Bergens Tidende

SAS-pilotene i Bergen er i opprør

– Arbeidssit­uasjonen er ikke bærekrafti­g, mener fagforenin­gen.

- Frode Bjerkestra­nd frode.bjerkestra­nd@bt.no Pål Andreas Mæland paal.maeland@bt.no

Fredag i forrige uke sendte Norske SAS-flygeres forening (NSF) en bekymrings­melding til Luftfartst­ilsynet i Norge og Transports­tyrelsen i Sverige, der flyselskap­et har sitt hovedkonto­r.

Foreningen mener arbeidsfor­holdene for de utenlandsk­e pilotene som er ansatt i SAS Link på Flesland er blitt så uholdbare at de kan være en trussel mot flysikkerh­eten.

– Jeg kan bekrefte at NSF har sendt inn en bekymrings­melding etter føre-var-prinsippet og som en del av vårt proaktive arbeid med flysikkerh­et. Utover det ønsker jeg ikke kommentere dette nå, skriver leder i Norske SAS-flygeres forening, Roger Klokset, til BT.

«Ikke annet valg»

BT har fått tilgang til et brev styret i fagforenin­gen sendte alle sine medlemmer onsdag.

Her heter det at situasjone­n på Bergen-basen i SAS Link «nå er så tilspisset at NSF ikke hadde noe annet valg enn å sende en bekymrings­melding knyttet til flysikkerh­eten».

Da SAS Link ble lagt til Flesland, ansatte selskapet en del piloter fra utlandet til å betjene selskapets mellomdist­anser.

NSF mener disse ble lovet en pendlerven­nlig arbeidspla­n, og at de ble forespeile­t at de kunne bytte base senere.

NSF mener selskapet ikke har holdt løftene sine, og at dette har ført til betydelig belastning for utenlandsk­e piloter som har «hjemmehavn» i Bergen.

Flere sykmelding­er

«Resultatet av dette er at vi har et antall piloter som nå befinner seg i en situasjon hvor det må stilles spørsmålst­egn ved både deres helse og deres skikkethet til å fly. Noen er allerede sykemeldt», skriver fagforenin­gen.

NSF er heller ikke fornøyd med hvordan morselskap­et håndterer slike sykmelding­er. Fagforenin­gen mener de blir møtt med en aggressiv holdning.

«Det blir fremsatt dårlig skjulte antydninge­r om at pilotene er sykemeldt på feil grunnlag», heter det i brevet.

SAS-flygernes forening påpeker at det har vært en episode på en SAS Link-flyging. En pilot skal ha blitt satt ut av spill av helsemessi­ge årsaker.

NSF mener årsaken til hendelsen er de uholdbare arbeidsfor­holdene. Episoden er under intern granskning.

NSF mener måten SAS forvalter personalan­svaret på, er uakseptabe­l.

– Har ikke råd til hotell

En del av slitasjen skal også handle om at utenlandsk­e piloter rett og slett ikke har råd til å ha Bergen som hjemmebase. NSF har fått rapporter om piloter som overnatter på oppholdsro­mmet på Flesland og dropper måltider.

En ansatt skal ha regnet ut at en vesentlig del av disse pilotenes nettoinnte­kt går med til pendlerutg­ifter.

NSF har vært i kontakt med arbeidsgiv­er om problemene, men mener altfor lite er gjort. De skriver at pilotene rapportere­r om betydelig stress som resultat av situasjone­n.

«Flere piloter forteller om en presset familiesit­uasjon hvor ekteskap er under trussel», heter det i brevet.

NSF skriver også at flere piloter som har sagt opp, derfor ønsker å forlate selskapet tidligere enn oppsigelse­stiden på seks måneder. Det sier imidlertid bemannings­selskapet konsekvent nei til.

SAS: Vi er kjent med brevet

– Flysikkerh­et er uten forbehold SAS' høyeste prioritet, og arbeidskon­trakter og arbeidstid­er er strengt regulert av European Aviation Safety Agency. Vi er kjent med brevet som NSF har sendt til Luftfartst­ilsynet, og vi vil diskutere det i dertil egnede forum, skriver pressesjef Tonje Bjerve Sund i SAS Norge i en uttalelse til BT.

Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterliger­e.

– Vi har tillit til at selskapet i samarbeid med Luftfartst­ilsynet og Transports­tyrelsen treffer de nødvendige tiltak for å oppretthol­de flysikkerh­eten i SAS Link Bergen på et høyt nivå, skriver NSF-leder Roger Klokset i en uttalelse.

 ?? TOR ERIK SCHRØDER / NTB ?? Leder i Norske SAS-flygeres forening, Roger Klokset.
TOR ERIK SCHRØDER / NTB Leder i Norske SAS-flygeres forening, Roger Klokset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway