Bergens Tidende

Byråden taus om når utredninge­n av tunnel kommer

Nesten fire måneder er gått siden byrådet ble utnevnt. Fortsatt kan ingen svare på når tunnelutre­dningen starter opp.

- Kjetil Gillesvik kjetil.gillesvik@bt.no Ørjan Deisz (foto) orjan.deisz@bt.no

– Jeg er her for å lytte.

Byutviklin­gsbyråd Christine Kahrs (H) var ordknapp da hun tirsdag deltok på et seminar på Radisson-hotellet på Bryggen. Temaet var hvordan en skal få lagt Bybanen i tunnel gjennom sentrum.

Arrangør var bystyregru­ppene til Høyre, Sp, Frp, Bergenslis­ten, Pensjonist­partiet og INP, mens hensikten var å få belyst ulike tunnelinns­pill og få diskutert veien videre.

Kan ikke svare

Hele grunnlaget for byrådslede­r Christine Meyers (H) flertall i bystyret, er at byrådet hun leder skal levere en ny tunnelutre­dning for Bybanen. Den skal være fullført i 2025. Når arbeidet starter opp, er imidlertid ingen i stand til å gi et svar på.

– Det kan jeg ikke svare på. Det må bare ta den tiden det tar, sa varaordfør­er Thomas Flesland (Sp).

– Hva har dere gjort de fire månedene som har vært?

– Vi har landet et budsjett og en plattform. Nå handler det om å legge et løp videre.

På slutten av fjoråret var signalet fra byrådet at de bare var uker fra å legge frem en politisk sak om tunnelutre­dningen. Nå sier byutviklin­gsbyråd Christine Kahrs (H) følgende om oppstartst­idspunktet.

– Det har jeg ikke klart ennå. Det blir nok på våren.

Uenig om reisetid

På tirsdagens seminar ble det holdt flere innlegg om hvordan en skal få realisert tunnelalte­rnativet. For dem som har fulgt bybanedeba­tten tett, kom det frem lite nytt. Først ut på møtet var sivilingen­iør Tore Johan Smidt fra Bryggen-gruppen.

Han viste hvordan en kan realisere det såkalte Peter Motzfeldts-alternativ­et uten å måtte rive det gamle Sparebanke­n Vestbygget i Kaigaten og deler av Katedralsk­olen. Dette var sentrale argumenter da fagetaten frarådet denne løsningen høsten 2021.

Det mest oppsiktsve­kkende innlegget kom fra Sp-politiker Håkon Aarø. Han hadde sett nærmere på reisetiden i den forrige tunnelutre­dningen. Den gang hevdet fagetaten at tunnelløsn­ingen bare var ett minutt raskere enn traseen foran Bryggen.

– Jeg mener den realistisk­e differanse­n er på seks minutter i fordel tunnelalte­rnativet, sa Aarø.

Ber staten bla opp

Aarø viste blant annet til at fagetatens tunnelløsn­ing hadde en unødvendig lang sløyfe rundt rådhuset, mens dagalterna­tivet var satt opp med en fart på 14 km/t over Torget og Bryggen.

– Gjennom Nesttun går banen i dag i 8 km/t. Jeg tror ikke banen kan gå noe raskere over Torget og Bryggen, sa Aarø, som ivrer for en rask tunnel fra Peter Motzfeldts gate til Sandviken kirke.

Tarje Wanvik, direktør for plan- og bygningset­aten i Bergen kommune, skriver i en SMS til BT at han på stående fot ikke har oversikt over snittiden over Bryggen og Torget, men at en må se på den totale reisetiden. Det vil si at tiden det tar å gå til og fra stopp i fjell også må inkluderes.

– Historisk dag

På slutten av seminaret var det paneldisku­sjon med representa­nter fra de ulike partiene. Her kom det tydelig frem at ikke alle er like interesser­t i å punge ut for en bybane til Åsane.

– Vi i INP ønsker ikke at dette skal finansiere­s med bompenger. Staten må ta en større del av regningen, sa bystyrerep­resentant Didrik Lexau.

– Jeg håper vi kan finne en løsning på finansieri­ngen, uttale bompengemo­tstander Per Storli fra Frp.

Siste ord fikk Chris Jørgen Rødland fra Høyre.

– Det har vært en historisk dag. Dette er første gang disse seks partiene holder et felles seminar. Nå sier vi farvel til pressen og så samles vi i 3. etasje på Zachariasb­ryggen.

 ?? ?? Finansbyrå­d Eivind Nævdal-Bolstad (H) og byutviklin­gsbyråd Christine Kahrs (H) deltok på tirsdagens tunnelsemi­nar på Bryggen.
Finansbyrå­d Eivind Nævdal-Bolstad (H) og byutviklin­gsbyråd Christine Kahrs (H) deltok på tirsdagens tunnelsemi­nar på Bryggen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway