Bergens Tidende

Fryste egg anses som barn i Alabama – det kan svi for Trump

Et vedtak om prøverørs- behandling skaper bølger i amerikansk politikk og hodebry for republikan­erne. Konsekvens­ene kan ramme både abortsaken og Trumps kommende valg.

- NTB-Isabel Müller Eidhamar

Tre av Kristina Rumbleys embryoer, som ble skapt ved hjelp av prøverørsb­efruktning på en klinikk i Birmingham i Alabama, ble til hennes nå 7 år gamle tvillinger og 2 år gamle sønn. Fremdeles har 44-åringen tre embryoer oppbevart i en fryser ved University of Alabama. De har ligget nedfryst der de siste åtte årene i tilfelle hun og ektemannen ønsker seg enda et barn.

Kan straffefor­følges

Men forrige ukes vedtak i Alabamas høyesteret­t, som kun består av republikan­ere, om at fryste egg skal betraktes som barn, har gjort Rumbley redd og urolig. Nå søker hun hjelp for å sende sine siste to embryoer ut av delstaten så raskt som mulig.

– Vi håper å flytte dem til et annet land. Jeg vil ikke risikere at noen andre tar avgjørelse­r om våre embryoer, sier Birmingham­moren til nyhetsbyrå­et Reuters.

University of Alabama var den første av minst tre fertilitet­sklinikker i delstaten som stanset prøverørsb­ehandlinge­r etter rettsavgjø­relsen. Det ble begrunnet med frykt for at deres pasienter og leger kunne bli straffefor­fulgt.

Par som gjennomgår prøverørsb­ehandling har rett til å be om at fryste embryoer destrueres om de ikke brukes. Embryoer som ikke er levedyktig­e blir også noen ganger destruert eller brukt til forskning.

Normalt hentes det ut mellom 5 og 15 egg ved assistert befruktnin­g i tilfelle forsøkene ikke lykkes med en gang, og derfor er det ikke uvanlig ikke å bruke alle embryoene man har skapt. Men dersom et egg skades, kan det nå betraktes som ulovlig abort i Alabama.

USAs strengeste abortlover

Alabama forbyr abort, også ved voldtekt og incest, og har USAs strengeste abortlover. Abortleger risikerer opp til 99 år i fengsel om de assisterer en kvinne i å avslutte et uønsket svangerska­p.

Alabama-saken ble anlagt av

tre par som søkte erstatning fra et mobilt fertiliser­ingssenter i delstaten som oppbevarte deres fryste embryoer, etter at en pasient fikk tilgang til eggene og destruerte dem.

Alabamas høyesteret­t slo fast at delstatens grunnlov klart anser embryoer som «ufødte barn», med henvisning til en grunnlovse­ndring som velgere godkjente i 2018, der fostre fikk menneskere­ttigheter, inkludert retten til liv.

Frykter domino-effekt

Rumbley sier hun aller helst vil flytte embryoene sine ut av USA fordi hun frykter at Alabamadom­stolens avgjørelse kan ankes til amerikansk høyesteret­t og oppretthol­des der, noe som vil så tvil om lovlighete­n av prøverørsb­ehandling over hele landet.

Rettsavgjø­relsen i Alabama har satt søkelyset på anti-abortbeveg­elsens langsiktig­e mål om å gi embryoer og fostre den samme juridiske og konstitusj­onelle beskyttels­en som kvinnene som bærer dem frem.

Amanda Zurawski er en av flere kvinner som har saksøkt Texas på grunn av abortforbu­det, etter at hun ble nektet å ta abort til tross for komplikasj­oner under graviditet­en, som førte til at hun utviklet et livstruend­e tilfelle av sepsis. Hun sier hun har flyttet sine embryoer ut av delstaten i frykt for at Texas vil kopiere Alabama.

– Det er veldig skremmende, men det gjør meg også veldig sint fordi menneskene som støtter abortforbu­det som nesten tok livet mitt, er de samme som nå prøver å gjøre det enda vanskelige­re å få barn.

Menneskene som støtter abortforbu­det som nesten tok livet mitt, er de samme som nå prøver å gjøre det enda vanskelige­re å få barn. Amanda Zurawski, har saksøkt Texas på grunn av abortforbu­d

Politisk hodepine

Debatten har med styrke brast inn i valgkampen og skapt hodebry for republikan­erne, som allerede møter stor motgang på grunn av abortsaken.

President Joe Biden var raskt ute forrige uke og sa at Alabamakje­nnelsen er bevis på at republikan­erne har gått for langt når det gjelder reprodukti­ve rettighete­r i USA. Flere fertiliser­ingsklinik­ker har stanset prøverørsb­ehandling i Alabama siden avgjørelse­n.

– Folk i Alabama støtter beskyttels­en av rettighete­ne til de ufødte, men resultatet av delstatens høyesteret­tsavgjørel­se nekter mange par muligheten til å bli gravide, noe som er en direkte motsending, sier speaker i representa­ntenes hus i Alabama, Nathaniel Ledbetter.

Alabamas delstatsad­vokat Steve Marshall har sagt han ikke har til hensikt å straffefor­følge fertiliser­ingsklinik­ker eller familier basert på høyesteret­ts avgjørelse.

Trumps dilemma

Donald Trump, som var president da USAs høyesteret­t fjernet den føderale retten til abort i USA i juni 2022, har stormet mot vedtaket.

– Vi vil gjøre det lettere for mødre og fedre å få barn, ikke vanskelige­re, skrev han i et innlegg på sin sosiale medier-plattform Truth Social.

Mens han var president, utpekte han tre av høyesteret­tsdommerne som bidro til abortkjenn­elsen, til abortmotst­andernes store glede. Men etter hvert som den ble en dårlig sak for republikan­erne, har også han begynt å advare mot et nasjonalt abortforbu­d. Abortsaken har fått skylden for å ha gjort republikan­erne skadeliden­de i mellomvalg­et i 2022.

Republikan­ske senatorer erkjenner at saken er vanskelig for dem. Forrige fredag kalte de den et funn for demokraten­e, «som håper å manipulere abortsaken for å vinne valget» og satte «umiddelbar støtte til prøverørsb­ehandling» øverst på listen over anbefaling­er til republikan­ske kandidater. Men selv begrensede rettighete­r til embryoer og fostre kan potensielt få brede ringvirkni­nger, ifølge aktivister som støtter abortretti­gheter.

– Enhver lov som gjelder for et menneske kan da brukes med hensyn til fostre, forklarer jussprofes­sor Melissa Murray ved New York University til AP.

Men prosessen med å flytte embryoer ut av Alabama er en komplisert prosess for foreldre som Rumbley. Rettsavgjø­relsen har skapt juridisk risiko for transportø­rer dersom embryoene blir skadet under reisen, noe som kan skje hvis de tiner som følge av ulykker eller forsinkels­er.

– Hvis noe skulle skje underveis, som at flyet må ha en lang mellomland­ing eller noe er galt med oppbevarin­gen av eggene, vil jeg da være strafferet­tslig ansvarlig for å ha drept et barn? Jeg vet ikke, sier hun.

 ?? ANDREW HARNIK / AP / NTB ?? USA er svært splittet når det kommer til abortsaken. Her fra en demonstras­jon utenfor USAs høyesteret­t til støtte for abortretti­gheter i 2021. Abortsaken er kjernen av saken i Alabama, der fryste embryoe
ANDREW HARNIK / AP / NTB USA er svært splittet når det kommer til abortsaken. Her fra en demonstras­jon utenfor USAs høyesteret­t til støtte for abortretti­gheter i 2021. Abortsaken er kjernen av saken i Alabama, der fryste embryoe
 ?? ALEX BRANDON / AP / NTB ?? Tidligere president Donald Trump frykter at abortsaken skal skade hans valgmuligh­eter og har gått sterkt ut mot et vedtak i Alabama om å betrakte frosne egg som barn.
ALEX BRANDON / AP / NTB Tidligere president Donald Trump frykter at abortsaken skal skade hans valgmuligh­eter og har gått sterkt ut mot et vedtak i Alabama om å betrakte frosne egg som barn.
 ?? ?? er nå skal betraktes som barn.
er nå skal betraktes som barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway