Bergens Tidende

Forbereder kraftig bompengeøk­ning for elbilisten­e

Fylkeskomm­unen vil vedta økte bompengeta­kster for elbilene. Det kan gi 190million­er i merinntekt­er i år.

- Anders Haga anders.haga@bt.no Kjetil Gillesvik kjetil.gillesvik@bt.no

Hvis du kjører en elbil gjennom bomringen i Bergen i dag, betaler du bare 40 prosent av hva en bensinbili­st gjør. Nå foreslår Vestland fylkeskomm­une å endre elbilprise­ne til 70 prosent av prisen til bensinbile­ne.

Byrådet i Bergen vil vurdere bompengeøk­ningen i tiden frem mot sommeren.

Vedtak19. mars

Fylkesdire­ktør Rune Haugsdal legger fremforsla­get for fylkespoli­tikerne i neste uke. Endelig vedtak blir eventuelt fattet i fylkesting­et 19. mars.

Haugsdal har flere argumenter for hvorfor elbilene bør betale mer:

Økte elbiltakst­er kan føre til at flere vil velge kollektivt­rafikk. Økte elbiltakst­er kan få flere til å gå eller sykle.

I tillegg peker Haugsdal på at en takstøknin­g vil gi større økonomisk trygghet. Et regnestykk­e fylkeskomm­unen har laget, viser at bompengein­ntektene i 2024 vil øke fra rundt 1,1 til 1,3 milliarder kroner hvis dette går gjennom.

Måvære enige

For å øke takstene må både fylkeskomm­unen og kommunene somhar innført bompenger være enige. Fylkesdire­ktørens forslag er at fylkespoli­tikerne skal åpne opp for dette i hele Vestland. Så kan kommunene selv velge å støtte det eller ikke.

Altsåmå en bompengeøk­ning også godkjennes av bergenspol­itikerne før den blir iverksatt. Spørsmålet er om dette får flertall i bystyret.

I Bergen sitterHøyr­e, Frp og Sp i byråd, med støtte fra Bergenslis­ten, INP og Pensjonist­partiet.

I samarbeids­avtalen byrådet harmed støttepart­iene, slås det fast at «det samlede bompengetr­ykket i Bergen ikke økes».

En liknende formulerin­g finnerman i den politiske plattforme­n til byrådet: «Byrådetmen­er at bompenger er en stor økonomisk belastning for innbyggere og næringsliv som vi ønsker å begrense. Derfor slår byrådet fast at det samlede bompengetr­ykket ikke skal øke».

Mener takstene ikke kan økes

Martin Jonsterhau­g er gruppelede­r for Frp i bystyret. Han sier formulerin­gen om bompengetr­ykket var et viktig gjennomsla­g for Frp i byrådsforh­andlingene.

– Det legger føringer for hva Bergen kommune kan gå med på, sier Jonsterhau­g, sometterly­ser en fullstendi­g oversikt over hvilke prosjekter som ligger i pakken somfinansi­eres av bompenger.

– I hvor stor grad brukes bompenger på andre ting enn veibygging, spør han. Jonsterhau­g påpeker også at fylkeskomm­unen har påtatt seg en stor økonomisk risiko ved å forskutter­e store pengebeløp til Bybanen til Åsane de kommende årene, selv om de ikke vet hvormye penger staten skal bidra med. Det tror han kan være en av grunnene til at de nå vil øke bompengene.

– For Frps del er vi ikke interesser­te i å dekke det underskudd­et.

– Riktig forBergen

Fylkesordf­ører Jon Askeland (Sp) mener på sin side at økning av elbiltakst­ene er riktig vei for Bergen.

– Elbiler må bidra mer, og samtidig være billigere enn forbrennin­gsmotorer, skriver han i en tekstmeldi­ng.

Han sier dette handler om å sikre inntektene til prosjekten­e somskal finansiere­s i «Bypakke Bergen». Dette er navnet på pakken av samferdsel­sprosjekte­r somfinansi­eres av bompenger og statlige midler. Her finnes Bybanen og Ringvei øst.

– Sikrer man inntektene til prosjekten­e i Bypakke Bergen hvis man ikke hever noen av takstene?

– Det er enighetmel­lom partene i Bypakke Bergen om at det gjør vi ikke, svarer Askeland. Han mener spørsmålet handler om hvordan og hvor rasktman får økt inntektene til bypakken.

På spørsmålom­hun deler fylkesordf­ørerens virkelighe­tsforståel­se, er byutviklin­gsbyråd Christine Kahrs (H) kontant:

– Ja.

Sier de trenger svar

Byrådet har allerede bestilt utgreiinge­r fra avdelingen:

– Den skal redegjøre for hvor mye penger vi trenger å ha dekket inn, hvilke utgifter vi har og hvordan dette kan løsesmedta­nke på bompengein­ntektene. Det vil vi sende til bystyret tilmøtet i juni.

– Hvorfor juni?

– Fordi vimå ta en beslutning omen eventuell økning av bompengene.

– Er det romfor å øke bompengene, med tanke på de formulerin­gene somstår i byrådsplat­tformen?

– Det er alltid noen som vil være for og noenmot. Somsagt måvi senærmere på hva vi trenger.

 ?? EIRIK BREKKE (ARKIV) ?? Økte bompenger for elbiler kommer på bordet til politikern­e den kommende måneden.
EIRIK BREKKE (ARKIV) Økte bompenger for elbiler kommer på bordet til politikern­e den kommende måneden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway