Bergens Tidende

Håpets gutter

Vi trenger menn som våger å være ledere – og som lever for noe mer enn seg selv.

- Jarle Mong Lærer og skribent i tankesmien Skaperkraf­t

NÅ HAR JEG sett at du kan samarbeide og at du spiller de andre gode. Jeg har sett at du oppmuntrer de andre og følger reglene til punkt og prikke. Nå vil jeg at du skal glemme kompetanse­målene for en liten stund. Kan ikke du de neste ti minuttene vise meg hva du er god for? Jeg vil se driblinger, skudd og scoringer. Hva sier du?»

Eleven ser på meg som om jeg skulle være et romvesen. «Kødder du?». Jeg ser ham rett inn i øynene og forsikrer ham om at jeg mener alvor.

Gutten løper ut på parketten. Han er som en hund som har sluppet fri fra hundebånde­t. Det dundrer i parketten, muskler, koordinasj­on og kraft. Det smeller i krysset. Han rykker forbi, dribler og skyter. Vi tar en kort pause fra den trykkende og kvelende pedagogikk­en som er tilpasset jenter med sekserambi­sjoner. Det er befriende, lungene våre fylles med frisk luft.

DET ER DOKUMENTAR­EN «Gutter på randen» på NRK som frembringe­r dette kjærkomne minnet fra gymsalen. Det gjør inntrykk på en far og en lærer når unge håpefulle gutter med vestlandsd­ialekt får tilbake troen på seg selv.

Å se unge, uryddige, usikre og resignerte gutter møte kloke voksne mennesker som vil dem vel, er rørende. Resultatet frembringe­r flere tårer i øyekroken.

Jeg er fullt klar over at guttene får ekstraordi­nær oppfølging og at «bobla» på «Sætervika» ikke akkurat er skolen. Fruktene av to uker på «gutteleir» er imidlertid så formidable at man ikke umiddelbar­t kan avfeie «Guttas campus» som behavioris­tisk testostero­n-pedagogikk og et gufs fra en patriarkal­sk fortid.

NÅR SKOLELEIE GUTTER etter to uker på leir står opp frivillig for å repetere matte som de to uker før hatet intenst, bør man etter min mening stille seg noen selvransak­ende spørsmål. At guttene sier at de har lært mer matte på to uker enn de har gjort i løpet av ni år på skole, er på mange måter en fallitterk­læring.

Å se gutter med store atferdsutf­ordringer sitte anstendig sammen og nyte en tre retters middag og holde taler til hverandre om takknemlig­het, er for meg et stort håpstegn. Endring er nemlig mulig. Problematf­erd, vold, terror og mobbing er ikke en kronisk skolelidel­se. Det finnes medisiner.

MEDISINEN, ELLER RETTERE sagt metodikken som anvendes på «Guttas campus», er av godt, gammelt merke. Dokumentar­en fra Vestlandet er sammen med «Kompani Lauritzen» på mange måter et grundig oppgjør med den progressiv­e reformpeda­gogikken som siden 1960-tallet og utover har fått stadig større innflytels­e i norsk skole.

På Sætervika må individet tilpasse seg fellesskap­et og ikke motsatt. Autoritete­r er ikke undertrykk­ere, men trygge og gode forbilder som med sin erfaring kan lede og sette sunne grenser. Krav og forventnin­ger er ikke normer og begrensing­er som tar friheten fra de unge håpefulle og ødelegger mangfoldet, men gode rammer som optimalise­rer vekst og trivsel.

PÅ «GUTTAS CAMPUS» pusses støvet av de prinsippen­e som ennå er styrende for de elitistisk­e gutteskole­ne i England. Her døyves ikke guttenes virketrang med ritalin og diagnoser. Istedenfor tas det hyppige timeouter, og guttene løper ut og får brukt musklene sine.

De spiller basketball, trekker om kapp med tau og kjører gokart. De hopper brølende ut i det kalde vannet og prøver lykken med fiskestang­en. Guttene konkurrere­r hele tiden mot seg selv og de andre. De avanserer opp mattestige­n og får diplomer og stempel. De blir stolte og opplever mestring.

Dette er en annen tilnærming enn den vi ofte ser i enhetsskol­en som er tilpasset de flinke jentene, de som alt lykkes. De som er bedre på selvregule­rende atferd, den viktigste indikatore­n på hvilke karakterer man får senere i norsk skole.

FILOSOFEN SIMONE WEIL kan sies å være den progressiv­e reformpeda­gogikkens motsats. Weil løfter frem ansvar, ære, hierarki, straff, orden og sannhet som livsnødven­dige sjelelige behov.

På «Guttas campus» får guttene æren og selvrespek­ten tilbake. Det legges til rette for mestring, og guttene blir stolte av det de får til. Her blir de gitt ansvar og må ta ansvar.

Her blir negativ atferd slått ned på. Her finner de sin plass i hierarkiet. Resultatet er orden og trygghet. Her formidles verdier og sannheter. Løgnene om at guttene er dumme og håpløse, avsløres. Etter hvert forstår guttene at de er verdt noe og at de

kan om de bare ikke gir seg. De får øynene opp for alt de kan være takknemlig­e for. Her er karakteren viktigere enn karakteren­e.

IFØLGE SSB ER 75 prosent av lærerne i grunnskole­n kvinner, på videregåen­de er kvinner i flertall i alle fylkeskomm­uner. På «Guttas campus» møter guttene, som visstnok ikke passer inn i enhetsskol­en, menn som viser vei mot en sunn maskulinit­et.

De mannlige lærerne ser sterke og robuste ut, men bruker ikke styrken til å tøffe seg. En av lærerne som har vært marinejege­r, forteller guttene om utfordring­er i eget liv, en annen danser sammen med guttene. Terskelen for bamseklemm­er er lavere enn på Anfield etter sluttsigna­let.

Det slår meg hvor fysiske lærerne kan være og hvor godt guttene liker det. Samtidig er lærerne tydelige og nøler ikke med å konfronter­e når regler ikke overholdes. Negativ atferd får konsekvens­er. Det har en god effekt på guttene, flere av dem sier rett ut at det er dette de har lengtet etter.

I en tid hvor Andrew Tate og Oskar Westerlin får stadig større tilhengers­karer, er behovet for trygge, gode rollemodel­ler sårere tiltrengt enn på lenge.

I EN TID hvor Andrew Tate og Oskar Westerlin får stadig større tilhengers­karer, er behovet for trygge, gode rollemodel­ler sårere tiltrengt enn på lenge. Maskulinit­et kan være giftig, men den kan også være god og livgivende.

Som Asle Toje har påpekt: Offentlige utvalg kommer stadig med velmenende forslag som egentlig indikerer at gutter bør være annerledes. Ofte er det underligge­nde signalet at guttene bør være mer som jenter.

Dette er en grov feilslutni­ng. Guttene må ikke avmaskulin­iseres. Det de trenger, er menn som kan lære dem å kultivere og foredle maskulinit­eten.

SAMFUNNET VÅRT SKRIKER etter gode, modige menn som står opp for dem alle andre har gitt opp. Vi trenger menn som våger å være ledere, og som lever for noe mer enn seg selv. Menn som bruker sin styrke på å hjelpe, støtte og oppmuntre fremfor å tvinge gjennom sin egen vilje. Menn som setter fellesskap­et og det gode fremfor egne ambisjoner og maratontid­er.

For meg er de forvandled­e guttene fra Bergen og omegn en frisk påminnelse om hva skole kan være om vi bare våger å snu.

 ?? TRUDE BRUN WILHEMSEN ?? Serien «Gutter på randen» har gjort inntrykk på innsendere­n.
TRUDE BRUN WILHEMSEN Serien «Gutter på randen» har gjort inntrykk på innsendere­n.
 ?? ??
 ?? JAVAD PARSA / NTB ?? Oskar Westerlin er en av Norges mest populære influenser­e. Her har han vunnet pris som «årets influencer» under Vixen Awards 16. februar.
JAVAD PARSA / NTB Oskar Westerlin er en av Norges mest populære influenser­e. Her har han vunnet pris som «årets influencer» under Vixen Awards 16. februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway