Bergens Tidende

– Bidragene er lavere enn på mange år

FNs nødhjelpss­jef lover drøyt 1 milliard kroner til sju glemte kriser i Afrika, Latin-Amerika og Midtøsten, men erkjenner at behovene er langt større.

- NTB-Nils-Inge Kruhaug

Krigsherje­de Kongo, Sudan og Syria får mest, drøyt 200 millioner kroner hver, og pengene hentes fra FNs sentrale nødhjelpsf­ond (CERF).

Tsjad, som har tatt imot over en halv million flyktninge­r fra nabolandet Sudan, får drøyt 150 millioner kroner, mens Niger får 100 millioner, Libanon 90 millioner og Honduras 60 millioner kroner.

Selv om det til sammen er snakk om over 1 milliard kroner i bistand til de syv landene, er den samlede overføring­en fra CERF mindre enn på mange år, opplyser FNs nødhjelpss­jef Martin Griffiths.

Bidrar mindre

FNs medlemslan­d bidro i fjor med mindre penger til nødhjelpsf­ondet enn på fem år, til tross for at det samlede behovet for nødhjelp nå er større enn noensinne.

I fjor bisto CERF 250 million mennesker som var rammet av krig, naturkatas­trofer og andre kriser. Fondet ba da om over 590 milliarder kroner, mer enn noensinne, men fikk under 40 prosent av dette fra FNs medlemslan­d. Det resulterte i at mange av dem som trengte hjelp, måtte klare seg uten.

– Bidragene til CERF er nå lavere enn på mange år, og nødhjelpsf­ondets livreddend­e arbeid står derfor overfor en alvorlig utfordring, sier Griffiths.

– Det er nå viktigere enn noensinne at medlemslan­dene bidrar til full og riktig finansieri­ng, sier han.

Påminnelse

CERF åpner pengesekke­n to ganger i året. Forrige gang var i september i fjor da drøyt 1,3 milliarder kroner ble overført til kronisk underfinan­siert humanitær innsats i Afghanista­n, Bangladesh, Burkina Faso, Kamerun, Den sentralafr­ikanske republikk, Haiti, Malawi, Mosambik, Myanmar, de okkuperte palestinsk­e områdene, Uganda, Venezuela og Jemen.

I år ligger behovene for nødhjelp an til å bli langt høyere enn på mange år, uten at CERF vil være i stand til å dekke dem.

– Den nye nødtilførs­elen av midler vil bidra til å oppretthol­de livreddend­e humanitær støtte til mennesker som står overfor verdens verste kriser, understrek­er Griffiths.

– Det er en påminnelse om CERFs avgjørende rolle i en tid med enorme behov og kronisk underfinan­siering av humanitære appeller, sier han.

Det er nå viktigere enn noensinne at medlemslan­dene bidrar til full og riktig finansieri­ng. Martin Griffiths, FNs nødhjelpss­jef

Rekordmang­e kriser i verden trenger vi at enda flere land bidrar til fondet og svarer på de enorme nødhjelpsa­ppellene. Anne Beathe Tvinnereim, utviklings­minister

Norsk bidrag

Utviklings­minister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) understrek­er hvor viktig CERFs rolle er.

– FNs nødhjelpsf­ond er et viktig verktøy for Norge for å sikre hjelp til de krisene som sjelden når nyhetsover­skriftene, land som Kongo, Honduras og Sudan, sier hun.

Norge finansiere­r ifølge Tvinnereim 10 prosent av fondet.

–Medrekordm­angekriser­iverden tilfondeto­gsvarerpåd­eenormenød­hjelpsappe­llene,sierhun.

– Men mest av alt trenger vi løsninger på de mange konflikten­e som fører til ufattelige lidelser, sier Tvinnereim.

 ?? AP / NTB ?? FN anslår at minst 114 millioner mennesker i verden er på flukt fra sine hjem, og blant dem er det over 50 millioner barn. Behovene for nødhjelp er enorme. Disse har flyktet fra Øst-Kongo der militsgrup­per herjer.
AP / NTB FN anslår at minst 114 millioner mennesker i verden er på flukt fra sine hjem, og blant dem er det over 50 millioner barn. Behovene for nødhjelp er enorme. Disse har flyktet fra Øst-Kongo der militsgrup­per herjer.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? MOHAMMAD GHANNAM/MSF/HANDOUT VIA REUTERS / NTB ?? Tsjad, som har tatt imot over en halv million flyktninge­r fra nabolandet Sudan, får drøyt 150 millioner kroner fra FN.
MOHAMMAD GHANNAM/MSF/HANDOUT VIA REUTERS / NTB Tsjad, som har tatt imot over en halv million flyktninge­r fra nabolandet Sudan, får drøyt 150 millioner kroner fra FN.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway