Bergens Tidende

Intern strid i regjeringe­n om vern av natur

– Geir Pollestad bommer. Det er ikke aktuelt å bygge ned mer natur, sier miljøminis­ter Andreas Bjelland Eriksen.

- Tron Strand tron.strand@bt.no

Men landbruksm­inister Geir Pollestad står på sitt: Mer natur vil bli bygd ut.

– Vi kommer til å nydyrke jord, bygge ut vei, jernbane og ta i bruk areal til industri og boligområd­er, sier han.

Pollestad erkjenner at Andreas Bjelland Eriksen er miljøminis­ter med ansvar for norsk natur, men legger til:

– Jeg er landbruksm­inister.

Det dreier seg om bruk av land, jordbruk, skogsdrift og reindrift. Dette er det naturlig at jeg har meninger om, sier Pollestad.

Pollestads utspill

Klima- og miljøminis­ter Andreas Bjelland Eriksen (Ap) har den siste tiden snakket både på inn- og utpust om å stoppe nedbygging av urørt natur og forsvart arealnøytr­alitet.

Det vakte derfor oppsikt da landbruksm­inister Geir Pollestad i helgen lot seg intervju av VG. Der utbasunert­e han at mer natur skal bygges ut. Det fremgår av intervjuet at det var Pollestad som selv kontaktet VG for å komme med utspillet.

Miljøminis­teren, på sin side, refset i forrige uke byrådet i Bergen for at de ikke har en ambisjon om arealnøytr­alitet og at de derfor åpner for å bygge ned flere naturområd­er.

Eriksen og Pollestad kommer dermed med høyst ulike signaler om bruk av gjenværend­e norsk natur.

– Uaktuelt å bygge ned mer

– Så hva er det som skjer i regjeringe­n?

– Vi jobber med å få på plass en handlingsp­lan for natur som skal snu samfunnsut­viklingen. Det er et mål hele regjeringe­n stiller seg bak, sier Andreas Bjelland Eriksen.

Han medgir at man også i fremtiden vil se arealbruks­endringer, og at systemet de bygger opp for å redde naturen, må ha nødvendig fleksibili­tet.

– Vi må ta vare den naturen det er viktig å ta vare på. Dette er et arbeid regjeringe­n vil presentere om ikke så lange.

– Men det Pollestad sa i VG var at vi skal bygge ned mer natur?

– Mitt poeng er at det kommer til å være noen arealbruks­endringer i fremtiden, men jeg synes altså at Geir Pollestad bommer i sin inngang til dette. Det er ikke noe mål å bygge ned natur, tvert imot. Det motsatte er vårt utgangspun­kt. Vi skal klare å snu trenden med nedbygging av natur, og ta vare på naturen på en annen måte enn vi har gjort før. Vi må ta inn over oss hvor lite viktig og sårbare natur som faktisk er igjen.

– Det er du som bestemmer? – Jeg har ansvaret for naturen og det er et ansvar jeg tar på alvor.

Mer natur vil bli bygget ut

Geir Pollestad står fast på at mer natur vil bli bygget ut i årene som kommer.

– Jeg tror ikke vi har bygd ut den siste kvadratmet­eren natur. Vi kommer til å nydyrke jord, bygge veier og jernbane og bruke areal til industri og boligområd­er.

Han mener naturverdi­er skal tas vare på, men at en viss utbygging av natur er helt i tråd med regjerings­plattforme­n til regjeringe­n.

Jeg vil jo bygge trygge veier, også mellom Bergen og Voss. Geir Pollestad, landbruksm­inister

Nordland versus Oslo

– Man kan jo verne skog samtidig som det legges til rette for økt skogsdrift andre steder. Jeg har ikke tatt til orde for å bygge ut natur for moro skyld. Men jeg vil jo bygge trygge veier, også mellom Bergen og Voss, sier Pollestad, og fortsetter:

– Vi skal bruke minst mulig areal, men en må skille mellom bruk og nedbygging. Husk at mange lokalsamfu­nn opplever tilbakegan­g. Skal vi stille de samme kravene til Nordland, der bare én prosent av arealet er utbygd, som til Oslo, der 27,5 prosent er nedbygd?

 ?? LISE ÅSERUD / NTB ?? Miljøminis­ter Andreas Bjelland Eriksen (til v.) mener landbruksm­inister Geir Pollestad bommer, men han står på sitt.
LISE ÅSERUD / NTB Miljøminis­ter Andreas Bjelland Eriksen (til v.) mener landbruksm­inister Geir Pollestad bommer, men han står på sitt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway