Bergens Tidende

Må fortsatt vente på tunnel i Åsane

Selv når flertallet på Stortinget er enige, betyr det lite. Solberg-regjeringe­ns løfte om byggestart for Nordhordla­ndstunnele­n innen 2027 blir det i alle fall ikke noe av.

- Kjetil Gillesvik kjetil.gillesvik@bt.no Ørjan Deisz (foto) orjan.deisz@bt.no

Det var historien som begynte dårlig, men endte godt.

I alle fall ble det presentert slik i 2021.

For først fant ikke regjeringe­n plass til ny tunnel mellom Vågsbotn og Klauvanese­t da de la frem sin nasjonale transportp­lan.

Så sa daværende statsminis­ter Erna Solberg (H) at prosjektet helt nord i Bergen var vraket fordi det manglet lokal støtte. Uttalelsen skapte raseri.

– Dette stemmer ikke i det hele tatt, og om statsminis­teren sa det, er det en stor provokasjo­n, raste daværende byrådslede­r Roger Valhammer (Ap).

– Her må man rydde opp, fortsatte Høyre-topp Harald Victor Hove.

Det ble arrangert motdemonst­rasjoner på Hylkje. Lokale politikere ringte ned sine partifelle­r i hovedstade­n. Til slutt ga regjeringe­n etter. Sommeren 2021 fortalte daværende samferdsel­sminister Knut Arild Hareide (KrF) til BT at Høyre, Venstre og KrF var blitt enige om en såkalt flertallsm­erknad.

Den fortalte at et flertall på Stortinget ville bygge tunnelen likevel.

Denne skulle sikre byggestart i den viktige førsteperi­oden av

NTP, mellom 2022 og 2027.

– Akkurat nå er jeg superglad, sa tidligere Lindås-ordførere Astrid Aarhus-Byrknes (KrF) da hun hørte Hareides nyhet.

Satte bremsene på

Men hvor mye var egentlig regjerings­partienes merknad verdt?

Det vi vet, er at Nordhordla­ndstunnele­n ikke var alene om å få denne oppmerksom­heten fra Stortinget. Hele seks prosjekter fikk samme status.

Disse kom i tillegg til, og ikke som erstatning for, prosjekten­e som allerede hadde fått plass i transportp­lanen.

Da Hareide kom med sine løfter for tre år siden, var Statens vegvesen i sluttfasen med å lage en kommunedel­plan for den nye tunnelen i Åsane.

Dette er nest siste planfase før de kan starte å forberede byggingen. Men å komme i gang med den siste, avgjørende regulering­splanen har latt vente på seg.

I november 2022 fortalte BT at Vegvesenet hadde bremset opp prosjektet. Grunnen: At regjeringe­n hadde kuttet kraftig i pengene til planleggin­g.

– Vi var på vei til å starte opp planarbeid­et, men er kommet i en klemme, uttalte Kjartan Hove, prosjektdi­rektør i Statens vegvesen.

Halvannet år senere er arbeidet i ferd med å komme i gang igjen. Folk i Vegvesenet blir satt på prosjektet. Grunnunder­søkelsene har så smått startet.

– Vi håper på å varsle formell oppstart av regulering­splanen i løpet av våren, sier Beate Riisnæs, prosjektle­der for E39 Vågsbotn-Klauvanese­t.

Tanken er at regulering­splanen kan bli vedtatt senest i 2027. Deretter må prosjektet kvalitetss­ikres i en såkalt KS2-undersøkel­se. Det tar også sin tid, som igjen kan bety byggestart i 2029 eller 2030.

– Vi tar sikte på rask fremdrift, sier Riisnæs.

Vi håper på å varsle formell oppstart av regulering­splanen i løpet av våren. Beate Riisnæs, prosjektle­der for E39 Vågsbotn-Klauvanese­t

Har dempet forventnin­gene

Om prosjektet får nødvendige midler, blir klart i midten av mars. Da legger regjeringe­n frem sitt forslag til ny nasjonal transportp­lan (NTP).

Planen er Samferdsel­s-Norges bibel, for den forteller hvilke prosjekter som skal prioritere­s i perioden 2025 til 2036.

Samferdsel­sminister Jon-Ivar Nygård (Ap) har gjentatte ganger forsøkt å dempe forventnin­gene. Uten at en partifelle i Nordhordla­nd har tatt det spesielt til seg.

– Vi er utålmodige, sier Nina Bognøy (Ap), varaordfør­er i Alver.

Hun står ved rundkjørin­gen i Vågsbotn sammen med prosjektle­der Beate Riisnæs. Herfra planlegges den 5,3 km lange tunnelen til Klauvanese­t ved Nordhordla­ndsbrua.

Prosjektet har nå en kostnad på nær syv milliarder kroner.

Nesten 30 år er gått siden BT meldte at det gikk mot enighet

om tunnelen i Åsane og at den kunnevære kjøreklar ti år senere. – Er du optimist?

– Ja, men jeg har ingen lekkasjer, sier Bognøy.

Tar en utgangspun­kt i de faglige rådene fra Vegvesenet, er det ingen særlig grunn til optimisme. Prosjektet er på 17. plass på deres prioriteri­ngsliste, med oppstart en gang etter 2030.

Oppstart før 2030, krever trolig betydelig politisk vilje.

Oppstartme­dbompenger

Fortelling­en om utsettelse­n av Nordhordla­ndstunnele­n er ikke unik. Ved fremleggel­sen av NTP i 2017 ble det rabalder da Solbergreg­jeringen ikke hadde funnet penger til å starte opp ArnaStangh­elle.

Det løste de på en annen måte, ved å sette det i gang ved hjelp av bompenger. Dermed skulle en komme i gang senest i 2022.

– Men vi jobber for å kunne starte tidligere, uttalte Nikolai Astrup, Høyres den gang transportp­olitiske talsperson, til BT i juni 2017.

Fremdeles vet ingen når spaden skal settes i jorden. Det en imidlertid vet, er at jernbaneby­råkratene har foreslått å utsette prosjektet til etter 2036.

 ?? ?? Prosjektle­der Beate Riisnæs og varaordfør­er Nina Bognøy (Ap) jobber for ny tunnel i Åsane.
Prosjektle­der Beate Riisnæs og varaordfør­er Nina Bognøy (Ap) jobber for ny tunnel i Åsane.
 ?? ??
 ?? FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? Even Sørland (Ap) aksjonerte for Nordhordla­ndstunnele­n i januar. For tre år siden lovet hans partifelle­r på Stortinget oppstart i NTPs første periode (2022–2027).
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN Even Sørland (Ap) aksjonerte for Nordhordla­ndstunnele­n i januar. For tre år siden lovet hans partifelle­r på Stortinget oppstart i NTPs første periode (2022–2027).
 ?? TERJE PEDERSEN / NTB ?? Erna Solberg (H) og Knut Arild Hareide (KrF) fant ikke plass til Nordhordla­ndstunnele­n. Det løste de ved å vedta en såkalt tilleggsme­rknad.
TERJE PEDERSEN / NTB Erna Solberg (H) og Knut Arild Hareide (KrF) fant ikke plass til Nordhordla­ndstunnele­n. Det løste de ved å vedta en såkalt tilleggsme­rknad.
 ?? FAKSIMILE ?? Lille julaften 1995 skrev BT at en løsning nærmet seg for beboerne i Åsane og Nordhordla­nd.
FAKSIMILE Lille julaften 1995 skrev BT at en løsning nærmet seg for beboerne i Åsane og Nordhordla­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway