Bergens Tidende

MDG vil «straffe» oppdretter­e som har høy dødelighet

Fiskerimin­isteren vurderer å se på dødelighet ved oppdrettst­illatelser, men avventer stortingsm­elding. – Fortsatt skal det gå vinter og vår uten bedring, sier MDG.

- Camilla Knudsen camilla.knudsen@e24.no

MDGs Rasmus Hansson ser akutt behov for tiltak for å bedre den rekordhøye dødelighet­en i norsk lakseoppdr­ett.

– Mens man venter på at bedring skal komme av seg selv, har man havnet i en hårreisend­e situasjon. Nå er det nødvendig å komme til et akseptabel­t nivå innenfor dyrevelfer­dsloven, sier han til E24.

– Oppdretter­ne må ta konsekvens­ene av at de ikke har bidratt til det, tilføyer han, men understrek­er at regjeringe­n har sluttansva­ret.

MDG foreslår derfor at produksjon­svolumene hos de store oppdretter­ne kuttes markant ved dødelighet over fem prosent.

Dødelighet­en i norsk oppdrett steg til rundt 65 millioner laks i fjor. Det tilsvarer et snitt på 15–16 prosent, med opptil 27 prosent enkelte steder, ifølge Havforskni­ngsinstitu­ttet (HI).

HI mener oppdretter­ne fint kan komme ned i fem–ti prosent dødelighet. Norges største oppdretter, Mowi, mener derimot det er urealistis­k i dag. Salmar, som er nest størst, ser det som fullt mulig.

– Det vi foreslår er en prinsipiel­l ordning, eventuelt med en overgangso­rdning slik at det ikke bare blir enda mer utsettelse­r og uthuling. Det må settes politisk realitet bak dette raskt, sier Hansson.

– Noe vi vurderer

MDG-politikere­n synes det er skremmende hvis også den nye fiskerimin­isteren lar dette være opp til oppdrettsn­æringen, og ikke selv tar ansvar.

E24 har forelagt MDGs kritikk og forslag for fiskerimin­ister Cecilie Myrseth (Ap), som svarer på e-post via kommunikas­jonsrådgiv­er.

– Oppdrettsn­æringen er underlagt strenge krav, kontroll og uanmeldte tilsyn. I ytterste konsekvens kan myndighete­ne trekke tilbake oppdrettst­illatelser, dersom det er grunnlag for det, skriver hun.

Hva «ytterste konsekvens» betyr i praksis, får E24 ikke noe svar på.

Ministeren er imidlertid enig i at dagens tillatelse­ssystem ikke løser alle utfordring­ene knyttet til velferd, biosikkerh­et og miljø.

– Jeg har ambisjoner om å få på plass et enda bedre regelverk, skriver hun.

Samtidig vil hun ikke forhaste seg.

– MDG foreslår at vi bare skal lappe på det systemet vi har. Jeg tror ikke det er en god løsning. Vi må se på hele tillatelse­ssystemet samlet, skriver hun.

Myrseth opplyser at regjeringe­n er godt i gang med dette og vil komme med en egen havbruksme­lding.

– Dyrevelfer­dsmeldinge­n og havbruksme­ldingen er to viktige prosesser som vil få betydning for næringen i årene som kommer.

– Det å se på et tall for dødelighet er noe vi vurderer, skriver hun.

– Tar regjeringe­n noe ansvar for at oppdretter­ne har fått drive på med en dødelighet som noen steder er oppe i 27 prosent?

– Det er næringens ansvar å følge reglene, og ta vare på fisken, skriver Myrseth.

Hansson synes det er lite tillitvekk­ende at Myrseth bare venter på den kommende dyrevelfer­dsmeldinge­n. Han peker på at en stortingsm­elding er en samling synspunkte­r, og ikke konkrete tiltak og forskrift som oppdretter­ne blir nødt til å rette seg etter.

– Situasjone­n er akutt og har vart lenge. En melding kan bli bare enda en bekreftels­e på at det fortsatt skal gå vinter og vår uten bedring, sier han.

– Billig utpressing

– Ønsker ikke MDG at de norske oppdretter­ne får vokse mer?

– Næringen har vokst for mye på bekostning av dyrevelfer­den. Det kan ikke være en rettighet for næringen å få vokse uansett konsekvens­er og uten å forholde seg til dyrevelfer­dsloven, svarer Hansson.

Loven krever at «dyreholder skal påse at driftsform­er, metoder, utstyr og tekniske løsninger som brukes til dyr, er egnet til å ivareta hensynet til dyrenes velferd» .

Det settes derimot ingen konkrete krav til dødelighet­snivået, men de aller fleste er enige om at dødelighet­en nå er for høy, inkludert bransjen selv.

Hansson påpeker at det er både teknologis­k og økonomisk gjennomfør­bart å få dødelighet­en ned mot fem prosent, og berømmer Salmar for å bekrefte det.

– Vi er teknologin­øytrale, så får det være næringens jobb å finne den teknologie­n som funker slik at næringen klarer å drive i sjøfasen uten velferdspr­oblemer.

– For når Salmar kan, så kan Mowi og resten av næringen også. De har muskler og teknologi til å ta konsekvens­ene av problemene de selv har skaffet seg ved å vokse for fort.

– Hva med konsekvens­ene for arbeidspla­sser langs kysten hvis det blir mange år med nedgang i produksjon­en på grunn av dette?

– Sånne trusler fra næringen synes jeg er sterk kost, noe som politikere overhodet ikke må høre på. Det er billig utpressing.

Vil premiere med vekst

MDG vil også stimulere til mer bærekrafti­g vekst. Partiet foreslår derfor å endre innretning­en på produksjon­savgiften for å premiere mer bærekrafti­g drift, med lave utslipp, null rømninger og uten utslipp av lus.

I tillegg vil MDG innføre en miljøfleks­ibilitetso­rdning som gir mulighet for å øke produksjon­en innenfor eksisteren­de oppdrettst­illatelser, «hvis økningen skjer med konverteri­ng av åpne merder til produksjon­steknologi som sikrer null rømming, null utslipp av lakseluseg­g og/eller lakselusla­rver og oppsamling av avfall».

– Vi synes oppdrett er en veldig viktig næring, men det er en næring som har klart å tilta seg ekstremt mye areal og påvirkning uten å bli stilt høye nok krav til, sier Hansson.

MDGs forslag skal i løpet av de nærmeste månedene behandles i næringskom­iteen på Stortinget.

Næringen har vokst for mye på bekostning av dyrevelfer­den. Rasmus Hansson, MDG

 ?? MARITA AAREKOL (ARKIV) ?? – Næringen har vokst for mye på bekostning av dyrevelfer­den, sier Rasmus Hansson i MDG.
MARITA AAREKOL (ARKIV) – Næringen har vokst for mye på bekostning av dyrevelfer­den, sier Rasmus Hansson i MDG.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway