Bergens Tidende

Bergen kommune vil avskaffe eksamen og nasjonale prøver

Opposisjon­en gjorde om på byrådets innstillin­g. – Tydelig signal på at vi vil vekk fra Høyre-skolen, sier Aps Even Sørland.

- Linda Hilland linda.hilland@bt.no Kristin Jansen kristin.jansen@bt.no

Bergen kommune ønsker radikale endringer i vurderinge­n av elevene i grunnskole­n.

Det kommer frem i en fersk høringsutt­alelse. Utvalg for barnehage, skole og idrett går blant annet inn for å avskaffe: Eksamen for tiendeklas­singene

Nasjonale prøver Kartleggin­gsprøver for førsteklas­singene Høringsutt­alelsen ble vedtatt etter at en samlet opposisjon (Ap, Rødt, SV, MDG) gjorde om på den opprinneli­ge innstillin­gen fra byrådet.

Skolebyråd Daniel Hägglund (Frp) er nemlig tydelig på at han ikke ønsker å avskaffe verken eksamen, nasjonale prøver eller kartleggin­g av de yngste.

– Skolene har plikt til tidlig innsats. Derfor trenger vi kartleggin­gsprøver. Det er et målepunkt for å gi eleven best mulig faglig oppfølging. Dette er ikke en prøve i tradisjone­ll forstand. Elevene skal jo ikke pugge hjemme i forkant, sier skolebyråd­en.

Freder eksamen

På samme måte mener han at de nasjonale prøvene er et viktig middel for å finne ut hvor elevene står faglig.

– Når det gjelder de nasjonale prøvene, ønsker vi å se på kvaliteten og vurdere endringer. Men akkurat nå har vi ikke et fullgodt alternativ til dagens ordning.

Utvalget for kvalitetsu­tvikling i skolen er oppnevnt av regjeringe­n og skal gå gjennom bruken av prøver og krav til rapporteri­ng i skolen.

I slutten av januar la utvalget frem en delinnstil­ling. Det er denne delinnstil­lingen Bergen kommune nå uttaler seg om.

Kunnskapsm­inister Kari Nessa Nordtun avviser at hun ønsker å avvikle eksamen og de nasjonale prøvene.

Skolebyråd Daniel Hägglund er tydelig på at opposisjon­en står fritt til å gjøre endringer i høringsutt­alelsen slik de har gjort. Samtidig mener han at de ikke har tatt inn over seg rådene fra fagetaten i kommunen, som anbefaler å beholde tradisjone­lle vurderinge­ne.

– Heller ikke Utdannings­forbundet ønsker å avvikle eksamen i grunnskole­n, sier han.

– Prøvene må utvikles

Even Sørland (Ap) er leder for utvalg for barnehage, skole og idrett. Han er glad opposisjon­en (Ap, MDG, Rødt og SV) fikk endret byrådets innstillin­g på flere punkter.

– Våre uttalelser er et tydelig signal på at vi vil vekk fra Høyreskole­n med mye testing og karakterpr­ess.

Han viser til at Solberg-regjeringe­n har gjennom flere år gjenbare nomført kartleggin­gsprøver for første trinn og nasjonale prøver.

– Pisa-undersøkel­sen viser at Høyre-skolen har mislyktes, sier han.

Selv om kunnskapsm­inister Nordtun avviser at hun ønsker å avvikle de nasjonale prøvene, tror Sørland at hun er enig i at de må utvikles.

– Det er dagens nasjonale prøver som må avvikles. Forslaget handler om å utvikle prøver som gir støtte til lærernes faglig-pedagogisk­e arbeid. Prøvene må ikke brukes som styringsin­formasjon. Jeg er sikker på at Nordtun vil høre på våre innspill, sier han.

– Eksamen vil bli overflødig

Sørland sier at når det gjelder eksamen i grunnskole­n, er det ikke snakk om å avvikle denne nå.

– Vi må først få på plass en bedre struktur for standpunkt­karakter. Skolen trenger et bedre system for en helhetlig vurdering av elevenes kunnskap. For eksempel gjennom en mappevurde­ring. Får vi etablert en slik ordning, sier ekspertutv­alget at eksamen vil bli overflødig, sier han.

Sørland mener også at kartleggin­gsprøver for første trinn er altfor tidlig.

– Prøvene skaper et unødvendig prestasjon­spress på seksåringe­n. Det kan skade både lærevilje og motivasjon. Det er bedre med frivillige prøver på andre trinn, og deretter videreutvi­kle obligatori­ske prøver for tredje trinn, sier han.

 ?? TOR HØVIK (ARKIV) ?? Ap-politiker Even Sørland mener det er riktig å droppe nasjonale prøver i skolen slik de fungerer nå.
TOR HØVIK (ARKIV) Ap-politiker Even Sørland mener det er riktig å droppe nasjonale prøver i skolen slik de fungerer nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway