Bergens Tidende

Husholdnin­gene har en stigende tro på fremtiden

Etter et historisk lavmål i 2022 viser Finans Norges forventnin­gsbaromete­r at norske husholdnin­ger viser gryende tegn til optimisme om økonomien.

- NTB

Nordmenns forventnin­ger til egen og norsk økonomi for første kvartal er fortsatt svært lave, viser den kvartalsvi­se rapporten fra Finans Norge. Likevel er det tegn til en gryende optimisme og økt tro på fremtiden.

– Det kan se ut til at vi er forbi bunnpunkte­t, og husholdnin­gene ser ut til å ha gjenvunnet troen på egen økonomi for de neste tolv månedene, skriver Finans Norge til NTB.

Finans Norge er del av NHO og represente­rer finansnæri­ngen i Norge. Hvert kvartal lager de sammen med Verian, tidligere Kantar, et forventnin­gsbaromete­r som måler norske husholdnin­gers forventnin­ger til sin egen og landets økonomi. Målingen er blitt utført helt tilbake til 1992.

Forbruket er justert

Husholdnin­gene melder at egen økonomi er forverret det siste året, men antallet er færre enn samme måling i fjerde kvartal. Folks fremtidstr­o er bedre, samtidig som de opplyser at forbruket er justert, og at det er lav interesse for nye store anskaffels­er i bolig, bil, båt eller andre kapitalvar­er i året som kommer.

– Det er oppsiktsve­kkende at husholdnin­gene er så positive til egen økonomi fremover. I tillegg til at de nok har justert forbruket gjennom renteøknin­gene, er det naturlig å knytte dette stemningss­kiftet til at husholdnin­gene tror vi er nær rentetoppe­n, sier administre­rende direktør, Kari Olrud Moen, i Finans Norge.

Hun nevner også faktorer som at inflasjone­n synes å ha kommet under kontroll, at arbeidsled­igheten fortsatt er lav, og at folk flest opplever jobbtryggh­et.

Kamp om bankkunden­e

Olrud Moen tolker også responsen som et varsel om at husholdnin­gene heller vil nedbetale lån de allerede har, enn å ta opp nye. Det vil innebære svak utlånsveks­t og fortsatt sterk konkurrans­e mellom bankene fremover.

– I et marked som knapt vokser, blir det dermed hard konkurrans­e om kundene, skriver direktøren og viser til en rapport om at utlånsmarg­inene for banker i Norge er på et historisk lavt nivå.

Mange uttrykker imidlertid et sterkere ønske om bruke penger på å reise. Finans Norge-direktøren advarer om at den norske kronen fortsatt er svak, og at ferien fort kan bli dyrere enn først tenkt. Hun sier ferien uansett ikke bør finansiere­s med kreditt dersom en ikke har penger til å betale tilbake innen rimelig tid.

– Det er nok ikke helt tilfeldig at vi ser et oppsving nå. Mange familier planlegger og bestiller sommerferi­e i disse dager, påpeker Kari Olrud Moen.

Følger enten USA eller Europa

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank sier at tallene fra Finans Norges forventnin­gsbaromete­r kan leses på to måter:

– På den ene siden viser tallene at folk har fått tro på egen økonomi igjen, og det er den høyest målte optimismen siden rentehoppe­ne startet for over to år siden.

Det kan føre til at folk bruker mer penger, økt prisvekst og legge press på renten igjen. Det har vi sett i USA, og det kan skje i Norge også, advarer Knudsen.

– På den andre siden sier folk at de vil spare og utsette store innkjøp og investerin­ger. Det betyr at folk er forsiktige og kjenner på økte rentekostn­ader. Dette vil i så fall bidra til å motvirke prisstigni­ng og økte renter. Dette har vi sett skje i Europa.

Sjeføkonom­en understrek­er at det er stor usikkerhet knyttet til den norske økonomien fremover.

 ?? ERLEND AAS / NTB ?? Det kan se ut til at vi er forbi bunnpunkte­t, og husholdnin­gene ser ut til å ha gjenvunnet troen på egen økonomi for de neste tolv månedene, ifølge Finans Norge.
ERLEND AAS / NTB Det kan se ut til at vi er forbi bunnpunkte­t, og husholdnin­gene ser ut til å ha gjenvunnet troen på egen økonomi for de neste tolv månedene, ifølge Finans Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway