Bergens Tidende

Planla å bygge 1,3 millioner boliger i utviklings­land. Nå kan han bli slått konkurs.

- Arne Edvardsen arne.edvardsen@bt.no

Investor Bjørn Hanevik har mistet tålmodighe­ten med Berent Friele som ikke har betalt tilbake et gråmarkeds­lån de to inngikk avtale om sommeren 2021. På februars siste dag møtes partene i Hordaland tingrett.

Mediesky lillebror

Berent Friele er ikke en mann som oppsøker mediene. Han gir sjelden intervjuer, men gjorde et unntak for Dagens Næringsliv i 2022. Der fortalte han detaljert om hvordan han har havnet i problemene han nå står i. Mer om dette i et annet punkt.

I motsetning til storebror, Herman, finnes det knapt et eneste bilde av Berent Friele i BTs arkiver. Ikke før pengeprobl­emene nå har trukket ham inn diverse rettssaker.

For å illustrere hvor lite han liker offentligh­etens søkelys har han fortalt DN at det fins «et pent bilde av meg på guttelaget til Brann fra 1963».

– Det kan dere bruke.

Da den nederlands­ke kaffegiD.E. Master Blenders 1753 (DEMB) kjøpte Kaffehuset Friele AS i 2013, satt eierne igjen med en milliard som ble fordelt på arvingene. Berent Friele fikk sin del etter salget av bedriften som hadde vært i familiens eie i syv generasjon­er.

Mens broren Herman med sine investerin­ger i eiendom fortsatt er inne på listen over de 400 rikeste i Norge, har Berent Frieles forretning­er støtt på store problemer de siste årene.

Investerte 300 millioner

Ifølge DN har yngste bror Friele blant annet investert mer enn 300 millioner kroner i banebryten­de byggetekno­logi og planer om bygging av 1,3 millioner boliger i seks utviklings­land.

Så langt har ikke Friele fått igjen så mye som en krone på investerin­gen han gjorde sammen med en engelsk forretning­smann i det spanske selskapet Baupanel.

Boligbyggi­ngen, som FN-organisasj­onen UNOPS involverte seg i, førte til en skandale. At organisasj­onen ga lån på flere hundre millioner kroner som man seneadvoka­t re ikke så resultater av, førte til at Grete Faremo i 2022 måtte gå av som toppsjef.

Må selge luksuseien­dommer

Etter at Friele og Hanevik møttes i rettssalen for en måned siden, har tingretten i en kjennelse bedt om dokumentas­jon på at Berent Friele er betalingsd­yktig. Ifølge Hordaland tingrett er det komganten met inn prosesskri­v i saken, men partenes advokater har ikke ønsket å kommentere hva som kommer frem der.

Friele har tidligere opplyst at han har aktiva for 340 millioner som er penger han har til gode hos andre selskaper. I tillegg er to luksuseien­dommer lagt ut for tvangssalg.

BT har vært i kontakt med Christian Grahl-Madsen som har fått ansvaret for salg av Frieles bolig på Hjellestad. Her forlanges det en pris på i overkant av 50 millioner kroner. Grunnboken viser at eiendommen på Hjellestad pantsatt for over 110 millioner kroner.

Han sier det har vært visninger, men at det foreløpig ikke er identifise­rt noen kjøper.

Det samme svarer megler Ruth Helling i Dialog Eiendomsme­gling AS som opererer med en prislapp på 45 millioner kroner for hytteeiend­ommen Friele har på Geilo.

Lån i gråmarkede­t

Gråmarkeds­lån er lån som gjøres mellom privatpers­oner. De kjennetegn­es gjerne av høy lånerente og kort nedbetalin­gstid.

Ifølge Bjørn Haneviks advokat

Pål Magne Bakka har det opprinneli­ge lånet på 10 millioner nå vokst til 28,2 millioner. Betingelse­ne skal være fire prosent rente pr. måned.

– Friele bestrider størrelsen på dette beløpet, og er uenig i rentene som har påløpt, har Frieles advokat Even Øistensen tidligere uttalt.

I august i fjor gikk Hanevik til politianme­ldelse av Friele for grovt bedrageri og dokumentfo­rfalskning.

Lånet fra Hanevik er ikke det eneste lånet Friele har tatt opp i gråmarkede­t de siste årene. I oktober 2022 omtalte BT et 30millione­rs lån han fikk fra investoren­e Einar Jørgen Greve, Knut Stokke og Edgar Haugen.

Bjørn Hanevik brukte penger han tjente ved drift av pengeautom­ater til å bygge seg opp innen restaurant- og eiendomsma­rkedet i Bergen.

Haanevik og Friele var begge til stede i retten da saken for en måned siden ble utsatt i påvente av dokumentas­jon av Frieles betalingse­vne.

– Denne gangen følger jeg saken via video fra Spania. Jeg kjenner ikke til hva som er fremskaffe­t av dokumentas­jon fra Frieles side. Det er advokaten min som forbereder saken, sier Hanevik.

Er optimist

I intervjuet DN fikk med Berent Friele i 2022 ga han uttrykk for at han er optimistis­k, og at han ikke tror at kaffearven er tapt.

På spørsmål om hvorfor han ikke har fått nedskrevet verdiene i selskapet Baupanel som har rettighete­r til «revolusjon­erende metoder for å bygge sikre bygg i utviklings­land», svarer han avisen:

– Nei, jeg har investert i teknologie­n. Det er som med alle utviklings­investerin­ger. Roma ble ikke bygget på en dag, men det ble en vakker by til slutt.

BT har forsøkt å få kontakt med Berent Friele, men har ikke lykkes med det.

Jeg kjenner ikke til hva som er fremskaffe­t av dokumentas­jon fra Frieles side. Det er advokaten min som forbereder saken. Bjørn Hanevik, investor

 ?? FRED IVAR UTSI KLEMETSEN (ARKIV) ?? Investoren Bjørn Hanevik vil ha pengene sine tilbake. Han har begjært Berent Friele konkurs.
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN (ARKIV) Investoren Bjørn Hanevik vil ha pengene sine tilbake. Han har begjært Berent Friele konkurs.
 ?? FRED IVAR UTSI KLEMETSEN (ARKIV) ?? Berent Friele risikerer å bli slått konkurs. Her sammen med sin advokat Even Øistensen (til høyre).
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN (ARKIV) Berent Friele risikerer å bli slått konkurs. Her sammen med sin advokat Even Øistensen (til høyre).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway