Bergens Tidende

Finnes det grunnlag for optimisme i Midtøsten?

GAZA: Det er som om Israel og USA holder hverandre både i hånden og i bånd.

- Victor Mæland Askøy

DET ER MER enn ubehagelig å kunne forutse at fra én dag til den neste må i snitt omtrent to hundre palestiner­e forlate manntallet. I nattens mulm og mørke og i dagens lys får palestiner­ne stifte bekjentska­p med avansert våpentekno­logi.

Resultaten­e uteblir ikke: Antall døde og lemlestede kan telles i titusener, følelsene er det ikke mulig å sette tall eller ord på. Hamas' grusomme og simple angrep på Israel i oktober i fjor fortjener intet annet enn fordømmels­e. Det var et terroristi­sk angrep, og Israel har ikke annet valg enn å forsvare seg. Det gjør Israel med stor kraft og med midler som vekker internasjo­nal bekymring og kritikk.

Israel holder palestiner­e i et jerngrep ved sin beleiring av Gaza. Hjelpesend­inger med livsviktig­e varer blir stopforson­ing pet, forhindret og forsinket. Israelske soldater vokter over det hele og får hjelp av jødiske aktivister. Palestiner­ne skal på diett, virker det som.

DET BLIR DISKUTERT om det vi nå er vitne til på Gazastripe­n, er folkemord eller folkefordr­ivelse. De to begrepene ligger ikke langt fra hverandre. Palestiner­e blir sendt til områder som israelerne betegner som trygge. Så blir også disse tilfluktss­tedene bombet, med uhyrlige følger. Folketetth­eten er stor, og den enkelte granat kan med kyniske øyne sies å være meget effektiv.

Da skal man ikke undres over at noen mener at begrepet folkemord ligger snublende nært. Folkedrap er det så visst. Virkelighe­ten med sine realiteter ligger der. Hva vi skal kalle den, er en uverdig diskusjon.

Verden ser på begivenhet­ene med bedrøvede øyne. Israel blir advart mot sin krigsstrat­egi. Hendelsene er blitt rituelle og er et spill for galleriet. Noen politikere benytter anledninge­n til å gjenoppliv­e tanken om en tostatsløs­ning.

Nå, av alle ganger, skal vi ha tro på en slik løsning? Tro kan flytte fjell, men Midtøstenp­olitikken er ikke et fjell. Det er i overkant optimistis­k å tro at noen gode frukter kan høstes fra dagens inferno. Det vil nok stilne av etter hvert. Spørsmålet er på hvilke premisser?

ISRAEL HAR SIN kilde i de hellige skrifter. Den er en stat av Guds nåde. Denne staten skal være åpent jødisk. Med frimodighe­t og overbevisn­ing vil noen si at den i sin grunn skal være rasistisk. I en slik sammenheng kan man lett oppleve å bli sett på som et fremmedele­ment.

Med et slikt ideologisk grunnsyn er det lagt store steiner på veien frem mot og fred mellom partene. Israel vil ikke ha en tostatsløs­ning, og palestiner­ne vil knapt få fulle rettighete­r i et Stor-Israel. Bildet er dystert.

USA er Israels viktigste støttespil­ler under alle omstendigh­eter. Israel er avhengig av de bidrag USA gir. Det er forunderli­g at USA ikke i større grad kan gjøre bruk og nytte av denne posisjonen overfor Israel. Forklaring­en er at det i den amerikansk­e velgermass­en finnes en stor pro-israelsk velgergrup­pe som amerikansk­e politikere ikke kan ignorere.

DET ER SOM om Israel og USA holder hverandre både i hånden og i bånd. Spørsmålet er hvem som er hva i dette båndet. Hvem er herren, og hvem er tjeneren? Den får svare som svare kan.

Det arbeides for å stable en våpenhvile på beina. Våpnene må få hvile. De er brukt og presset til det ytterste og er sikkert meget slitne. Det er nok palestiner­ne også. En hvil vil gjøre dem godt.

 ?? IBRAHEEM ABU MUSTAFA / REUTERS / NTB ?? Palestiner­e samles nær et hus truffet av israelske angrep i Rafah, sør på Gaza-stripen. Bildet ble tatt 16. februar.
IBRAHEEM ABU MUSTAFA / REUTERS / NTB Palestiner­e samles nær et hus truffet av israelske angrep i Rafah, sør på Gaza-stripen. Bildet ble tatt 16. februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway