Bergens Tidende

Venstre stiller spørsmål om Gades i Stortinget

Stortingsr­epresentan­t bekymret for rettsmedis­in i Bergen.

- Per Lindberg per.lindberg@bt.no

For en uke siden sto rettsmedis­iner Peer Kåre Lilleng frem i BT. Han beskrev uforsvarli­g arbeidspre­ss ved Gades Institutt. Det kan resultere i feil. I verste fall kan det føre til justismord. Lilleng er eneste rettsmedis­iner i full stilling.

Bemannings­krise

Førstestat­sadvokat Eirik Stoltklart­e,

Nielsen mente det som ble beskrevet var bekymrings­fullt. Det samme gjorde flere stortingsr­epresentan­ter.

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) sitter i justiskomi­teen på Stortinget. Nå stiller hun spørsmål til helse- og omsorgsmin­isteren.

Hun spør hva Ingvild Kjerkol vil gjøre for å styrke rekrutteri­ngen til rettsmedis­in. Dessuten spør hun hva hun vil gjøre for å løse bemannings­krisen i Bergen.

– Feil kan føre til justismord

Hun understrek­et hvor viktig det er at politiet sikrer bevis og åsteder, spesielt der liv har gått tapt. Her spiller rettsmedis­inere en svært viktig rolle, skriver Thorsvik i en e-post til BT.

«Dersom de jobber under forhold som er under pari, som ikke gir dem rom for å foreta grundige obduksjone­r, kan det få alvorlige konsekvens­er. Mistenkeli­ge dødsfall kan bli til oversette drap. Drapssaker som kunne blitt oppforblir uløste. Feil kan føre til justismord», fortsetter hun.

Det er Universite­tet i Bergen som har ansvaret for rettsmedis­in på Gades. De ønsker at Helse Bergen skal overta oppgaven. Det samme mener Thorsvik og Venstre.

Andre steder ligger rettsmedis­in under helseforet­akene, men i

Bergen er det universite­tet som har ansvaret, påpeker hun.

Sikre rekrutteri­ng

Landets rettsmedis­inere har i årevis vært bekymret for rekrutteri­ngen til faget. Det går nemlig ikke an å spesialise­re seg i rettsmedis­in. Dermed blir ikke faget like attraktivt for leger, som gjerne ønsker å spesialise­re seg.

Helse- og omsorgsdep­artementet sa nei til dette i fjor. Spørsmålet skal behandles på ny i Nasjonal helse- og samhandlin­gsplan.

Thorsvik og Venstre mener det må bli mulig å spesialise­re seg innenfor rettsmedis­in. Det vil gjøre faget mer attraktivt for leger. På den måten kan man sikre rekrutteri­ng som igjen styrker rettssikke­rheten.

 ?? OLE BERG-RUSTEN / NTB ?? Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) er jurist og sitter i justiskomi­teen.

OLE BERG-RUSTEN / NTB Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) er jurist og sitter i justiskomi­teen. 

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway