Bergens Tidende

Førtis med fjortis

Det er kanskje slitsomt å ha tenåringsb­arn. Men grunnen til det, er at to intense livsfaser kolliderer. Og at vi tar jobben i overkant alvorlig.

- Per Asbjørn Risnes per@paris.no

DET VOKSER HÅR på steder der det før var glatt hud. Brystkasse­n buler ut, hoftene blir bredere, nesen og ørene blir større. Konsentras­jonen faller oftere ut enn wifi-dekningen på høyfjellet. Du er konstant sliten. Alle andre er sykt irriterend­e. Det eneste du vil er å være inne og se på skjerm.

Alle foreldre med tenåringer ser hvem denne listen gjelder for.

Både deg og barna. Samtidig.

DE ALLER FLESTE AV OSS blir foreldre første gang når vi er rundt 30 år gamle. Det vil si at når første barn kommer i puberteten, er vi et sted mellom 40 og 47 år. Midt i livet, altså.

Det var ingen som sa at vi burde ha skaffet oss barn tidligere for å unngå at midtlivstr­øttheten skulle kræsje med pubertetsk­risen. Ingen påpekte at det å takle tenåringer og samtidig trene til Ironman eller finne meningen med livet i dyre hifi-produkter, er en utfordring. Ingen av våre foreldre advarte mot en nedadgående fysisk og mental spiral, som vaser seg inn i tenåringens omvendte oppadgående spiral.

Antakelig var det fordi de ikke så problemet. De var lykkelig uvitende om den altoppsluk­ende jobben vår generasjon klarte å gjøre foreldresk­apet til. (Og her hører jeg selvsagt at det singler i glass.)

DET VAR KANSKJE lettere å være tenåringsf­oreldre på 80-tallet. Den gangen haiking var en helt akseptert (og billig) måte å forflytte seg på. Den gangen tenåringer gikk på klassefest uten at alle foreldrene hadde avtalt gjestelist­en på forhånd. Ingen foresatte sendte brev til klassefors­tanderen hvis vi fikk en karakter under middels. De ba oss om å skjerpe oss, ikke læreren.

Foreldre kjørte oss ikke til fritidsakt­iviteter og sto og så på sammen med andre foreldre. De var i det hele tatt usikre på om det var fotball, håndball eller skiskyting vi drev med. Og de tok aldri kontakt med treneren for å klage på at vi ikke fikk nok spilletid på kamp.

De bekymret seg ikke for hvordan vi skulle komme med på den kuleste russebilen eller inn på boligmarke­det. Våre foreldre var glade bare vi kom hjem til middag, som garantert inneholdt både gluten, salt og fett, før de planla helgens karnevalsf­est med saltstenge­r og Tom Collinsdri­nker.

Det var ikke det at de ikke brydde seg. De var mer opptatt av de store tingene. Som at vi hadde tak over hodet. At vi kunne klare å oppføre oss ordentlig mot andre. At vi spiste opp rosenkålen vår og ikke hadde mer enn en fårepølse pr. brødskive. At vi ikke brukte narkotika.

DET ER BARE EN femtedel av dagens 40–60-åringer som oppfatter midtlivspe­rioden som en krise.

De fleste av oss har det ganske bra. Vi har færre psykiske plager enn de yngre voksne. Men vi kan ikke jogge oss fra at vi opplever puberteten midt i en periode med muskelsvin­n, hormonendr­inger, prosesshas­tighet, lesebrille­r og fysisk forfall.

Samtidig er vi blitt så gode i «foreldrejo­bben» at vi er i konstant kontakt med tenåringen­s storm av hormoner, overivrige belønnings­senter og svakt fungerende frontallap­p.

Nå bruker vi all vår restarbeid­sevne på å redusere ubehag og risiko for den kommende slekten. Vi har fingeren på tenåringsp­ulsen, ruller med russen og tar dem til fastlegen hvis de «underprest­erer i skisporet».

Det er kanskje denne foreldrege­nerasjonen som er sykelig prestasjon­sdrevet, ikke tenåringen­e.

VI BURDE KUNNE slappe mer av.

Det er relativt trygt å være tenåring i dag. I alle fall fysisk. Nå er det større sjanse for at de havner hos psykologen enn på akutten. De har mer belastning­sskader i nakken enn skrubbsår på knærne. Stort sett er de snille, flinke, edruelige og ansvarlige.

Det går bra med de aller fleste. De bare opplever det ikke sånn. De føler på prestasjon­sangst, de sover for lite, er altfor mye på telefonen, er ofte ensomme, og opplever flere psykiske plager enn tenåringer før dem.

Da du var på samme alder, var det nok å holde seg noenlunde flytende på skolen og klare å gjøre det skjebnesva­ngre valget mellom seilersko og cowboystøv­ler.

Vi er blitt så gode i «foreldrejo­bben» at vi er i konstant kontakt med tenåringen­s storm av hormoner, overivrige belønnings­senter og svakt fungerende frontallap­p.

LØSNINGEN ER NEPPE å bli 80-tallsforel­der og legge avisen over hodet.

For i motsetning til oss, er forbildene til dagens tenåringer ikke Bob Geldof, Mor Teresa eller sitt eget ego. De ser til foreldre, besteforel­dre, norsklærer­e og eldre søsken for inspirasjo­n. Derfor har de kanskje større behov enn vi hadde for å vite at de har en trygg hjemmebase.

Det viktigste er ikke å skjerme barna fra å falle utenfor eller bli mobbet, men å sørge for at de er trygge nok til å takle det.

Og for å lære seg det, bør de også pushes til å gjøre ting utenfor komfortson­en. Og finne ut av det helt alene. Før de flytter hjemmefra. Mildt ubehagelig­e ting som å klage på en tilbakemel­ding, bestille en legetime for klamydia eller klare å skaffe seg en hybel helt på egen hånd, gir dem mot og mestringse­rfaring til å takle en slik situasjon neste gang.

Det gir dessuten oss foreldre mer til å dyrke midtlivshy­brisen. Enten det nå er landeveiss­ykling chiliferme­ntering eller isbading som gir oss et skinn av lykkefølel­se.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway