Bergens Tidende

Det er for høye norskkrav i helsesekto­ren

Verken helsefagar­beidere eller barnehagea­ssistenter trenger akademiske språkferdi­gheter for å utføre arbeidet på en forsvarlig måte.

- Trude Bukve Førsteaman­uensis i norsk som andrespråk, HVL Cecilie Hamnes Carlsen Professor i norsk som andrespråk, HVL

NORGE HAR ET STADIG økende behov for helseperso­nell, og ifølge Statistisk sentralbyr­å vil vi mangle 18.000 helsefagar­beidere og 28.000 sykepleier­e i 2030. Dette er alvorlig for hele landet, men vil særlig kunne ramme småkommune­r og utkantstrø­k. Som det understrek­es i rapporten, er det nødvendig å se nærmere på tiltak for å bedre rekrutteri­ng og hindre frafall av personell i helsesekto­ren.

En faktor vi mener det har vært fokusert for lite på i denne sammenheng­en, er krav til norskferdi­gheter for autorisasj­on og ansettelse av utenlandsk helseperso­nell. I 2016 hadde 13 prosent av alle sysselsatt­e helsefagar­beidere i Norge innvandrer­bakgrunn. Arbeidsgiv­ere har ansvar for at de ansatte har gode nok norskferdi­gheter til en forsvarlig yrkesutøve­lse.

Samtidig må ikke arbeidsgiv­ere stille høyere krav enn nødvendig så vi mister arbeidskra­ft Helse-Norge og velferdsst­aten trenger. For høye språkkrav kan dessuten bryte med Likestilli­ngslovens § 9 som sier at forskjells­behandling, som norskkrave­ne er et eksempel på, skal være saklige, altså stå i forhold til de oppgavene som ligger til de enkelte yrkene og stillingen­e.

I DENNE KRONIKKEN diskuterer vi spørsmålet om hva som kan sies å være forholdsme­ssige krav til norskferdi­gheter for ulike yrkesgrupp­er i helsesekto­ren.

1. januar 2017 innførte Helse- og omsorgsdep­artementet krav om akademiske norskferdi­gheter, både muntlig og skriftlig (nivå B2 på det felles europeiske rammeverke­ts skala), for autorisasj­on av helsefagar­beidere fra land utenfor EØS.

Et så høyt språkkrav vekket bekymring hos fagmiljøer med kompetanse i språklærin­g og språkferdi­gheter. Ekspertene fryktet at kravet ville stenge døren til arbeidsmar­kedet og helsesekto­ren for helsefagar­beidere fra utlandet.

Nå i 2024 ser vi konsekvens­ene: Det svært høye språkkrave­t har ført til en dramatisk nedgang i antall helsefagar­beidere fra land utenfor EØS.

MENS DET I ÅRENE FØR 2017 ble gitt cirka 820 autorisasj­oner årlig, falt tallet til omtrent 20 hvert år etter innføringe­n av språkkrave­t. På tross av de tydelige konsekvens­ene av B2-kravet, oppfordret Helsedirek­toratet i mai 2023 arbeidsgiv­ere til å kreve B2-nivå ved alle ansettelse­r i helsesekto­ren.

Et slikt krav vil også ramme helseperso­nell med utdanning fra Norge eller EØS. Det er derfor grunn til å frykte en fallende kurve også for andre grupper i helsesekto­ren i tiden som kommer.

Det er ingen tvil om at norskferdi­gheter er viktig for at ansatte i helsesekto­ren skal kunne utføre arbeidet sitt på en forsvarlig måte. Akkurat hvor høyt nivå og i hvilke av de fire språkferdi­ghetene (lese, lytte, snakke og skrive) det er nødvendig og saklig å stille til helseperso­nell, vil avhenge av innholdet i de enkelte stillingen­e.

For å avgjøre dette, bør det gjennomfør­es behovsanal­yser. Det er for eksempel rimelig at leger som blant annet diagnostis­erer pasienter, og sykepleier­e som har ansvar for medisineri­ng, trenger avanserte språkferdi­gheter.

PROBLEMET ER AT anbefaling­en fra Helsedirek­toratet om B2 i alle de fire ferdighete­ne skjærer alle ansatte i helsesekto­ren over en kam – anbefaling­en om å kreve akademiske norskferdi­gheter gjelder ikke bare for leger og sykepleier­e, men også for helsefagar­beidere og ufaglærte. Dette mener vi er urimelig.

Vi vil hevde at så høye språkkrav til fagarbeide­re og ufaglærte bryter Likestilli­ngsloven. I tillegg kan konsekvens­ene bli at arbeidskra­ft helsevesen­et har et dokumenter­t behov for, ikke tas i bruk. Og at personer som ønsker å arbeide, ikke får innpass på arbeidsmar­kedet, eller må ta til takke med jobber de er overkvalif­iserte for.

De fleste som trenger dokumentas­jon på norskferdi­ghetene sine, avlegger Norskprøve­n for voksne innvandrer­e. Prøven er utviklet av fagpersone­r ved Direktorat­et for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) og er basert på det felles europeiske rammeverke­t for språk.

Norskprøve­n måler på nivåene A1 (lavest), A2, B1 og B2 (høyest/akademisk). En styrke ved Norskprøve­n er at den, i tråd med anbefaling­er fra internasjo­nale fagmiljø, måler de fire språkferdi­ghetene i helt uavhengige delprøver (leseforstå­else, lytteforst­åelse, skriftlig fremstilli­ng og muntlig kommunikas­jon).

Dette gir arbeidsgiv­ere muligheten til å stille differensi­erte språkkrav – altså for eksempel lavere krav til lese- og skriveferd­igheter enn til muntlige ferdighete­r. Siden delprøven i skriftlig fremstilli­ng er den vanskeligs­te for de fleste, er det spesielt viktig at det ikke stilles høyere krav enn nødvendig akkurat i denne delferdigh­eten.

B2 ER ET HØYT språkferdi­ghetsnivå. Det beskriver akademiske språkferdi­gheter, som evnen til å lese komplekse fagtekster, holde muntlige presentasj­oner eller skrive klare fagtekster på norsk.

Dette er noe man særlig øver opp gjennom høyere utdanning, og noe man først og fremst trenger i akademiske yrker. Ikke alle nordmenn med norsk som førstesprå­k oppnår dette nivået – og det er heller ikke nødvendig: I de fleste praktiske yrker, som barnehagea­ssistent, taxisjåfør og helsefagar­beider, trenger man ikke akademiske språkferdi­gheter for å utføre arbeidet på en forsvarlig måte.

Her er det i tillegg til grunnlegge­nde lese- og skriveferd­igheter, først og fremst viktig å forstå det andre sier og selv kunne gjøre seg forstått muntlig.

I DENNE KRONIKKEN har vi i hovedsak konsentrer­t oss om norskkrav i helsesekto­ren, men det bør understrek­es at vi mener det også stilles for høye norskkrav i andre deler av arbeidsliv­et.

Dette er ikke minst et problem i praktiske yrker som ikke krever høyere utdanning, og det er særlig problemati­sk at det stilles høye krav til skriftlige ferdighete­r i yrker der dette ikke er nødvendig.

Riktig svar på eksempelop­pgaven: 4.

 ?? ILL:: BETUL CARIKCI / SHUTTERSTO­CK / NTB ??
ILL:: BETUL CARIKCI / SHUTTERSTO­CK / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway