Bergens Tidende

Å bygge ned natur er et politisk valg – ikke noe vi må

-

IBT 26. FEBRUAR går seks Sp-ordførere ut og forsøker å forsvare hvorfor vi må fortsette å ødelegge naturen. At det gamle jordvernpa­rtiet Sp vil forsyne seg av områder avsatt til landbruk, natur og friluftsli­v på denne måten, skuffer oss.

NRK har nylig vist gjennom sine reportasje­r og serien «Oppsynsman­nen» hvordan enorme områder av skog, myr og matjord går tapt, bit for bit. Senterpart­iets svar er altså at dette skal vi gjøre mer av – da blir det lite natur igjen til fremtidige generasjon­er.

SP-ORDFØRERNE AVSLØRER en utdatert tenkning om arealbruk, og fremstille­r det som at alle nye sykehjem, skoler og boliger må bygges på grønne tomter. Det er klart det er enklere og billigere å bygge nytt på en flat myr eller et jorde enn å gjenbruke et eldre bygg. Det betyr ikke at det er riktig.

Vi trenger en full stopp i nedbygging av matjord, både av hensyn til matsikkerh­et, bærekraft og naturmangf­old. I stedet for å forsvare nedbygging burde Senterpart­iets ordførere presse egen regjering til en storstilt satsing på bedring av bøndenes vilkår og nydyrking av jordbruksa­realer som ligger brakk.

FREMTIDENS AREALPOLIT­IKK innebærer også en smartere bruk av områdene som allerede er bygget ned. Vi må planlegge for at folk bor tettere på arbeidspla­sser, skole, helsetilbu­d og butikk, og si nei til enorme motorveipr­osjekter.

Vi trenger en mer helhetlig naturforva­ltning og en styrket statsforva­lter. En aktiv fylkeskomm­une kan bistå kommunene i å finne gode løsninger for å dekke arealbehov­ene. Sist, men ikke minst, trenger vi bedre kartleggin­g av tilstanden for naturtyper, økosysteme­r, arter og habitater og konsekvens­ene av å bygge ned disse. I altfor lang tid har vi ødelagt natur før vi har rukket å oppdage hvor verdifull den er.

FREMOVER TRENGER VI en moderne, kunnskapsb­asert arealpolit­ikk, og det vil Miljøparti­et De Grønne fortsette å kjempe for i kommunesty­rer på tvers av landet.

Av følgende fylkesting,- bystyre,- heradsstyr­e,og kommunesty­rerepresen­tanter for Miljøparti­et de Grønne: Katrine Nødtvedt (Bergen), Trygve Tømmerås (Voss), Marie Kristine Kroken (Stad), Andreas Breivik Ormevik (Øygarden), Janne Kjellevold Midtbø (Askøy), Leif Johnsen (Alver), Jostein Saghaug (Kvinnherad), Marius Dalin (Sunnfjord), Odd Bovim (Kvam), Unni Underdal (Aurland), Lin Åm (Sogndal), Mark Taylor (Fjaler), Suzanne Rødseth (Vestland) og Camilla Stavnes Hisdal (Samnanger).

 ?? MARITA AAREKOL (ARKIV) ?? På bildet er Gullholmen­e i Bjørnafjor­den. Her kan det komme brofeste dersom Hordfast blir realisert.
MARITA AAREKOL (ARKIV) På bildet er Gullholmen­e i Bjørnafjor­den. Her kan det komme brofeste dersom Hordfast blir realisert.
 ?? SILJE KATRINE ROBINSON (ARKIV) ?? Katrine Nødtvedt er blant innsendern­e av dette debattinnl­egget.
SILJE KATRINE ROBINSON (ARKIV) Katrine Nødtvedt er blant innsendern­e av dette debattinnl­egget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway