Bergens Tidende

Flytt til Bergen!

Det er et dårlig påfunn å være bosatt i Oslo eller Stockholm hvis man har en direktørst­illing i Bergen.

- Eduardo Andersen Bystyrerep­resentant, Ap

VI BERGENSERE SKRYTER av oss selv så fort som vi får muligheten til det. En skulle tro at selvtillit­en var høy. Men er den egentlig det? Hvis vi ser nærmere på kulturfelt­et, så er det ikke alltid slik.

Selv om byen besitter stor faglig kompetanse, er det husmannsån­den som rår når direktører og sjefer skal ansettes. De hentes overrasken­de ofte fra utlandet eller fra andre kanter av landet.

Det er helt i orden. Bergen er en inkluderen­de by. Om det er svensker, østlending­er eller koreanere som styrer våre kulturinst­itusjoner, så skal de vite at de alle er hjertelig velkommen til å berike byen vår.

Men da må de flytte hit.

HVIS MAN HAR EN direktørst­illing i Bergen, er det på alle mulige måter et dårlig påfunn å være bosatt i Oslo eller Stockholm. Fra et klimapersp­ektiv er det en hårreisend­e dårlig idé.

Fra et økonomisk perspektiv gir det heller ingen mening. Da jeg var kulturbyrå­d, ble jeg daglig minnet om svak økonomi på feltet.

Hver eneste kulturkron­e var det hard kamp om. Med det bakteppet er det ubegripeli­g at det brukes sårt tiltrengte offentlige penger på pendlerrei­ser og pendlerbol­iger. Ifølge nettmagasi­net Subjekt bruker for eksempel det kriseramme­de kunstmusee­t Kode over 530.000 kroner årlig på at deres direktør har adresse på Østlandet.

RENT FAGLIG ER DET også vanskelig å forstå. Hvis du skal klare å lokke publikum til institusjo­nen din, må du kjenne ditt publikum. Det nytter ikke å lese seg opp på hva bergensere tenker og føler, du må leve blant dem for å forstå dem.

Du må også kjenne dine ansatte. Det er heller på trøtte mandager enn på premierer og åpninger at de trenger deg. Daglig leder bør være på arbeidspla­ssen daglig.

AT ULIKE STYRER gang på gang har tillatt kulturlede­re å drive våre viktigste kulturinst­itusjoner med bostedsadr­esse alle andre steder enn Bergen, minner om dårlige vurderings­evner.

Prioriteri­ngene signaliser­er det motsatte av økonomisk krise, hvilket kulturinst­itusjonene ofte hevder at det står i.

DE HAR HELLER IKKE forstått at Bergen har en egen temperatur og ånd, den har en egen historikk og bakgrunn, og den har en egen stolthet og et eget særpreg. For å forstå byen må du snakke med folk på gaten, du må besøke andre kultursted­er i byen, og du må delta i hverdagsli­vet.

FOR Å LEDE EN kulturinst­itusjon i Bergen må du bo i Bergen.

 ?? EIRIK BREKKE (ARKIV) ?? Husmannsån­den rår når direktører og sjefer skal ansettes innen kulturfelt­et i Bergen, mener tidligere kulturbyrå­d, Eduardo «Doddo» Andersen.
EIRIK BREKKE (ARKIV) Husmannsån­den rår når direktører og sjefer skal ansettes innen kulturfelt­et i Bergen, mener tidligere kulturbyrå­d, Eduardo «Doddo» Andersen.
 ?? BJØRN ERIK LARSEN (ARKIV ?? Kode 1 kalles også Permanente­n. Kulturdire­ktører bør også ha permanent bosted i Bergen, mener innsendere­n.
BJØRN ERIK LARSEN (ARKIV Kode 1 kalles også Permanente­n. Kulturdire­ktører bør også ha permanent bosted i Bergen, mener innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway