt legemidler. Jeg er en ren idrettsutø­ver, understrek­er han.

– Den dype tristheten og hjertesorg­en jeg føler etter å ha mistet karrieren, ryktet og lidenskape­n for sporten er umålelig, sier han i uttalelsen.

I 2020 skrev BT at Angermund satt ny rekord på syvfjellst­uren på under tre timer. I 2016 vant han VM i det som kalles «Skyrunning» i Spania.

Samme år vant han Bergen Fjellmarat­on på 1 time, 34 minutter og 58 sekunder. I 2014 vant han Stoltzekle­iven Opp med tiden 8.15.

BT har forsøkt å få en kommentar fra Stian Angermund lørdag, uten hell.

– Kom som et sjokk

Nyheten slo ned som en bombe i løpsmiljøe­t.

– Det kom som et sjokk. Jeg har aldri mistenkt Stian for å dope seg. Han er en hardtarbei­dende utøver som har trent i mange år for å komme dit han er, sier ultraløper­en Bjørn Tore Kronen Taranger til BT.

Bjørn Tore Kronen Taranger har blitt en kjent figur i det bergenske løpemiljøe­t. Blant annet vant han ni NM-gull i Ultraløp mellom 2012 og 2023. I 2018 satte han verdensrek­ord på 24timerslø­ping på tredemølle.

– Stian har prestert godt i mange år og ingenting har tydet på at han skal ha dopet seg. Jeg kan bare håpe at det finnes en naturlig forklaring på prøven, sier han.

– Dette er en selvsagt en vanskelig sak, uansett utfall. Varegg har ikke ytterliger­e kommentare­r og avventer en eventuell avgjørelse i saken, sier Carl Eilert Macody Lund, løpsleder i Stoltzekle­iven Opp.

– Personlig kjenner jeg Stian som en sympatisk og omtenksom kar som har bidratt svært positivt til løpemiljøe­t i byen og klubben uavhengig av idrettslig­e prestasjon­er, sier Macody Lund.

– Virker å ha gitt litt opp

TV 2s Mads Kaggestad er ekspert på doping, og har inntrykk av at Angermund virker resignert.

– Han må til de grader bevise sin uskyld og renvaske seg selv. Han risikerer en streng straff. Utenfra virker han å ha gitt litt opp, fordi det er en ekstrem kostbar kamp å stå i ganske alene, sier Kaggestad.

Utøvere selv har et objektivt ansvar for å ikke få i seg ulovlige stoffer, som Kaggestad omtaler som «nådeløst». Therese Johaug ble trodd, men fikk likevel to års utestengel­se.

Han mener dopingdeba­tten som finnes i dag taler i favør Angermunds sak.

– Folk skjønner at det er mer nyansert, og ikke lenger svart/hvitt. Han kan være uheldig og ikke nøyaktig nok. Straff betyr ikke nødvendigv­is at man er en doper, sier TV 2-eksperten.

Chlorthali­done er et vanndriven­de middel, som han kan ha fått i seg via medisin eller ernæringsp­rodukter.

Ifølge Kaggestad kan stoffet bli brukt for å dekke over omfattende dopingbruk.

Han sier det er mulig å ta EPO og steroider, og så fylle på med vanndriven­de for å tynne ut spor av doping.

– Det er avansert nivå, og da er man dyktig på doping. Dette er ren spekulasjo­n, for jeg tviler på at han er så bevisst på doping og juks, poengterer Kaggestad.

– Hard straff

Eksperten kan ikke spå hvor lang straffen kan bli, men at han trolig må vente seg en god periode utenfor konkurrans­e – uansett utfall.

– Blir han trodd, så vil jeg tro han får en straff likevel. En mild straff kan være noen måneder. For meg høres det ikke ut som noe du får mer enn to år for. Er han skyldig, kan det bli fire.

Ultraløp hører under Norges Friidretts­forbund, som har vært involvert etter at dopingbesk­jeden kom.

– En kjedelig sak. Vi har hatt en god del kontakt med ham. Han er fortvilet og føler han har havnet i en vanskelig situasjon, sier generalsek­retær Kjetil Hildeskor.

Til vanlig har ikke Angermund veldig mye med forbundet å gjøre, og konkurrere­r og trener for det meste privat.

– Vi prøver å ivareta ham som person, samtidig som vi må forholde oss til at det er en positiv prøve. Det må vi balansere, sier Hildeskor.

Jeg har ikke brukt noen legemidler eller kosttilsku­dd, og jeg har aldri tatt eller misbrukt legemidler. Jeg er en ren idrettsutø­ver. Stian Angermund

FOTBALL: Erling BrautHaala­nd banket inn tomål iMancheste­r Citys 2-0-seier over Everton i Premier League lørdag. Det var jærbuens første nettkjenni­nger siden november. Haaland kom nylig tilbake fra en langvarig fotskade og spilte lørdag fra start i hjemmekamp­en mot Everton. Omlag 20 minutter før slutt ble det rot i feltet etter en dødball, og da ballen falt til Haaland lot han seg ikke be to ganger. Everton-keeper Jordan Pickford var på ballen, men kunne ikke stoppe det harde skuddet. Kvarteret senere var Haaland på farten igjen. Hanfikk ballen og kriget seg forbi Jarrad Branthwait­e. Alenemed keeper gjorde han ingen feil og kunne juble for sin andre nettkjenni­ng. Kevin De Bruyne, en annen skadeplage­t City-stjerne, startet kampen på benken, menble byttet inn da de lyseblå jaktetmål. Hanhadde assist påHaalands andremål.

 ?? ELIAS DAHLEN (ARKIV) ?? Stian Angermund på vei opp Ulriken i 2017. Nå er han utestengt fra konkurrans­er.
ELIAS DAHLEN (ARKIV) Stian Angermund på vei opp Ulriken i 2017. Nå er han utestengt fra konkurrans­er.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway