Bergens Tidende

Alle billettene er revet vekk

– Jeg undervurde­rte nok interessen for «Billy Elliot», sier teatersjef Solrun Toft Iversen.

- Reidun Drægebø reidun.dregebo@bt.no Frank Johnsen frank.johnsen@bt.no

Musikalen «Billy Elliot» hadde premiere på Store Scene 27. januar og fikk ellevill mottakelse.

Så stor var begeistrin­gen, at alle setene er solgt ut frem til forestilli­ngsslutt 19. mars. Det betyr cirka 18.500 publikumme­re.

Men det er langt flere som vil se. Det skaper hodebry hos DNSledelse­n, som allerede har doblet lørdagene. Det jobbes nå med å finne en ny spilleperi­ode, muligens til høsten.

– Vi sliter med å utvide spilletide­n akkurat nå, for det kommer en påske før det braker løs med Frode Gryttens «Menn som ingen treng» 6. april. Og i mai skal «Mesteren og Margarita» opp på Store Scene. Dette er også viktige prosjekter, så det er virkelig et travelt løp, sier Iversen.

«Billy Elliot» er en logistikkm­essig utfordring å flytte, med over 30 personer på scenen hver kveld. Det er også mange barn med, i de ulike lagene som alternerer.

Forsøker å få tak i billetter

– Men vi håper å få til noe. Det er i hvert fall veldig gøy på teateret nå. Jeg opplever at hele bransjen i Norge følger med på det som skjer på DNS, sier Iversen.

På Finn.no er det flere som har laget «ønskes kjøpt»-annonser til musikalen, men ingen til salgs.

En av dem som prøver lykken der, er teaterentu­siast Edvin Vallestad i Fyllingsda­len. «Ønsker to billetter til Billy Elliot, helst en voksen og en barnebille­tt», skriver han i annonsen sin.

Egentlig tenkte Vallestad at eldste barnet på åtte år var for ung for Billy Elliot-musikalen og droppet å kjøpe billett før jul.

– Da vi så Kardemomme by i Grieghalle­n for noen uker siden, passet det perfekt for femåringen. Men jeg merket at åtteåringe­n er blitt for stor for barneteate­r, sier Vallestad.

Til sin store overraskel­se var det helt utsolgt da han på nytt sjekket DNS sine nettsider om «Billy Elliot»-billetter.

– Har du fått noe napp på annonsen?

– Nei, ikke ennå.

Han har også kontaktet flere på Finn som har lagt ut billetter til salgs, uten hell.

– For øyeblikket ligger det bare ute «ønskes kjøpt»-annonser, men jeg følger med hvis det skulle dukke opp noe, sier Vallestad.

Ordinær pris

En som har hatt mer flaks, er Siri Omvik fra Bønes. Hun hadde kjøpt billetter i julegave til unge

For øyeblikket ligger det bare ute «ønskes kjøpt»-annonser, men jeg følger med hvis det skulle dukke opp noe. Edvin Vallestad

ne på 12 og 15 år, men så passet ikke datoene likevel.

Hun forsøkte å bytte dag, noe somermulig­medDNS-billetter. Men damå det være noen ledige. Noe det ikke var.

– Jeg tenkte «søren også» og ble litt frustrert. Det skal jo godt gjøres at alt er utsolgt, mener Omvik.

Da bestemte hun seg for å selge billettene og prøve å kjøpe nye på Finn – hvis det varmulig.

– Jeg spurte først om å kjøpe. Det gikk kanskje ett minutt, så tok noen kontakt, sier hun.

Da hun skulle selge sine egne, gikk det bittelitt lenger tid.

– Det gikk kanskje ti minutter før det var respons. Jeg solgte og kjøpte til ordinær pris. Ingen forsøkte å tjene penger på den plutselig store etterspørs­elen, understrek­erOmvik.

Ifølge «svartebørs­loven» er det ulovlig å selge billetter til kulturarra­ngement for høyere pris.

– Merker en enormboom

Iversen føler at DNS har litt voksesmert­er akkurat nå, etter flere årmed pandemi.

– Folk vil plutselig på teater. Vi merker en enorm boom. Det var nok derfor jeg undervurde­rte potensiale­t i «Billy Elliot» – det var rett og slett vanskelig å spå dette da vi la kabalen i sin tid, sier Iversen.

Hun opplevde det sammemed «Chaplin – Diktatoren», «Jul i svingen» og «Shockheade­dPeter» i høst. De to sistnevnte skal ha en ekstrarund­e før jul i år.

– Jeg ser at vi i en ny vekstfase må ha flere titler på repertoare­t, slik Nationalth­eatret og Det Norske Teatret har. Stykker som kan tas opp igjen ved jevne mellomrome­ller når det trengs.

 ?? ØRJAN DEISZ (ARKIV) ?? Christian Bakke De Mello, Josva Bereket George Kiserud og Fredrik Halvorsen øvde i over et år før premieren på «Billy Elliot». Stykket er laget i samarbeid med Fyllingsda­len Teater.
ØRJAN DEISZ (ARKIV) Christian Bakke De Mello, Josva Bereket George Kiserud og Fredrik Halvorsen øvde i over et år før premieren på «Billy Elliot». Stykket er laget i samarbeid med Fyllingsda­len Teater.
 ?? ??
 ??  PRIVAT ?? – Historien «Billy Elliot» er et veldig fint utgangspun­kt for samtaler med barn, tenker jeg, sier Edvin Vallestad.
 PRIVAT – Historien «Billy Elliot» er et veldig fint utgangspun­kt for samtaler med barn, tenker jeg, sier Edvin Vallestad.
 ?? SKJERMDUMP FRA FINN.NO ?? Det dukker stadig opp flere «ønskes kjøpt»–annonser på Finn.no.
SKJERMDUMP FRA FINN.NO Det dukker stadig opp flere «ønskes kjøpt»–annonser på Finn.no.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway