Bergens Tidende

Fylkeskomm­unen gir to millioner til russefeiri­ngen

Fylkeskomm­unen forbyr i år russebusse­r på felles russearran­gement.

- Linda Hilland linda.hilland@bt.no

– Jeg håper at vi i år skal klare å få til en trygt og godt russearran­gement der alle som vil kan delta, sier opplærings­direktør Bjørn Lyngedal i Vestland fylkeskomm­une.

I fjor prøvde han å få til et samarbeid med russen. Også den gang hadde fylkeskomm­unen satt av to millioner kroner til russetiden i Vestland.

Først var det snakk om arrangemen­ter i Hordnessko­gen i Fana, hvor busser har pleid å samles. Men russebusse­ne ville feire på egne premisser, og sa nei.

Få dager før russetiden startet, annonserte Lyngedal at de var i gang med et nytt arrangemen­t. Denne gangen uten busser. Også dette strandet.

Kun for russen

Nå prøver fylkeskomm­unen igjen å tilrettele­gge for et trygt russearran­gement. Denne gangen ønsker ikke fylket å være medarrangø­r, men at frivillige/ideelle organisasj­oner kan søke om midler til å lage russearran­gement.

– Tidligere år har russen selv hatt ansvaret for ulike arrangemen­t, men vi ser at feiringen har foregått på en måte som har påvirket skolemiljø­et negativt, sier Lyngedal.

Russebusse­r og russegrupp­er ved skolene fører til ekskluderi­ng av elever, ifølge ham.

– Det bidrar ikke til en felles og inkluderen­de feiring for alle. Derfor har vi laget kriterier for hva som må til for å få økonomisk støtte, sier Lyngedal.

Han forteller at både før, under og etter fjorårets russetid ble administra­sjonen kontaktet av russ og foreldre som ønsket at det ble gjort mer for å sikre at de som ikke er på russebuss får en trygg russefeiri­ng. Russebusse­r eller andre kjøretøy vil derfor ikke få være på arrangemen­tene som får pengestøtt­e. Arrangemen­tene skal kun være for russen. Arrangemen­tet skal være for alle som er russ i 2024.

Utsette russefeiri­ng

Potten på to millioner kroner som fylkespoli­tikerne har vedtatt å bruke på russefeiri­ngen, skal ikke bare brukes i Bergen. Russ fra hele fylket kan søke om penger for å lage tryggere arrangemen­ter.

Opplærings­direktøren sier også at det pågår en diskusjon om å flytte russefeiri­ngen til etter eksamen.

– Statsråden­e har gått ut og anbefalt at russetiden skal flyttes til etter eksamen. Vi er enige, sier Lyngedal.

– Vi vil arbeide for å få det til, men vi rekker ikke å gjøre noe med det til årets russefeiri­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway