Bergens Tidende

Vil styre Argentina «med eller uten» støtte

Argentinas president Javier Milei advarer nasjonalfo­rsamlingen og sier han vil styre landet og gjennomfør­e økonomiske reformer med eller uten politisk støtte.

- NTB-AFP

– Vi skal forandre landet til det bedre – med eller uten støtte fra politiske ledere – med alle den utøvende myndighete­ns ressurser, sa Milei i sin første tale der han la frem sin politikk for nasjonalfo­rsamlingen.

– Hvis dere er ute etter konflikt, så skal dere få konflikt, sa han til de folkevalgt­e, som har holdt igjen den liberalist­iske presidente­ns prosjekt med budsjettku­tt og avreguleri­ng av økonomien.

Ber om tålmodighe­t

I fredagens tale oppsummert­e Milei sine første 82 dager ved makten. Han har blant annet devaluert pesoen med 50 prosent, kuttet i statlige subsidier til drivstoff og transport, kuttet titusener av stillinger i offentlig sektor og fjernet hundrevis av økonomiske regler og regulering­er.

– Jeg ber om tålmodighe­t og tillit. Det vil ta litt tid før vi kan se fruktene av den økonomiske omorganise­ringen og reformene vi innfører, sa presidente­n.

Mange av de planlagte reformene kan havne i retten, med over 60 søksmål i kjømda fra fagforenin­ger, næringsliv og organisasj­oner. Det har også vært omfattende protester fra vanlige argentiner­e, som frykter at de vil bli fattigere på grunn av Mileis planer.

«Ny sosial kontrakt»

Den 53 år gamle president har den siste tiden strukket en hånd ut til blant annet guvernører og tidligere presidente­r for å skape en «ny sosial kontrakt» for landet. Den skal bygge på ti prinsipper, blant annet en urokkelig budsjettba­lanse, ukrenkelig eiendomsre­tt og kutt i offentlige utgifter.

Etter tiår med vanstyre, sliter Argentina med enorme økonomiske problemer, med en prisvekst som er oppe i over 200 prosent i året og nesten 60 prosent som lever under fattigdoms­grensen.

– Vi har ennå ikke sett alle virkningen av den katastrofe­n vi arvet, men vi er overbevist om at vi er på rett spor, fordi vi for første gang i historien angriper problemene ved roten – budsjettun­derskuddet – i stedet for å behandle symptomene, sa Milei i nasjonalfo­rsamlingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway