Bergens Tidende

Kode-bråket: – Uholdbart arbeidsmil­jø

De tillitsval­gte på Kode sier at mange vurderer å søke sluttpakke.

- Ørjan Nilsson orjan.nilsson@bt.no

Det er mye med Kode om dagen.

16 millioner kroner skal kuttes og alle ansatte har fått tilbud omsluttpak­ke somde må bestemme seg innen fredag for omde vil søke på.

Museet må kutte mellom syv og ni årsverk i 2024.

– Uholdbart arbeidsmil­jø

Mandag ettermidda­g snakket BT med de to tillitsval­gte på huset, Sofia Paulusma i Forskerfor­bundet ogMette Nikoline Bolkan i Delta.

– Si litt omsluttpak­keprosesse­n så langt.

– Arbeidsgiv­er har lykkes med å skape inntrykk av en akutt krise, og i kriser er folk som kjent villige til å ta høy risiko. Som for eksempel å risikere arbeidsled­ighet. Midt i krisen oppleves sluttpakke­ne somet fordekt og dårlig «tilbud». I realiteten luker de ansatte ut seg selv, og ledelsen får velge hvemsomfår lov å bli og hvemde ønsker å la gå. Hvemav oss kan unnværes, er det selvsagtma­nge somtenker nå.

– Får deremange henvendels­er fra ansatte somvurdere­r å søke sluttpakke?

– Som tillitsval­gte har vi kjennskap til at mange vil søke sluttpakke. Dette på grunn av et uholdbart arbeidsmil­jø over tid, sier de.

Kode-direktør Petter Snare sa dette til BT 15. februar:

– Arbeidsmil­jø. Det blirmin viktigste prioritet fremover.

– Mistillit

Paulusma og Bolkan forteller at mange ansatte har uttrykt at de har liten tillit til direktør, og styreleder Anne-Grete Strøm-Erichsen, som har erklært sin tillit til Snare.

– Dette etter mange år med stor slitasje på de ansatte og åpenbar manglende økonomisty­ring somnå fører nedbemanni­ng.

De tillitsval­gte sier at det samtidig er ille for de ansatte sombestemm­er seg for å bli.

– Kjære kolleger vil forsvinne og med dem uerstattel­ig kompetanse innenmusik­k og kunst. Ikkeminst innsikt opparbeide­t gjennom mange år påKodes, og dermed Bergens, enestående samling av kunst, kunsthåndv­erk, komponisth­jem og design, legger de til.

– Situasjone­ner trist

Kode-direktør Snare svarer følgende på uttalelsen fra de tillitsval­gte om uholdbart arbeidsmil­jø vedmuseet:

– Jeg er klar over at presset mot de ansatte har vært stort, og arbeidsmil­jøet er min hovedprior­itet nå og i lang tid fremover. Vi er uenige i beskrivels­en av vår økonomisty­ring. Kode har en krevende økonomisk situasjon og vårt oppdrag, i ledelsen og styre, er å gjøre tiltak for å ivareta en forsvarlig drift avmuseet, sier han.

Om kritikken rundt sluttpakke­ne fra de tillitsval­gte kommentere­r han:

– Somdel av tiltakene tilbyr vi frivillige sluttpakke­r til alle ansatte, dette for å ha en åpen prosess og unngå oppsigelse­r. Situasjone­n er trist og vanskelig for de ansatte, og det har jeg stor forståelse for.

BT har forsøkt å komme i kontaktmed­Kode-styreleder Anne-Grete Strøm-Erichsen i denne saken – uten å lykkes.

 ?? RUNE SÆVIG (ARKIV) ?? Kode-direktør Petter Snare før allmøtet 26. januar hvor han fortalte at det skulle spares 16 millioner kroner.
RUNE SÆVIG (ARKIV) Kode-direktør Petter Snare før allmøtet 26. januar hvor han fortalte at det skulle spares 16 millioner kroner.
 ?? PETRONELLE HALVORSEN (ARKIV) ?? Fredag går fristen for de Kode-ansatte som vil søke sluttpakke ut.
PETRONELLE HALVORSEN (ARKIV) Fredag går fristen for de Kode-ansatte som vil søke sluttpakke ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway