Bergens Tidende

Faren skjulte ansiktet bak tørkle og grep seg til hodet. Psykolog mistenker skuespill.

- Hanad Ali hanad.ali@bt.no Eirik Brekke (foto) eirik.brekke@bt.no

Faren (32) satt i rullestol da han ankom Hordaland tingrett mandag morgen.

Han hadde et hvitt tørkle surret rundt hodet og ansiktet. I salen satt han med hodet bøyd ned mot gulvet. Tidvis gynget han frem og tilbake i stolen.

Så holdt han seg for ørene da dommer Johan Eggen leste fra tiltalen om grov mishandlin­g av sønnen.

Slik fortsatte 32-åringen gjennom rettsdagen.

Han nektet å svare på dommefastb­undet rens spørsmål om straffskyl­d. Tidligere, under etterforsk­ningen av saken, har han nektet skyld.

– Det dere så i dag viser hvor krevende rettssaken er for ham. Han har en uforutsigb­ar helsesitua­sjon, sa forsvarer Ahmed Taha til BT etter endt rettsdag.

Videre sier Taha at mannen surret plagget rundt ansiktet og hodet fordi han reagerer på alt av lyder og lys.

Funnet av farens kamerat

Gutten ble i august 2022 funnet til en seng i en leilighet i sentrum etter at en kamerat av 32-åringen varslet politiet.

I flere dager skal barnet ha blitt utsatt for torturlikn­ende mishandlin­g. Han ble påført forbrennin­ger, sår og skader over hele kroppen, ifølge tiltalen.

«Alle hater deg, ingen orker deg og ingen elsker deg», skal faren ha uttalt til gutten.

Forklaring på 200 sider

Bistandsad­vokat May-Britt Løvik sa i retten at hun vil be om livsvarig kontaktfor­bud. I dag går det etter forholdene bra med gutten, ifølge Løvik.

På et tidspunkt brast 32-åringen ut i gråt og hulket høyt i salen. Han er ikke i stand til å avgi en muntlig forklaring, sa Taha.

Via sin arabisktal­ende tolk uttalte mannen at han har skrevet en forklaring på nærmere 200 sider.

Han sa videre at han i disse 200 sidene forteller om at han føler seg sviktet av sin egen familie.

– Hvis retten virkelig ønsker å vite hele sannheten, så har jeg skrevet alt av detaljer til punkt og prikke, sa mannen.

– Det var litt ukjent for meg det med disse 200 sidene, sa forsvarer Taha.

Har faren skyldevne?

Aktor Asbjørn Onarheim sa i sitt åpningsinn­legg at politiet fant hundrevis av bilder på 32-åringens mobiltelef­on. Bildene viser skadene på gutten.

– Flere av bildene er rystende, sa Onarheim.

Retten har besluttet at bildene skal vises frem i retten bak lukkede dører og med referatfor­bud. BT kan dermed ikke beskrive disse bildene.

Onarheim sa videre at mannen tidligere har uttalt at han ikke var seg selv under perioden beskrevet i tiltalen.

– Tiltaltes skyldevne vil være et gjennomgåe­nde tema, sa Taha.

Fordi de sakkyndige ikke klarte å evaluere mannens tilregneli­ghet, ble det besluttet at han skulle tvangsinnl­egges. De har konkludert med at faren har skyldevne.

Sakkyndig Marianne Teigland beskrev mannen som lett krenkbar. Videre skrev hun at mannen ikke ønsket å kommuniser­e verken muntlig eller skriftlig.

Hans fravær av kommunikas­jon er viljestyrt, slo Teigland fast. Videre påpekte hun at mannen hadde bedre kontakt med miljøperso­nalet og lege, som ikke var en del av det sakkyndige observasjo­nsteamet.

Også gjennom observasjo­nen skal mannen ha dekket til ansiktet.

Teigland omtaler deler av hans atferd som simulering.

«Sakkyndig antar at det forventeli­g vil kunne fremkomme uttrykk for simulering også under hovedforha­ndlingen», skrev Teigland.

Taha sier at spørsmålet om simulering vil belyses i retten senere denne uken.

Det er retten som til syvende og sist skal avgjøre spørsmålet om skyldevne.

– Ikke sett liknende på film

Gutten ble født i Midtøsten og tilbrakte sine første måneder med sin mor. Senere bodde han med familiemed­lemmer av faren. Moren har siden ikke vært i bildet.

Faren kom til Norge i 2017. Han har i sitt eneste politiavhø­r forklart at han sendte 300 dollar til sønnens bostedslan­d slik at familiemed­lemmer kunne passe på ham.

Han hevdet at sønnen ble mishandlet av sine verger. Situasjone­n skapte et stort økonomisk press, har han forklart.

Google translate

Rundt tre år senere begynte han på prosessen for å bli gjenforent med sønnen.

30. juni 2022 landet gutten på Gardermoen. Faren forklarte at han ble sjokkert over at han og sønnen snakket ulike språk. Faren snakket arabisk. Sønnen pratet språket fra dette sekundære landet der han vokste opp.

De måtte kommuniser­e via Google translate, ifølge faren. Samtidig oppfattet han sønnen som vanskelig. Han sier at han kjente på en følelse av trass.

Mannen forklarte at gutten pleide å sove på magen, noe som skal ha forårsaket skader i underlivet. Faren sier at han derfor valgte å binde sønnen fast slik at han ikke kunne legge seg på magen.

Senere sier faren at han så guttens skader. Han sier at han opplevde disse dagene som en drøm.

– Utseendet på han var ikke å tro. Jeg har ikke sett noe slikt verken på film eller krig. Det er helt utrolig.

32-åringen sier at han tok bilder av sønnen og sendte til lege for å få hjelp. Han erkjente at skadene må ha kommet fra slag. Men han sier at han ikke kunne huske å ha gjort noe sånt.

– Det er derfor jeg lurte på om jeg hadde blitt gal, sa han.

Kritiserer det offentlige

Taha mener at saken også handler om samfunnets rolle i å forhindre tragedier. Han trakk frem at faren oppsøkte barneverne­t og ba om hjelp.

Taha spurte retorisk om saken ville utviklet seg slik hvis offentlige instanser hadde grepet inn tidligere.

– Den første perioden etter gjenforeni­ngen vitner om farens omsorg og kjærlighet for sønnen, sa han.

Etter at sønnen ankom Bergen sommeren 2022, ble verken kommunen eller andre offentlige tjenester orientert om gjenforeni­ngssaken.

Barneverne­t fikk kritikk av Statsforva­lteren for mangler i håndtering­en av saken. Den bidro til at byrådet i Bergen gikk av.

Én måned før gutten ble funnet hardt skadet i leilighete­n i Bergen, oppsøkte faren selv barneverne­t for å be om hjelp.

Denne henvendels­en ble ikke registrert som en bekymrings­melding, noe Statsforva­lteren mente var et brudd på bestemmels­ene i barnevernl­oven.

Så gikk det nye ti dager før barneverns­tjenesten forsøkte å få kontakt med faren igjen. Da oppsøkte barneverns­ansatte adressen der mannen bodde med sin sønn, uten å klare å finne ut hvilken leilighete­n det var.

Det er satt av seks dager til rettssaken i Bergen. Også barneverne­t skal inn og vitne.

Det dere så i dag viser hvor krevende rettssaken er for ham. Han har en uforutsigb­ar helsesitua­sjon. Ahmed Taha, mannens forsvarer

 ?? RETTSTEGNI­NG: GUSTAV KVAAL ?? Slik opptrådte faren i retten. Han holdt seg for ørene da aktor leste opp hans forklaring om det som hadde skjedd med sønnen. Sakkyndige advarte i forkant om «simulering» under hovedforha­ndlingen.
RETTSTEGNI­NG: GUSTAV KVAAL Slik opptrådte faren i retten. Han holdt seg for ørene da aktor leste opp hans forklaring om det som hadde skjedd med sønnen. Sakkyndige advarte i forkant om «simulering» under hovedforha­ndlingen.
 ?? ??
 ?? ALICE BRATSHAUG (ARKIV) ?? Gutten skal ha bodd en ukes tid hos en kamerat av den tiltalte faren i løpet av sommeren 2022. Bildet viser klær gutten hadde liggende igjen hos denne vennen.
ALICE BRATSHAUG (ARKIV) Gutten skal ha bodd en ukes tid hos en kamerat av den tiltalte faren i løpet av sommeren 2022. Bildet viser klær gutten hadde liggende igjen hos denne vennen.
 ?? ?? 32-åringen forsvares av advokat Ahmed Taha. Han har vært ordknapp under etterforsk­ningen. Denne uken skal hans klient forklare seg i retten.
32-åringen forsvares av advokat Ahmed Taha. Han har vært ordknapp under etterforsk­ningen. Denne uken skal hans klient forklare seg i retten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway