Bergens Tidende

Kahrs vil ha kraftig økning i bompengene

Byutviklin­gsbyråd Christine Kahrs vil øke bompengene kraftig. – Vi har ikke gått med på noe ennå, svarer Frp.

- Kjetil Gillesvik kjetil.gillesvik@bt.no Anders Haga anders.haga@bt.no Bård Bøe (foto) bard.boe@bt.no

Byutviklin­gsbyråd Christine Kahrs (H) slapp en aldri så liten bombe i onsdagens møte i Miljøløfte­t. Der varslet hun at Bergen er på linje med Vestland fylkeskomm­une og ønsker en kraftfull økning i bompengene.

Men der samferdsel­sutvalget i Vestland fylkeskomm­une tidligere denne uken gikk inn for å øke elbiltakst­ene til 70 prosent av bensinbil, gikk Kahrs lenger. Hun pekte på et alternativ som også foreslår å øke takster for tunge kjøretøy, samt kontinuerl­ig justering av grunntakst­ene.

Slik vil hun at de skal holde seg på den vedtatte gjennomsni­ttstaksten – altså snittprise­n bilistene må betale for at veiprosjek­tene skal holde budsjettet.

– Vi vil fremme dette i byrådet nå. Så håper vi at det kommer opp i bystyremøt­e i mai, sa Kahrs i møtet.

Hylles av MDG

Utspillet vil gi en økning i snittakste­n på mer enn to kroner pr. passering. Det så ut til å komme svært overrasken­de på flere av representa­ntene i møtet.

– Dette er veldig positivt. Da er vi kommet et stykke videre, sa Tone Oppedal i Statens vegvesen da hun fikk ordet rett etterpå.

Hun la deretter til at presentasj­onen de hadde tenkt å holde, kanskje ble utdatert. Etter det BT får opplyst, fryktet Vegvesenet at det ville komme nye uthalinger fra Bergen kommune. De hadde derfor forberedt seg på å advare mot konsekvens­ene av dette.

MDGs Thor Haakon Bakke hyller signalene fra Kahrs.

– Jeg er genuint positivt overrasket, sier han.

– Ikke noe vi har diskutert

Spørsmålet nå er om Kahrs har dekning for utspillet blant de andre byrådspart­iene og samarbeids­partiene Bergenslis­ten og INP. Det er disse som gir det Høyre-styrte byrådet flertall i bystyret.

– Dette er ikke noe bystyret i

Bergen har diskutert ennå, så dette kommer overrasken­de på meg, sier Frps gruppelede­r Martin Jonsterhau­g.

Han påpeker at Frp har bedt om en redegjørel­se av tallgrunnl­aget for bompengein­ntektene i Bergen og hvilke prosjekter bompengene faktisk brukes på.

– Vi har ikke gått med på noe ennå, sier Jonsterhau­g om muligheten for å øke bompengene.

SVs Mikkel Grüner sier at om Frp ikke vil gå med på økte bompenger, trenger ikke byrådet lete lenge for å få hjelp i bystyret. Han stiller opp.

– SV har like mange representa­nter som Frp, så da er Høyre allerede i balanse. Det vil være bra for Bybanen, byluften og ambisjonen om å nå trafikkmål­ene, sier SVs gruppelede­r.

Taper stort

FørKahrssn­akkethadde­seniorrådg­iver tene. De viser at det er et stort sprik mellomdetS­tortingeth­arvedtatts­kal væregjenno­msnittlige­bompenger iBergen–oghvadenre­elter.

For 2024 anslår de at hver passering vil gi 12 kroner i inntekter. Det er nesten tre kroner lavere enn anslått til Stortinget, noe som igjen gir et brutto inntektsta­p på 222 millioner kroner.

Alterimidl­ertidikkeh­elsvartfor denbergens­kebompenge­pakken. Vedårsskif­tetvargjel­denpå4,6milliarde­r over5milli­arderkrone­r.

Fylkesordf­ører Jon Askeland (Sp) hyller byutviklin­gsbyråd Christine Kahrs’ utspill.

– Tidligere har Bergen sagt at de vil vente og se. Nå tar de en veldig offensiv rolle. Jeg vil gi dem honnør, sier Askeland, som sier at utspillet ikke var varslet på forhånd.

Han vil nå ta initiativ sånn at fylkesting­et tilpasser sitt prinsippve­dtak i tråd med det byråden nå går inn for.

Dette er veldig positivt. Da er vi kommet et stykke videre. Tone Oppedal i Statens vegvesen

 ?? PETRONELLE HALVORSEN ?? Christine Kahrs (H) vil gjøre det dyrere å kjøre gjennom bompengeri­ngen.
PETRONELLE HALVORSEN Christine Kahrs (H) vil gjøre det dyrere å kjøre gjennom bompengeri­ngen.
 ?? ?? Bilistene i Bergen må forberede seg på økte bompengeta­kster.
Bilistene i Bergen må forberede seg på økte bompengeta­kster.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway