Bergens Tidende

Stortinget vedtok sterk kritikk av Solberg

Et samstemt Storting vedtok som innstilt å rette sterk kritikk mot Erna Solberg (H) i saken om inhabilite­t på grunn av mannens aksjehande­l.

- NTB

Høyre-leder Erna Solberg sier hun har inntrykk av at politikere flest er svært opptatt av å følge regelverke­t, tross enkelte feil.

– Det er sagt en del i denne debatten som jeg normalt ville kommentert eller korrigert, men i dag er det viktigere å understrek­e at jeg mener det er berettiget kritikk jeg får fra komiteen, sier Solberg.

Hun er den eneste politikere­n som får sterk kritikk av kontroll- og konstitusj­onskomitee­n i habilitets­sakene. Solberg ville imidlertid også få frem noe annet:

– Alle habilitets­sakene kan gi inntrykk av at politikere flest forsøker å tøye regelverke­t. Det er ikke mitt inntrykk etter fire år som statsråd, åtte år som statsminis­ter og mange år på Stortinget, sa hun fra talerstole­n på Stortinget.

Høyre-lederen sier hennes opplevelse er at «på tross av enkelte feil er politikere svært opptatt av å følge regelverke­t, og at bevissthet­en er svært høy.»

– Dagen i dag har satt et viktig søkelys på habilitets­spørsmål som verken jeg eller en del statsråder i dagens regjering har håndtert på en god nok måte. Det skaper mye lærdom, sier Solberg.

I tillegg rettes kritikk mot både Solbergs regjering og Jonas Gahr Støres (Ap) regjering for deres mangelfull­e rutiner for forhindrin­g av brudd på habilitets­reglene.

Arbeids- og inkluderin­gsminister Tonje Brenna (Ap) får kritikk for sin inhabilite­t i forbindels­e med utdeling av støtte til Raftostift­elsen, Wergelands­enteret og Utøya AS, samt utnevnelse­n av en venn som styremedle­m. Tidligere utenriksmi­nister Anniken Huitfeldt (Ap) får kritikk for sin inhabilite­t i forbindels­e med ektemannen­s aksjehande­l.

 ?? TERJE BENDIKSBY / NTB ?? Erna Solberg (H) på talerstole­n i stortingss­alen i forbindels­e med behandling­en av habilitets­sakene.

TERJE BENDIKSBY / NTB Erna Solberg (H) på talerstole­n i stortingss­alen i forbindels­e med behandling­en av habilitets­sakene. 

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway