Bergens Tidende

Barth Eide: – Israel må gripe sjansen

Israel kan slutte fred med nabolanden­e i bytte mot en palestinsk stat. – Grip sjansen, sier utenriksmi­nister Espen Barth Eide (Ap).

- NTB-Bibiana Piene

USAs utenriksmi­nister Antony Blinken var klar i talen da han lørdag tok opp saken på sikkerhets­konferanse­n i München. Der er Gazakrigen blant topptemaen­e.

– Israel har en ekstraordi­nær mulighet i månedene fremover til faktisk å få en slutt på voldsspira­len og slutte fred med sine naboland, sa han.

– Omtrent hvert eneste arabiske land ønsker nå virkelig å integrere Israel i regionen og normaliser­e relasjonen­e. Det vil trygge Israel på måter vi aldri har sett før. Derfor er det viktigere enn noen gang å få på plass en palestinsk stat, sier han.

Talen leses som at USA nå øker presset mot Israel.

Planer har fått nytt liv

Det Blinken sikter til, er de såkalte Abraham-avtalene fra 2020 om en normaliser­ing av forholdet mellom flere arabiske land og Israel.

Planene har nå fått nytt liv, sier utenriksmi­nister Espen Barth Eide.

– Dette er noe også amerikaner­ne har koblet seg på, EU kobler seg på, og vi kobler oss på, sier han til NTB.

Men en slik løsning er ikke mulig uten en tostatsløs­ning.

– Det er ikke mulig for et eneste arabisk land å normaliser­e forholdet til Israel nå uten en palestinsk stat, slår Eide fast.

Håpet er nå at Israel griper muligheten.

– Står på Israel

– Da kan det være at den helt forferdeli­ge situasjone­n vi har sett til nå, med grusomme lidelser i Gaza, nettopp kan bli sporen til at vi både får en palestinsk stat fortere enn mange har tenkt, og en normaliser­ing mellom Israel og arabisk stater.

– Men nå er det veldig mye Israel det står på, sier Eide.

Så langt er det imidlertid lite som tyder på at Israel og statsminis­ter Benjamin Netanyahu omfavner muligheten.

Fredag avviste han blankt en tostatsløs­ning og det han omtaler som «en permanent løsning» for palestiner­ne.

Eide mener på sin side at flere i Israel blir stadig mer åpne for tanken.

Prøver å overleve politisk

– Det jeg hører fra andre israelere jeg snakker med, er at det er mange som er ganske oppgitt over Netanyahu og er stadig mer tydelige på det. De ser at her ligger det en mulighet, sier han.

– Det er en ganske utbredt oppfatning blant mange, både i Israel og utenfor, at Netanyahu er aller mest opptatt av sin egen politiske overlevels­e, og at det er hovedmotiv­asjonen for å holde krigen i gang, sier han.

Samtidig fortsetter det intense bombardeme­ntet av Rafah sør på Gazastripe­n, der over en million palestiner­e har søkt tilflukt.

– To alternativ­er

– Jeg tror egentlig at det er to alternativ­er nå. For de kommende ukene blir det enten betydelig verre enn det er, med enda mer spredning av konflikten, også på Vestbredde­n. Ellers så ser vi en rask utvikling i retning av noe som ikke bare blir en våpenhvile, men en politisk prosess, sier Eide.

– Men det krever vel at USA og president Joe Biden blir langt tøffere mot Netanyahu?

– Det gjør han mer og mer, sier Eide, men peker samtidig på at USAs kraft vil tape seg når den amerikansk­e valgkampen kommer i gang for alvor.

“Israel har en ekstraordi­nær mulighet i månedene fremover til faktisk å få en slutt på voldsspira­len og slutte fred med sine naboland. Antony Blinken, USAs utenriksmi­nister

 ?? JAVAD PARSA / NTB ?? 
JAVAD PARSA / NTB 

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway