Bergens Tidende

De ultrakonse­rvative seiret i valget i Iran

Konservati­ve kandidater gikk av med seieren i valget i Iran, melder iranske medier. Valgdeltak­elsen kan ha nådd en ny bunn.

- NTB-AFP

– Valgets sjel gikk tapt, konstatere­r den reformvenn­lige avisen Ham Mihan etter det første valget i Iran siden masseprote­stene i kjølvannet av Mahsa Aminis død i september 2022.

22-åringen døde etter at hun ble pågrepet for angivelig å ha trosset regimets strenge kleskode for kvinner.

Tellingen pågikk hele helgen etter fredagens valg på ny nasjonalfo­rsamling og ekspertfor­samling. Sistnevnte rådgir Irans øverste leder og velger hans etterfølge­r når han dør.

Lavt oppmøte

Det statlige nyhetsbyrå­et IRNA anslår at valgdeltak­elsen endte på rundt 41 prosent blant de 61 millioner stemmebere­ttigede.

Det er lavere enn under forrige parlaments­valg, som ble holdt under koronapand­emien i 2020.

Årets valg ble avholdt mens mange iranere lider under en dyp økonomisk krise som er forsterket av internasjo­nale sanksjoner.

– Det neste parlamente­t vil være i hendene på radikale konservati­ve som utnyttet muligheten­e skapt av lav deltakelse, skriver den reformvenn­lige avisen Shargh.

Blanke stemmer

En annen reformvenn­lig avis, Etemad, melder at valgdeltak­elsen var lavere i Irans store byer, og at det var et betydelig antall som stemte blankt.

I hovedstade­n Teheran var valgdeltak­elsen bare på 25 prosent, ifølge iranske medier. De melder at ultrakonse­rvative kandidater fikk hele 12 av de 30 parlaments­setene fra hovedstade­n.

Den lave valgdeltak­elsen kan få politiske følger for Irans system, ifølge Ham Mihan. Den regjerings­vennlige avisen Iran Daily sier myndighete­ne bør betrakte det lave oppmøtet som et skremmesku­dd.

– De må forsterke innsatsen

for å styrke sin velgerbase, skriver avisen.

Mange utestengt

Konservati­ve og ultrakonse­rvative aktører kommer til å ende opp som valgets største vinner, konstatere­r den politiske analytiker­en Mohammed Mohajeri.

Også i år måtte potensiell­e kandidater gjennom en godkjennel­sesprosess som førte til at mange ble utestengt. Likevel stilte et rekordhøyt antall kandidater – 15.200 – til valg på de 290 plassene i nasjonalfo­rsamlingen. Blant dem var 1700 kvinner.

Ved å tillate så mange å stille, ønsket myndighete­ne å legge til rette for «lokal konkurrans­e og øke deltakelse­n», ifølge journalist Maziar Khoshravi.

144 kandidater stilte til valg på de 88 medlemmene av ny ekspertfor­samling, som er forbeholdt skriftlærd­e sjiamuslim­ske prester. Tidligere president Hassan Rouhani ble utestengt fra å stille til gjenvalg i forsamling­en han har vært medlem av i 24 år.

Rouhani, som regnes som moderat, avla likevel stemme i valget fredag. Det gjorde ikke en annen tidligere president, reformvenn­lige Mohammed Khatami, opplyser den opposisjon­elle partikoali­sjonen som kaller seg Reformfron­ten.

Iran er «svært langt unna frie og konkurrans­edyktige valg», konstatert­e Khatami på sine nettsider i februar.

 ?? VAHID SALEMI / AP / NTB ?? Iranske kvinner fortsetter å trosse myndighete­nes påbud om å dekke til håret, her ved moskeen i Teherans gamle basar dagen etter valgdagen. Bare én av fire stemmebere­ttigede avla stemme i hovedstade
VAHID SALEMI / AP / NTB Iranske kvinner fortsetter å trosse myndighete­nes påbud om å dekke til håret, her ved moskeen i Teherans gamle basar dagen etter valgdagen. Bare én av fire stemmebere­ttigede avla stemme i hovedstade
 ?? En, ifølge lokale medier. ??
En, ifølge lokale medier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway