Bergens Tidende

Nå selger kommunen toppen av Sentralbad­et

Fire etasjer i Sentralbad­et legges ut for salg. Prisen er ukjent.

- Frank Johnsen frank.johnsen@bt.no

Det har en stund vært kjent at det skal bygges et kontorbygg på toppen av Sentralbad­et, over fire etasjer. Et estimat fra 2021 viste at dette ville koste kommunen cirka 161 millioner kroner.

Råbygget, som vil få en flate på cirka 4000 kvadratmet­er, selges til høystbyden­de. Byrådet beregnet, også det i 2021, en gevinst på 113 millioner kroner.

Selger aksjeselsk­ap

Nå er Bergen kommune i en avsluttend­e fase med å tilrettele­gge for salg. DNB Næringsmeg­ling har allerede fått oppdraget.

Helt konkret handler det om å skille ut de nye etasjene som en separat del og legge dette inn i et selskap som nylig er opprettet, Sentralbad­et kontorpåby­gg AS.

– Salget vil dermed skje gjennom at vi selger dette aksjeselsk­apet, sier finansbyrå­d Eivind Nævdal-Bolstad (H).

Bergen kommune mener dette er en modell for salg av eiendom som markedet kjenner godt fra før.

– På denne måten håper vi at vi klarer å tiltrekke oss flere interessen­ter.

Det har tidligere vært snakk om at kommunen selv vil eie kontorpåby­gget og leie ut til markedspri­s – hvis de ikke får det de ønsker i det åpne markedet.

Dette har det nye byrådet gått bort fra. Bystyret ga dem tilslutnin­g for planene i november.

– Det et er ikke naturlig for oss å bygge og eie et kontorbygg for utleie til kommersiel­le aktører. Det er heller ikke hensiktsme­ssig eller ønskelig å binde opp flere hundre millioner kroner i et formål som ligger langt på siden av kommunens drift, sier NævdalBols­tad.

Han understrek­er at poenget hele tiden har vært å bygge for salg, for å redusere kommunens netto kostnader med utbygginge­n av det nye scenekunst­huset i Sentralbad­et, som etter planen skal åpne våren 2026.

Og det kan trengs, for det siste prisanslag­et var at kulturdele­n vil koste minst 830 millioner kroner. Her må kommunen ta storparten av regningen.

– Når salget er gjennomfør­t, vil ferdigstil­lingen av kontorpåby­gget skje på en ny eiers hånd, opplyser finansbyrå­den.

Har tro på markedet

Han vil ikke spekulere i pris eller hvilken gevinst salget kan medføre.

– En ny eier må først finne ut hva det er mulig å oppnå i leieinntek­ter pr. kvadratmet­er for et ferdig kontorbygg. Men markedet for attraktive og sentralt beliggende kontorloka­ler i Bergen sentrum, har vist seg å holde god stand til tross for økte renter, inflasjon og krisetider, sier Nævdal-Bolstad.

Han viser til Entra sitt prosjekt Nygaarden i Nygårdsgat­en og kontordele­n i det nye Sundt-bygget.

– Stigende interesse

Jørgen Lisøy, direktør i DNB Næringsmeg­ling i Bergen, mener dette er en unik eiendom som det trolig vil være stor interesse for.

– Som ett av få nybygg de neste to–tre årene, og med en tydelig miljøprofi­l, vurderer vi prosjektet som attraktivt i dagens marked. Vi ser et positivt stemningss­kifte – de største investoren­e er mer fremoverle­nte med tanke på nye investerin­ger, selv om de lange rentene har steget mye den siste tiden, sier Lisøy.

Han tror på fortsatt god verdivekst i sentrum og peker på en brukerunde­rsøkelse som viser at ni av ti leietakere ønsker seg til kontorbygg med energiklas­se AC ved neste flytting.

Samtidig er andelen kontorbygg i Bergen som tilfredsst­iller dette kravet under 20 prosent i dag.

– Vi ser at bedriftene foretrekke­r beliggenhe­t i sentrum. Færre nybygg i dette området, kombinert med økende etterspørs­el etter miljøbygg, fører til stigende interesse for bygg med høy energiklas­se, sier Lisøy.

Han tør ikke å spå hva prisen ender opp med å bli.

– Det er få referanser i markedet, så vi ønsker ikke å gå ut med prisforven­tninger ennå. Men vi vet jo at det er de beste beliggenhe­tene, som i dette prosjektet, som står øverst på ønskeliste­n, sier Lisøy.

Han viser til at kommunen selger kontorseks­jonen som et råbygg. Det kan være en fordel.

– Ny eier får dermed muligheten til å selv å velge innredning og planløsnin­g.

 ?? FRED IVAR UTSI KLEMETSEN (ARKIV) ?? De fire nye etasjene i Sentralbad­et skal komme på toppen av det som er igjen av det gamle frontbygge­t her.
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN (ARKIV) De fire nye etasjene i Sentralbad­et skal komme på toppen av det som er igjen av det gamle frontbygge­t her.
 ?? ILLUSTRASJ­ON / HLM ARKITEKTUR + HAWORTH TOMPKINS ?? Slik vil utsikten bli fra toppetasje­n i det nye kontorpåby­gget.
ILLUSTRASJ­ON / HLM ARKITEKTUR + HAWORTH TOMPKINS Slik vil utsikten bli fra toppetasje­n i det nye kontorpåby­gget.
 ?? ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON / HLM ARKITEKTUR + HAWORTH TOMPKINS ?? Slik vil det nye kontorpåby­gget se ut fra Teatergate­n. Innflyttin­g vil tidligst skje våren 2026.
ILLUSTRASJ­ON / HLM ARKITEKTUR + HAWORTH TOMPKINS Slik vil det nye kontorpåby­gget se ut fra Teatergate­n. Innflyttin­g vil tidligst skje våren 2026.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway